Gazete Vatan Logo

Migros dört yıldır ağzımızı sulandırıyor

Türkiye’nin geçtiği sıkıntılı süreci hesap ederek Migros’a teklif verdiklerini bildiren Anadolu Grubu Başkanı Özilhan, “Migros’u dört yıldır takip ediyorduk, ağzımızı sulandırıyordu” dedi

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, Migros hisselerini almada ana şartlarda anlaştıklarını bildirdi. Şirketin yüzde 40.25’ini satın alma işlemini yıl sonuna kadar tamamlamayı planladıklarını belirten Tuncay Özilhan, “Migros’u 4 yıldır takip ediyorduk, ağzımızı sulandırıyordu. Türkiye sıkıntılı bir süreçten geçiyor. Bu sıkıntıları hesap ederek Migros’a teklif verdik. Bu tarz projeler beni heyecanlandırıyor” dedi.

Tiflis’de Paravani HES’in açılış töreni öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Özilhan, Anadolu Grubu’nun son yatırımı Migros, bira yasakları ve grubun faaliyetleriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Özilhan, Migros’a bağlayıcı olmayan teklif verdiklerini, burada yüzde 50’nin üzerine çıkma hedeflerinin olmadığını belirterek, yönetimi eşit olarak paylaşacaklarını ve Migros’un en büyük yatırımcısı olmak istediklerini dile getirdi.

Elma için alıyoruz esprisi

Daha global bir şirket olmayı amaçladıklarını anlatan Özilhan, Anadolu Grubu’nun diğer ortaklıklarda da payının yüzde 50’nin altında olduğunu, ‘kontrol bizde olsun’ anlayışında olmadıklarını aktardı.

Haberin Devamı

Migros’u bira satmak için değil elma, meyve için aldıkları esprisini yapan Özilhan, “Bira markalarımızın Migros’ta toplam satış miktarı yüzde 3 civarında. Günde 100 binlerce insanla direkt temasta olacağız. Tüketiciye dokunmak heyecan veriyor. Bu müthiş bir heyecan” dedi.

İki bira fabrikası kapattık

Özilhan, yasaklar nedeniyle birada Rusya ve Türkiye’de belli sıkıntılar olduğunu ifade ederken, son üç yıldır sektörün geriye gittiğini, Rusya ve Türkiye’de iki fabrika kapattıklarını, Türkiye’de biradaki daralmanın yüzde 8’i bulduğunu ifade etti. Bu pazarlarda bundan sonraki süreçte büyüme beklemediklerini aktaran Özilhan, “Türkiye’den yılda 100 milyon litre bira ihraç ediyoruz. Birada kapasitenin yüzde 75’ini kullanıyoruz. Yıllık tüketim 700 milyon litre. Türkiye’de geçen yıla göre 60 milyon litre daha az bira satacağız. Birada bundan sonraki süreçte konsolidasyonlar olur. Anadolu Grubu olarak bira işimizi satmayı düşünmüyoruz. Ama çok iyi fırsatlar çıkarsa satın alma yapabiliriz. Azerbaycan ya da Orta Asya’da tesis kurabiliriz” açıklamasını yaptı.

Haberin Devamı

Meyvelerimizle 2015 yılında rafta olacağız

Anadolu Etap bünyesinde yılda 150 bin ton meyve işlediklerini ve toplam 250 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Özilhan, 2020’ye kadar bu alana 400-500 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını kaydetti. Özilhan, “Şu anda 6 çiftliğimiz var. Bu yıl 3 bin ton meyve aldık. 2015’te 13 bin tona çıkacak. Bu ürünleri Japonya, Amerika, Kanada’ya kadar bir çok ülkeye satıyoruz. Gelecek yıl markalı meyvelerimizle raflarda olacağız” dedi.

Yabancılar ‘Türkiye’de ne oluyor’ diye soruyor

Türkiye’de son yaşanan çatışmaların yabancı ortaklarına etkisi ile ilgili olarak da Özilhan, “Yabancı ortaklar Türkiye’de ne olup bittiğini soruyorlar. Onlar da ülkeye gelmeden önce bunu biliyorlardı. Yatırımcı devamlı risk alır. Biz bu karışıklıkların içinde çalışıyoruz. Bizim Ukrayna’da Donesk’teki fabrikamızın 500 metre ilerisinde çatışma var. Irak’ta üç fabrikamız var. Civarında çatışmalar oluyor. Türk insanının cesareti bu” dedi.

Haberin Devamı