Gazete Vatan Logo

Milyar dolarlık özgürlük

Suudi Arabistan’da yolsuzluktan gözaltına alınan Prens Miteb bin Abdullah, servetinden 1 milyar dolar karşılığında serbest kaldı

Milyar dolarlık özgürlük

Suudi Arabistan’da 4 Kasım’da başlatılan yolsuzluk operasyonu kapsamında gözaltına alınan eski Kral Abdullah’ın oğlu ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın kuzeni Prens Miteb bin Abdullah’ın, 1 milyar dolardan fazla bir tutar karşılığında serbest kaldığı açıklandı.

İngiliz haber ajansı Reuters’e konuşan yolsuzluk soruşturmasında görevli bir yetkili, Suudi Arabistan’ın 100 bin kişilik Ulusal Muhafızları’nın eski yöneticisi olan 65 yaşındaki Prens Miteb’in yetkililerle ‘kabul edilebilir bir ödeme anlaşması’ yaptığını söyledi.

Bir dönem Suudi tahtının varisleri arasında olan Prens Miteb, zimmete para geçirme, sahte çalışanlar tutma ve aralarında 10 milyar dolarlık askeri cihaz sözleşmesinin de olduğu bir dizi ihaleyi sahibi olduğu şirketlere vermekle suçlanıyordu. Miteb’in ev hapsinde tutulup tutulmayacağı henüz netlik kazanmadı.

En etkili isim

Prens Miteb bu ay başında ülkede gözaltına alınan 200’den fazla prens, bakan, bürokrat ve iş adamı arasındaki en etkili siyasi figürdü. Miteb gözaltına alınmadan önce Ulusal Muhafızlar’ın başındaki görevinden de kovulmuştu.

Haberin Devamı

Çoğu anlaştı

Geçen hafta New York Times gazetesine röportaj veren Veliaht Prens Muhammed, gözaltındakilerin yüzde 95’inin yetkililerle anlaşmaya yanaştığını ve mal varlıklarının yüzde 70’lik bölümünü devlet hazinesine vermeyi kabul ettiklerini söylemişti. Yerel basında çıkan haberlerde şu ana kadar el konulan malvarlıklarının toplamının 100 milyar doları aştığı kaydedilmişti.