Gazete Vatan Logo

Milli Ağaçlandırma Günü nedir? 11 milyon fidan hedefi, 13 milyonu aştı!

"11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" kampanyası bugün başladı. 81 ilinde 2023 noktada 3 saat içinde 11 milyon fidanın toprakla buluşması hedeflenen etkinlik 13 milyon fidan sayısına ulaştı. Peki Milli Ağaçlandırma Günü nedir?

Milli Ağaçlandırma Günü nedir? 11 milyon fidan hedefi, 13 milyonu aştı!

"11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes" kampanyası bugün başladı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bugün 11 milyon fidanın toprakla buluştuğu tarihi "rekor" etkinliğine ilişkin, "11 milyon fidanla ağaçlandırılan alan 13 bin futbol sahası büyüklüğüne denk geliyor. Bu alan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 10 bin 765 kilometrelik kara ve deniz sınırlarının tamamını birer metre arayla fidanlarla çepeçevre çevrelemek demek." ifadelerini kullandı. Peki Milli Ağaçlandırma Günü nedir? Ne zamandan beri yapılıyor?

Bakanlığın 11 milyon 47 bin 430 fidan hedefiyle başlattığı kampanyaya, Türkiye’nin 81 ilinde yoğun ilgi gösterildi. Sahiplenilen fidan sayısı, 13 milyonu geçti. ’www.gelecegenefes.com’ internet sitesinden 81 il üzerinden seçim yapılarak, orman bölge müdürlüklerince belirlenen 2 bin 23 dikim alanından 1’inde, toprakla buluşturulmak üzere fidan sahiplenilebiliyor. İnternet sitesindeki verilere göre, 10 Kasım itibarıyla sahiplenilen fidan sayısının 13 milyon 539 bin 81 olduğu belirtildi.

Haberin Devamı

Milli Ağaçlandırma Günü nedir?

Ekonomik, ekolojik ve sosyal açıdan büyük öneme sahip olan ormanlarımızı korumak, sürdürülebilir şekilde yönetmek ve gelecek nesillerimiz için yurdumuzu daha sağlıklı ve yaşanabilir kılmak amacıyla Cumhurbaşkanı tarafından bir genelge yayımlandı. Genelgeye göre 11 Kasım ''Milli Ağaçlandırma Günü'' olarak belirlendi.

Sö konusu genelgede 11 Kasım'ın neden Milli Ağaçlandırma Günü olarak kabul edildiği şu sözlerle açıklanadı:

"Sanayileşmenin hız kazandığı günümüzde, havanın, suyun, toprağın ve bunların oluşturduğu güzelliklerimizin korunması gün geçtikçe önemi artan bir konu olarak hep gündemimizde yer almaktadır. Bu kapsamda ülkemizin orman sahasını ve ağaç servetini çoğaltmak, erozyon kontrolünü teşvik ederek toprak, su ve bitki arasında bozulan dengeyi yeniden oluşturmak, biyolojik çeşitliliği geliştirmek, çevre değerlerini korumak, ağaç ve orman sevgisini yaygınlaştırmak, toplumun çevreye olan duyarlılığına katkı sağlamak maksadıyla; 11 Kasım günü saat 11.11'de Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda; kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılacak ağaçlandırma ve erozyon kontrolü çalışmaları kapsamında, tüm yurtta eş zamanlı olarak fidan dikme etkinliği tertiplenecektir."

Haberin Devamı

''13 bin futbol sahası büyüklüğüne denk geliyor''

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın start verdiği Milli Ağaçlandırma Günü ile ilgili Tarım ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli şu açıklamayı yaptı:

''Yoğun ilgiyle kampanyanın bir seferberliğe dönüştüğünü ve bir memleket meselesi haline geldiğini belirten Pakdemirli, "Bundan sonra her 11 Kasım'da milletimizle yine fidan dikimi alanlarında olacağız. Milli Eğitim Bakanımız ile de konuştuk, her 11 Kasım'da okullarımız da fidan dikim alanlarında olacak. Fidan dikme etkinliğinin büyüklüğüne değinen Pakdemirli, "11 milyon fidanla ağaçlandırılan alan 13 bin futbol sahası büyüklüğüne denk geliyor. Bu alan, ayrıca Türkiye Cumhuriyeti'nin 10 bin 765 kilometrelik kara ve deniz sınırlarının tamamını birer metre arayla fidanlarla çepeçevre çevrelemek demek. 232 bin 647 adet fidanla Endonezya'ya ait '1 saatte en fazla fidan dikme dünya rekoru', bugün Çorum'da 1 saatte daha fazla fidan dikimi sonrası Türkiye adına tescil ettirilecek. İkinci rekorumuz için de bugün fidan dikerken çektirdiğiniz bir fotoğrafı 'gelecegenefesalbum.com' adresine yüklemenizi istiyoruz. Böylelikle 'Dünyanın En Büyük Online Fidan Diken İnsan Albümü'nü Guinness'e tescil ettirerek ikinci bir rekora daha milletçe imza atmış olacağız."

Haberin Devamı