Gazete Vatan Logo

Milli seferberlikten kastım yatırım yapın, TL’ye geçin

Ekonomide durgunluk olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iş dünyasından ekonominin çarklarının hızlandırılmasını istedi. Erdoğan, “Milli seferberlik’ dediğim olay, ‘Eline silahını al, sokağa çık’ değil. ‘Yatırım yapın, TL’ye geçin’ diyorum” dedi

Milli seferberlikten kastım yatırım yapın, TL’ye geçin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ekonomide geçen 14 yıllık bilanço ortaya konulduğunda son dönemde bir durgunluğun görüldüğüne işaret ederek, iş dünyasına yatırım çağrısında bulundu. DEİK’in 30’uncu Genel Kurulu’na katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında terör örgütleri ile nasıl can hıraş bir mücadele ediliyorsa, ekonomiye yönelen saldırılar karşısında da aynı kararlılığın gösterilmesini istedi.

Ekonomiye döviz üzerinden bir saldırı başlayınca millete ve iş adamlarına Türk lirasına geçme çağrısı yaptığına dikkati çeken Erdoğan, şöyle devam etti:

“Bazılarının benim bu çağrılarımı istihza ile karşıladığını biliyorum. Halbuki ortada 1994 krizinden beri yaşadığımız bir hakikat var. Birileri döviz spekülasyonuyla ekonomimize yön vermeye çalışıyor. Bu spekülasyonun gerisinde hiçbir rasyonel ekonomik sebep yoktur. Amaç, siyasi operasyonlara zemin hazırlamaktır. Bakın aynını komşu ülkelerde de yapıyorlar. İşte Rusya, Çin, Azerbaycan. Buralarda da yapıyorlar ama bu oyunları biz bozacağız. Bunu bozmak için de inşallah yerli paraya geçmek suretiyle bu adımları atacak ve kur baskısını inşallah bu ihracatta, ithalatta üzerimizden silkeleyip atacağız.”

Haberin Devamı

Erdoğan, geçen 14 yılda defalarca bu tuzağa çekilmeye çalışıldıklarını dile getirerek, kimi kamuoyunca bilinen, kimi bilinmeyen bu kumpasların hepsine karşı da gereken tedbirleri alarak bu oyunları bozduklarını söyledi.

Zehrin panzehiri yatırımdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son günlerde kurda yaşanan dalgalanmaya karşı tıpkı 15 Temmuz’da milletin yaptığı gibi, daha önceki saldırılarda aldıkları tedbirler gibi kararlı ve sabırlı bir duruş ortaya koymak mecburiyetinde olduklarını anlatarak, “İşte bu sebeple ben ‘Yatırım yapın’ diyorum. ‘Türk lirasına geçin, üretin, ihraç edin, istihdam sağlayın’ diyorum. Çünkü bize zerk edilmeye çalışılan zehrin panzehiri bunlardır “ dedi. Salona girerken bir iş adamının kendisine “100 milyon dolar bozdurduk, TL yaptık” dediğini aktaran Erdoğan, “Mesele budur. Yatırımlarımızı TL ile eğer yapıyorsak, yapacak olursak, evelallah bu ülkenin kimse belini kıramaz. Zaten kıramayacaklar ben buna inanıyorum. Bundan şüphem yok” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

İstatistiğe itiraz yersiz

Erdoğan, ulusal hesap sisteminin revize edildiğine işaret ederek, yeni yöntemle daha önce 800 milyar dolara kadar çıkmış gözüken Gayrisafi Milli Hasıla’nın 949 milyar dolar, 10 bin 800 dolara kadar çıkan kişi başına milli gelirin 12 bin 500 dolar olarak revize edildiğini anımsattı. Verilere göre, Türkiye’nin milli geliri 100 milyar doların üzerindeki ülkeler arasında, Katar ve Çin’den sonra 2010-2015 yılları arasındaki büyüme oranı bakımından 3’üncü sırada yer aldığını, 2013 yılında listenin ilk sırasında yer aldığını kaydeden Erdoğan, “Yeni yöntemle aynı dönemde tüm ülkeler hesaba katıldığında Türkiye’nin büyüme sıralamasındaki yeri; 51’incilikten 12’nciliğe yükseldi” dedi. Erdoğan yeni istatistik yöntemi konusunda dile getirilen itirazları yersiz bulduğunu, bilime ve hakikatlere herkesin saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Yatırım erteleyen nazarımda ekonomiye saldıranlarla birdir

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin ekonomisine yönelik saldırıların boşa çıkartılması konusunda devletle birlikte iş dünyasına çok önemli görevler düştüğünü vurgulayarak, şunları söyledi: “Bu kritik dönemde yatırımlarını, projelerini, gayretlerini erteleyen herkes benim nazarımda ekonomimize saldıranlarla aynı saftadır. Bunun altını çiziyorum. Hükümetimiz, iş dünyamıza esnaf, sanatkarlarımıza vergi ve sicil affından kredi kolaylığına kadar pek çok ilave destek verdi ve vermeye de devam edecek. Bunun karşılığında iş dünyamızdan tek beklentimiz, ekonominin çarklarını hızlandırması, piyasayı hareketlendirmesidir. Çünkü yaşanan sıkıntının en önemli sebebi herkesin bekleme durumuna geçmesidir. Bu bakımdan ‘milli seferberlik’ diyorum, boşuna demiyorum. Benim ‘milli seferberlik’ dediğim olay, ‘eline silahını al, sokağa çık’ bu değil. İşte ‘milli seferberlik’ bu. Dövizdeki spekülasyon dahil ekonomiye yönelik saldırıları işte bu hava besliyor, destekliyor. Bugün sınırlarımız içindeki ve dışındaki terör örgütleriyle nasıl canhıraş bir mücadele içindeysek, ekonomimize yönelen saldırılar karşısında da aynı kararlılığı göstermek mecburiyetindeyiz.” Erdoğan, ülkesini savunmak için en kıymetli varlığını, canını ortaya koyan yiğitlerin, aynı amaç için sermayesini kullanması gerekenlere örnek ve ibret olması gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Beyefendiler rahatsız

Girişimcinin önünü açmak için faizin düşürülmesi çağrısını tekrarlayan Erdoğan, şöyle konuştu: “Vatandaşım gidiyor parasını veriyor. O da gidiyor parayı kime satıyor? Girişimciye satıyor. Ondan da bayağı güzel paralar kazanıyor. Faiz oranları gayet yüksek, 15-16-17’ye kadar çıkıyor. Böyle mi? Hepiniz de feryat ediyor musunuz? Böcek gibi sözleşme. Sözleşmeyi okuyamıyorsun bile, önüne ne konuluyorsa, karınca misali hemen imzayı atıyorsun. Arkadaşlar böyle tezgah olmaz. Bunu Cumhurbaşkanı söylüyor diye de beyefendiler rahatsız oluyor. Niye rahatsız oluyorsun? Ben dertliyim, derdim var. Bu ülkede yatırım olması lazım, bizim başka çaremiz yok. En zor şartlarda eğer bu yatırımlar yapılırsa bu ülke çökertilemez. Ama zor şartlarda yatırımlar durursa o zaman ülke durur, Allah muhafaza.”

Sayın Zeybekci, daha fazla koşturacaksın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 2009’da yaklaşık yüzde 1 olan küresel ticaretteki payının yılın ilk 2 çeyreği itibarıyla yüzde 1.12’ye yükseldiğini kaydederek, “İhracatımız düştüğü için gerçekten üzüntülüyüz ama bu rakamlarla dahi ihracatta küresel düzeyde yüzde 0.89’dan, bu yılın ikinci çeyreği itibarıyla yüzde 0.95’e çıkmış bulunuyoruz. Bunun için Sayın Zeybekci (Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci) biraz daha fazla koşturacaksın” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, rakamların hangi alanlarda zafiyet görüldüğüne ve dolayısıyla nerelere yüklenmek gerektiğine işaret ettiğine değinerek, şöyle devam etti. “Bir defa inovasyona, yüksek teknolojiye dayalı, yüksek katma değere sahip ürünlere ağırlık vermezsek, dış ticaretteki hedeflerimize ulaşamayız. Eğer bugün Körfez bölgesinde, Balkanlar’da, Kuzey Afrika’da her taraf gıdadan tekstile, elektronikten mobilyaya, makinadan temizliğe bizim ürünlerimizle dolu değilse bir yerde yanlış yapıyoruz, bir şeyleri eksik bırakıyoruz demektir. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Bizim buralara bunlarla yüklenmemiz lazım. Öncelikle kendi coğrafyamızda söz sahibi olmalıyız ki diğer bölgelere geçecek gücü ve cesareti bulabilelim. Her işte olduğu gibi burada da başarının formülü açık ve basit: Çalışmak, daha çok çalışmak, gecemizi gündüzümüze katarak çalışmak. Mesele budur.”

Vardan: Demir kundura kuşandık

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan da, kurumun stratejik yol haritasıyla Türkiye’nin büyümesine eşsiz katkılar sunmaya hazır olduğunu dile getirdi. DEİK’in son 2 yılda çok daha güçlendiğini ve hızlandığını aktaran Vardan, sözlerine şöyle devam etti: “Daha kapsayıcı, kucaklayıcı olduk. Biz hep beraber, 102 kurucu kuruluşumuzla Türk iş dünyasının DEİK’iyiz. 2 yıllık dönemde 3 bine yakın etkinlik düzenledik. Yaz demedik, kış demedik, hafta içi-sonu ayırmadık. Daha güçlü bir Türkiye için çalıştık ve ülkemizin dünya sahnesinde sözü geçen bir aktör olması için tabir-i caizse; demir kundura kuşandık.” Vardan, DEİK’e bugünkü hızına yakışır bir logo ve yeni bir kurumsal kimlik kazandırdıklarını belirterek, yeni logoyu tanıttı.

Yerli malı kullanana ‘0’ faizli kredi hazır

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 2016’da tüm dünyadaki ihracat baş aşağı inerken, Türkiye olarak 2016’da 2015 yılını tutturacaklarını söyledi. 2017’nin yeniden ihracat seferberliğinin başladığı bir yıl olacağını belirten Zeybekci, “Bunun görüntülerini, bunun ilk belirtilerini almaya başladık. Ekim’deki yüzde 3 civarındaki artış, Kasım’daki yüzde 7-8 civarındaki artış, inşallah Aralık ayında da yüzde 10’a yakın ihracatımızdaki artışla beraber, 2017 yılı, 2023 hedeflerine doğru yeniden yol aldığımız bir başlangıç olur” dedi.

Kuru kavaktan kaval

Zeybekci, kriz zamanlarının zor zamanlar olduğunu, fakat Türk iş adamının kuru kavaktan kaval yapan bir karaktere sahip olduğunu, kendileri için imkansızın biraz zaman aldığını, zor olanın derhal yerine getirildiğini söyledi. Zeybekci, “Durmak yok, yola devam. Bizim gemimiz sağlam, yolumuz belli. Pek çok badireyi başarıyla atlatmış deneyimli bir ekibe ve vizyonuyla bizlere her daim yol gösteren, en fırtınalı denizlerde bile dirayetle gemisini sakin limanlara ulaştıran sayın cumhurbaşkanımız gibi bir kaptana sahibiz. 2023-2051-2071 hedeflerimize giden yolda hiçbir güç bizi yolumuzdan alı koymayacaktır” dedi.

Eximbank’ın yurt dışında mal satılan her yerde kredi vereceğini anlatan Bakan Zeybekci, bu krediyi Alman ve İngiliz Eximbank hangi faiz oranında veriyorsa, Türk Eximbank’ın o oranda vereceğini kaydetti. Zeybekci, eğer bir müteahhit yurt dışından ihale alırsa, aldıkları ihale için Türkiye’den malzeme temin ettiklerinde, bu malzeme için TL bazında sıfır faizle kredi imkanına sahip olabileceğini dile getirdi.