Gazete Vatan Logo

Milliyetçiliğe hayır güçlü sınırlara evet

Gelecek yıl görev süresi dolacak olan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker birliğin durumu ve geleceği hakkında son konuşmasını yaptı. Avrupa Parlamentosu’nda parlamento üyelerine hitap eden Juncker, birliğin içinde bulunduğu durumu ve geleceği hakkında görüşlerini aktardı

Milliyetçiliğe hayır güçlü sınırlara evet

1 - Avrupa’nın birliği

Avrupa tek ses olarak konuştuğunda hiçbir sürprizle karşılaşmayacak. Gelecek nesillere Avrupa olarak daha temiz bir planet bırakmak istiyoruz. Küresel ısınmadan başka bir yere kafamızı çeviremeyiz. Avrupa kendi istikrarını başka yerlere de taşıyabilir. Ama yapacak daha çok işimiz var. Avrupa mutlaka çok kültürlü bir kıta ve herkese ait bir yer olarak kalmalı.

2 - İdlib’de kriz

Dünün anlaşmaları, ittifakları belki yarının ittifakları değil. Dünyanın güçlü bir Avrupa’ya ihtiyacı var. Suriye krizine en fazla insani yardım yapan Avrupa Birliği’dir. Her zaman çoğulcu olarak kalacağım. Küresel oyuncu olmak zorunda. Terörizm ve küresel ısınmadan güçlü ve tek bir Avrupa halklarını koruyabilir.

3 - Balkan ülkeleri

Balkan ülkelerine yönelik duruşumuzu yeniden tarif etmeliyiz. Aksi halde diğerleri bizim bu komşularımıza şekil vermeye çalışacak. Etrafımızda olup bitenlere bakalım.

4 - Mülteci konusu

Avrupa dünyaya sırtını dönerek küresel bir güç olamaz. Mülteci sorununu çözmemiz için Avrupa ülkelere arasında dayanışmaya ihtiyacımız var. Avrupa Birliği hiçbir zaman sırtını acı çekenlere dönmeyecek.

Haberin Devamı

5 - AB - Trump ilişkileri

Ben bencil ticari ilişkilerden yana değilim. Bu umutları yok eden bir yaklaşım. Her zaman çok kültürlü yaklaşımı tercih edeceğim.

6 - İklim değişikliği

Komisyonumuzun 2030 için hazırladığı CO2 emisyon analizine katılıyorum. Bu bilimsel olarak doğru olduğu kadar siyasi olarak da gerekli.

7 - Afrika

Afrika eşit, gerçek bir işbirliğine ihtiyacı var. Afrika ile yeni bir işbirliği kurmak istiyoruz. Afrika ticaretinin yüzde 36’sı Avrupa ile ama bu yeterli değil. Afrika ile de ticari açıdan serbest dolaşımı düşünmeliyiz.

8 - Brexit

Avrupa’yı terk ederseniz bizim ortak pazarımızın parçası olamazsınız. Bir üye ülkenin avantajlarına sahip olamazsınız. İngiltere birlikten ayrıldıktan sonra asla bizim için üçüncü dünya ülkesi olmayacak. Her zaman güçlü bir ortak olmaya devam edecek. Bu yüzden iki taraf arasında Brexit sonrası ilişkileri güçlendirme yönünde çalışma oluşturulması talimatını verdim.

Haberin Devamı

9 - Euro

Euro, ABD Dolarından sonra dünyadaki en önemli, en yaygın ikinci para. Ama bunu daha da güçlendirmek için çalışmaya devam etmeliyiz. Avrupalı firmaların Avrupa uçaklarını bile dolardan alması mantıksız. bu gibi şeyleri değiştirmeliyiz.

10 - Basın özgürlüğü

Avrupa basın özgürlüğünün tartışılmadığı bir alan olmalı. Özgür basın olmadan demokrasi olmaz. Avrupa Birliği’nde hukuka saygı bir zorunluluktur. Elbette kurumlar arasında görüş ayrılıkları olabilir. Bu görüş ayrılıklarına artık daha sık rastlıyoruz. Ama bu siyasi konuşmalara yansıdığı zaman endişe verici oluyor. Bazıları medyayı ve gazetecileri hedef alarak tartışmaların üzerine kapatmak istiyor. Avrupa, basın özgürlüğünün zirvede olduğu bir yer olarak kalmaya devam etmeli.

11 - Milliyetçilik

Avrupa ‘sağlıksız milliyetçiliğe’ hayır, ‘aydınlanmış vatanseverliğe’ evet demeli. Vatanseverlik bir erdem, denetimsiz milliyetçilik ise zehirli ve hileli. Vatanseverler sadece ülkelerini değil Avrupa’yı da sevmeli. Avrupa’yı seviyorum sevmeye devam edeceğim.

Haberin Devamı

Katil robotlara yasak kararı

Avrupa Parlamentosu, insan müdahalesi olmadan insanları öldürebilecek otonom silah sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanılmasını yasaklayan bir karar aldı.

Bu alanda uluslararası bir yasak çağrısı da yapan karara bazı Avrupa parlamenterleri, yapay zekanın gelişimini kısıtlayabileceği çekincesiyle karşı çıkıyor. Parlamenterlerin bir kısmı da bazı ülkelerin bu tür silahlar geliştirirken diğer ülkelere izin verilmemesinin bir güvenlik sorunu yaratabileceğini düşünüyor. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini: “Bu tartışma uzak gelecek veya bilim kurguyla ilgili bir tartışma gibi gözükebilir ama değil.” diyor. Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller - Avrupa Özgür İttifakı parlamento grubunun güvenlik politikaları sözcüsü Bodil Valero, “Otonom sistemler uluslararası çapta yasaklanmalı” diyor. “Ölüm ve yaşam arasındaki kararı verme yetkisi asla insanlardan alınıp makinelere verilmemeli.”

BM karar veremedi

Geçen ay bu konuyu gündeme alan Birleşmiş Milletler, bir karara varamamıştı. Bazı ülkeler bu sistemlerin faydalarının araştırılmasını istiyor. Konu kasımda tekrardan BM’nin gündemine alınacak. BM’nin bu sefer bir karara varabilmesi umuluyor. Ağustos ayında da çeşitli ülkelerden uzmanlar BM’nin İsviçre’nin Cenevre kentindeki merkezinde bir araya gelerek bilgisayar tarafından kontrol edilen silahları tanımlamak ve düzenlemek için bir çerçeve hazırlamaya çabalamıştı. Uluslararası Af Örgütü Yapay Zeka Araştırmacısı Rasha Abdul Rahim o dönemde “Yapay zekalı İHA’lardan kendi hedefini seçebilen otomatik silahlara kadar teknolojik gelişim uluslararası hukuktan hızlı ilerliyor.” ifadelerini kullanmıştı.
Ağustos’taki toplantıda İsrail, Rusya, Güney Kore ve ABD’nin de dahil olduğu bazı ülkeler otonom silah sistemlerinin potansiyel “avantajlarını” araştırmak istediklerini söyleyerek yasağa karşı çıkmıştı.

Haberin Devamı