Çocuğunuzu yeterince dinliyor musunuz?

Çocuğun ailesi ve çevresi ile iletişimi doğumla birlikte başlar asında. Bazen ağlarlar, bazen kollarını uzatırlar bazen de yüz ifadelerini değiştirirler. Kendilerini ifade etme çabası içindedirler.

Haberin Devamı

Çocuklar daha sonra bu çabayı sözcükler aracılığı ile konuşarak karşılarlar. Bu sözcükleri edinirken önce sesleri algılarlar sonra içinde yaşadıkları toplumda konuşulan dilin temel yapısını kazanmaya başlarlar. Daha ileriki yaşlarda ise dili, kendilerine özgü bir biçimde kullanarak çevrelerindeki bireylerle iletişim kurmaya yönelirler. Yani iletişim için doğumla beraber başlayan bir süreç olduğunu ve kazanılmış bir davranış ve becerinin ürünü olduğunu söylemek çok da yanlış olmaz. İletişim kurmanın sağlıklı yollarını, dinlemeyi ve kendini ifade etmeyi yine okul öncesi yıllarda öğrenirler.

Sağlıklı iletişim kurabilen bir çocuk duygularını cümleleri ile ifade edebileceği için saldırgan davranışları azalacaktır. Yine bu durum onun arkadaş edinmesini ve arkadaş grubu tarafından kabul edilmesini de kolaylaştıracaktır.

Duygular ve iletişim üzerine okul öncesi dönem çocukları ile yapılan araştırmalar saldırgan çocukların, kızgınlık duygusunu sözel olarak saldırgan olmayan çocuklara göre daha az ifade ettiklerini, belirli bir duygunun nedenlerini tanımlamada daha az duyarlı olduklarını ve deneyimlerden daha az yararlandıklarını ortaya koymaktadır. İşte bu sonuçlar iletişimin önemi ile ilgili çarpıcı bilgilerdir.

Hem Dinleyin, Hem Söyleyin...
Sağlıklı iletişim kurma yollarını öğrenebilmesi için çocuğun eğitim aldığı okul öncesi eğitim kurumu kritik bir öneme sahip. Okulda alacağı iletişim becerileri eğitimini evde sizinde desteklemenizin bir çok yolu elbette var. İlk şart ise dinlemektir! Onu anlamak için önce dinlemelisiniz. Çocuğunuz size bir şeyler söylemeye çalışıyorsa sözünü kesmeyin, cümlesini siz tamamlamayın; bırakın kendini ifade etsin. Belki cümlesi sizin hiç tahmin etmeyeceğiniz şekilde bitecektir. Eğer o cümlesini tamamlamadan siz konuşursanız kendini ifade etme becerisine ket vurmuş olursunuz. Belki zaman zaman kendini ifade etmekte zorluk çekecektir. O zaman söylediği ile ilgili onunla konuşun, soru sorun ve kendisini daha iyi ifade etmesini teşvik etmesi için mutlaka onunla göz teması kurun.

Eğer siz onu etkili bir şekilde dinlemeyi başarırsanız, o da siz bir şey söylerken ilgi ile sizi dinlemeye başlayacaktır. Dinleyen çocuk ise anlayan, empati kuran, probleme çözüm üreten daha da önemlisi her şeyin iletişim ile çözülebileceğini bilen çocuktur.

DİĞER YENİ YAZILAR