Gazete Vatan Logo

Migros’un mağazalarına Metro, ŞOK’larına BİM talip

Migros’un talipleri şirketi parça parça alma peşinde.

Koç Grubu’nun satışı için JP Morgan’a yetki verdiği Türkiye’nin en büyük perakende zinciri Migros’un talipleri şirketi parça parça alma peşinde. En çok mağazaya sahip perakendeci BİM’in, ŞOK marketlerini, Alman Metro’nun ise büyük mağazaları istediği konuşuluyor. Wal-Mart ve Carrefour Ramstore’un peşinde

Toplam 940 mağazası, yıllık 3 milyar dolar cirosu ve 2.97 milyar dolarlık piyasa değeriyle Türkiye’nin en büyük perakende zinciri Migros’un satışı için geri sayım hızlandı. Koç Holding’in satışı için dünyanın en büyük yatırım bankalarından JP Morgan’a yetki verdiği Migros’la ilgili resmi bir talip ortaya henüz çıkmazken, perakende kulislerinde şirketle ilgilenen isimler netleşmeye başladı. Ancak bu isimler Koç Holding’in kapısını farklı taleplerle çalmaya hazırlanıyor. Kulislerde konuşulanlara göre taliplerin bir kısmı büyük mağazaları bir kısmı küçük mağazaları bazıları da Rusya ayağındaki Ramstore’u istiyor.

Spar da konuşuluyor

Sektör kulislerine göre Türkiye’ye grosmarket anlaşıyını getiren Alman Metro AG, Migros’un büyük mağazalarıyla ilgilenirken, en fazla satış noktasına sahip zincir unvanını eline geçiren BİM, indirimli ürünler satan ŞOK marketlerine ilgi duyuyor.

Bu arada Türkiye’ye girmeye hazırlanan bir teknoloji market zinciri ile çok kısa bir süre Türkiye pazarında faaliyet gösteren Hollandalı Spar’ın da Migros ile ciddi anlamda ilgilendiği vurgulanıyor.

Migros’un en fazla ilgi çeken yatırımlarından olan yurtdışındaki Ramstore’lar için ise dünya devlerinin ismi geçiyor. Rus basınının Ramstore’lara teklif vereceğini yazdığı X5’ten sonra bu yıl için Çin ve Rusya’da büyüyeceğini açıklayan Wal Mart’ın bu mağazalarla ilgilendiği belirtiliyor. Ayrıca büyüme alanını Wal Mart gibi Rusya olarak belirleyen Carrefour’un da Ramstore’lara ilgi duyduğu belirtiliyor. Carrefour’un Türkiye için Rekabet Kurulu izni alamayacağını planladığı bu nedenle yurtdışıyla ilgilendiği kaydediliyor.



Satış bu yıl tamamlanacak


* Koç Holding, geçen ay Migros’un satışı konusunda uzun süredir devam eden spekülasyonlara noktayı koyarak satış dahil her türlü stratejik alternatifin değerlendirilmesi için dünyanın en büyük yatırım bankalarından JP Morgan’a yetki verdiğini duyurdu. Koç Holding CEO’su Bülent Bulgurlu, Koç Holding’in elinde bulunan yüzde 52’lik Migros hissesinin tamamının satışının söz konusu olduğunu belirterek, JP Morgan’ın verdiği bilgilere göre satış işleminin bu yıl içinde tamamlanmasını beklediklerini söyledi. Bulgurlu aynı konuşmasında, Migros’un parça parça satılabileceğine ilişkin sinyaller de verdi. Bu açıklamalardan önce Bulgurlu’nun Migros’u satabileceklerine ilişkin demecine yer veren Financial Times gazetesi, şirkete Carrefour, Tesco, Metro ve BİM’in talip olabileceğini yazmıştı. Bu isimlerden sadece Tesco, Migros ile ilgilenmediğni açıkladı.



Haberin Devamı