Gazete Vatan Logo

Milyar dolarlık narko terör

Diyarbakır’ın Lice, Silvan ilçeleri ile Bingöl sınırı hattındaki operasyonlarda kenevir kökü, kubar esrar dahil 17 bin 157 kilo uyuşturucu ele geçirildi. Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar’a göre bu miktarın piyasa değeri kabaca 6 milyar dolar...

Milyar dolarlık narko terör

Terörle mücadele kapsamında, 28 Mayıs tarihinde Diyarbakır Lice, Hani, Hazro, Dicle ve Silvan ilçeleri ile Bingöl il hududu arasında bulunan alanda Bayrak 54- Şehit Jandarma Yüzbaşı Fuat Oğuzcan Müşterek Operasyonu önceki gün tamamlandı. 7 bin 742 güvenlik görevlisinin katıldığı operasyon kapsamında 59 sığınak ve 24 barınak tespit edilirken 3’ü ölü, 5’i sağ olmak üzere toplam 8 terörist etkisiz hale getirildi. Yapılan arazi taralamalarında ise narko-terörizmle mücadele kapsamında 4 milyon 483 bin 996 kök kenevir bitkisi, 13 bin 160 kilo toz, 3 bin 997 kilo kubar esrar olmak üzere toplam 17 bin 157 kilo uyuşturucu madde ele geçirildi.

3 milyon kök kenevir

Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar ele geçirilen uyuştucunun milyar dolarlar düzeyinde olduğunu söyledi: “Bu uyuşturucunun ekonomik değerini şöyle hesaplayabiliriz. Önce sokağın verileri: Sokaktaki fişeklik esrar ortalama fiyatı 20 TL. Bu, bir içimlik fişeğin içinde en fazla 3-4 gram esrar var. Yani gramı 5 TL. Toz esrar ve kubar esrarın kilosu piyasada 5 bin ila 15 bin TL arasında değişiyor. Yani ortalama 10 bin TL ya da kilosu ortalama 3 bin dolar. Bu verilere bağlı olarak sadece son Lice operasyonunda ele geçen esrar ve kubar esrarın ekonomik değeri kabaca 110 milyon lira ya da 31 milyon dolar.

Haberin Devamı

‘Rakamlar dehşet verici’

“Asıl şimdi sıkı durun! Bu rakamlar sadece ele geçen işlenmiş olanlarla ilgili... Peki operasyonda ele geçen ve imha edilen Hint Keneviri kaç taneydi? Tam 3 milyon 977 bin 156 kök! Yuvarlak hesap 4 milyon kök. Peki bir kökten ne kadar esrar elde ediliyor? Kök başına yarım kilo esar üretilebiliyor. Yani PKK, güvenlik güçleri bunları ele geçiremeden hasadını yapabilmiş olsaydı, kabaca 2 milyon kilo esrar üretimi yapabilecekti. İşlenmiş haliyle ekonomik değeriyse? Asıl şimdi sıkı durun! Tam 20 milyar lira. Ya da kabaca 6 milyar dolar! Hadi biraz zorlayalım, çeşitli nedenlerle yüzde 75 fire versinler, rakamlar yine dehşet verici... 5 milyar TL ya da 1,5 milyar dolar. Bölücü örgütün uyuşturucudan elde ettiği bu kirli parayla sadece Türkiye’deki terörünü fonladığını düşünmeyin sakın. PKK/KCK bu leş paralarla Suriye, Irak ve İran’daki varlığı, etkisi, terörü ile diğer ülke faaliyetlerini fonluyor. HPG, YPG, PYD, PJAK, YRK ve diğer KCK/PKK türevleri. Ve bir diğer asıl ve çok önemli sorun, bu para PKK’nın himaye edilmesinde, korunmasında, lobi ve medya faaliyetlerinde asıl unsur. Bu para paylaşılıyor. Sadece terör ve uyuşturucu baronlarıyla da değil. Asıl istihbarat servisleriyle!”

Haberin Devamı