Şimdi tatil zamanı

Haberin Devamı

Biz yetişkinler için "tatil" yoğun iş temposunda alınacak bir nefes anlamına gelse de, çocuklar için genellikle eğlence anlamına gelir. Çocuğun "eğlence" olarak tanımladığı bu zaman dilimi onun gelişimine katkı sağlayacak zaman dilimine dönüştürülebilir.
0-6 yaş çocuğu için “boş zaman” diye bir kavram yoktur. Onlardan genellikle “Canım sıkılıyor!” ifadesini duyarız ve aslında vaktinin boş geçmesinden hoşlanmıyor demektedir. Yaşadığı o boş zaman duygusunu nasıl kaliteli ve eğlenceli hale getirebileceğini de öğretmek için tatil iyi bir fırsattır. Mesela çocuk okul dönemi boyunca zamanını verimli kullanmakla ilgili birçok egzersiz yapar. Bu bir işi planlama ve bitirme sürecini de içerir. Siz de tatil döneminde birlikte yapacağınız günlük aktiviteleri birlikte planlayabilirsiniz. Yapacağınız bu planlamanın içinde eğlenceli ve onun gelişimine katkı sağlayıcı aktivitelere yer vermelisiniz.

Neler mi yapabilirsiniz? İşte size birkaç öneri:

*Öncelikle okul döneminde kurduğunuz düzeni (uyku, yemek saati, vb) değiştirmemeye özen göstermelisiniz.
*Unutmayın ki, çocuğunuzun yaşı sebebiyle sizden oldukça fazla doğal bir enerjisi var. Bu enerjiyi günlük aktivitelerle atması çok önemli. Bu sebeple mümkünse her gün açık havada oynayarak hem temiz hava almasını hem de enerjisini atmasını sağlayabilirsiniz. Hatta onun arkadaşları ile birlikte olmasını da sağlarsanız, bu vakitler onun için daha da keyifli hale gelecektir.
*Çocuğunuzun sağlıklı sosyal ilişkiler kurabilmek için bu dönemde atacağı adımların önemli olduğunu asla unutmayın. Tatil çocuğunuzun sosyal gelişimi için de büyük bir fırsattır. Çocuğunuzun yeni arkadaşlıklar kuracağı ortamlar yaratırsanız onun sosyal gelişimine de katkı sağlamış olursunuz.
*Fiziksel gelişimine katkı sağlamak için bahçe etkinlikleri önemli olduğu kadar yapacağı küçük kas gelişimine dönük etkinlikler de oldukça önemlidir. Bu sebeple birlikte evde hamur yoğurmanız, ipe makarna dizerek kolye yapmanız, nohutla fasulyeyi birbirinden ayırmasını sağlamanız gibi durumlar onun bu yönde gelişimine katkı sağlayacaktır.
*Hazırlayacağınız bir sayı tamamlama oyunu ya da farklı dikkat oyunları, hafıza oyunları, stratejik düşünme ve problem çözme oyunları yine onun bilişsel gelişimini olumlu yönde destekleyecektir.
*Birlikte tatile gidecekseniz gittiğiniz yerde mutlaka kültürel gezilerde yapmaya özen gösterin. Mümkünse birlikte bir müzeye gidin, ona müze hakkında bilgi verin; orada görecekleri ile ilgili sorularına onun gelişimine uygun cevaplar verin. Ayrıca bu yolculuklar aslında çocuğunuzun harita ile tanışmasına ve harita okuma becerisi kazanmasına da iyi bir fırsat sağlar.
*Tatil sürecinde fotoğraf çekmesine olanak sağlayın. Bu fotoğrafları tatilden döndükten sonra birlikte inceleyip, neden bu fotoğrafı çektiği ile ilgili onunla sohbet ederseniz hem dil gelişimini hem de hafıza gelişimini desteklemiş olursunuz.

İyi tatiller dilerim.

DİĞER YENİ YAZILAR