Gazete Vatan Logo

Migros satılıyor mu?

Financial Times (FT), Koç Holding’in Migros’taki çoğunluk hisselerini elden çıkarabileceği yazdı

DÜNYANIN önde gelen ekonomi gazetelerinden Financial Times (FT), Koç Holding’in Migros’taki çoğunluk hisselerini elden çıkarabileceği yazdı. FT’nin haberinde, Koç Holding’in Migros’un satışı konusunda nihai kararını gelecek ay vereceği de iddia edilerek, Koç Holding’in CEO’su Bülent Bulgurlu ile yapılan mülakattan bu izlenimin edinildiği belirtildi. Habere göre, söyleşi sırasında “Migros’un Koç Holding’in esas faaliyet alanları listesinde yer almadığını” söyleyen Bulgurlu, bunun Türkiye’nin en büyük süpermarket zincirinin satışa çıkarılacağı anlamına gelip gelmediği sorusuna da “Bekleyip görmeniz lazım” cevabını verdi.

Financial Times’a göre, Koç Holding’in Migros’taki yüzde 50.8 çoğunluk hissesi için, Fransa’dan Carrefour, İngiltere’den Tesco, Almanya’dan Metro ve Türkiye’den BİM başta olmak üzere çok sayıda talip olması bekleniyor.

Devler ilgileniyor
Haberde yapılan değerlendirmeye göre, özellikle Türkiye’deki konumunu güçlendirmek isteyen Carrefour’un Migros’la ilgilenme ihtimalinin yüksek olduğu belirtildi. Tesco’nun da 2003 yılında Kipa’yı satın aldığına dikkat çekilen haberde, bu şirketlerin Koç’taki Migros hisseleri için 1.3 milyar doların üzerinde teklifte bulunabileceği vurgulandı.

Koç Holding: Stratejik alternatifler değerlendiriliyor
KOÇ Holding, FT’de yayımlanan haber üzerine İMKB’ye açıklama gönderdi. Açıklamada, “Financial Times gazetesinde yer alan haberde, Koç Holding A.Ş’nin Migros Türk A.Ş hisselerini satabileceği yorumu yer almaktadır. Koç Holding A.Ş, yeni yönetimi altında tüm iş birimlerinin stratejik önceliklerini gözden geçirmektedir. Bu çerçevede, perakende iş biriminin de stratejik alternatifleri değerlendirilmektedir. Dolayısıyla bu aşamada özel durum açıklamasını gerektiren bir gelişme söz konusu değildir” denildi.

300 milyon müşterisi var
* Migros’un 2006 cirosu 2 milyar 987 milyon dolar olarak gerçekleşti.

* İç pazarda yüzde 8.3, organize pazarda yüzde 22 ile piyasa lideri konumunda.

* Türkiye’de 798, yurtdışında 80 olmak üzere toplam 878 mağazası bulunuyor.

* Rusya’da 64, Kazakistan’da 7, Kırgızistan’da 1, Azerbaycan’da 3, Bulgaristan’da 3 ve Makedonya’da 2 mağazası var.

* Migros; Tansaş, Macrocenter, Şok, Kangurum ve Ramstore markaları 241 milyonu yurtiçinde olmak üzere 300 milyon müşteriye hizmet verdi.

* 2007 yılında yurtiçinde yaklaşık 100 yeni mağaza açacak.

Haberin Devamı