Gazete Vatan Logo

Migren ağrısından kurtulmanın yeni yolu!

Migren ağrısından kurtulmada “vagus terapi” alternatif olabilir mi?

Migren ağrısından kurtulmanın yeni yolu!

Otonom sinir sistemi işlev bozukluğu kaynaklı rahatsızlıkları ortadan kaldıran vagus terapinin, migren tedavisinde yeni bir bakış açısı sunduğunu belirten Bahçeşehir Üniversitesinden Dr. Ali Veysel Özden, vagus terapi yöntemiyle dünyada her 7 kişiden birinde görülen ve Türkiye’de de yaklaşık 12 milyon kişiyi etkileyen migrenin tedavi edilebildiğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre dünyanın en yaygın ve hayatı en olumsuz etkileyen üçüncü hastalığı olan migren her geçen gün daha fazla insanı etkiliyor, yaşam kalitesini düşürüyor.

Vagus terapi yöntemiyle migren gibi rahatsızlıkların kolaylıkla tedavi edilebileceğini belirten Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve vagus terapi Uzmanı Dr. Ali Veysel Özden, “Zihin ile beden bağlantısını sağlayan vagus siniri; beyinden başlayarak, tüm iç organlara dağılır ve bu organlardan uyarıları beyne taşır. Vagus terapi; vagus sinirinin, kulaktan, girişimsel herhangi bir müdahale yapılmadan uyarılmasıdır. Vagus terapinin temel amacı da vagus sinirinin de içerisinde yer aldığı otonom sinir sistemi işlev bozukluğu kaynaklı rahatsızlıkları ortadan kaldırmak, sağlıklı, kaliteli ve uzun bir yaşamı insanlara kazandırmaktır” dedi.

Haberin Devamı

OTONOM SİNİR SİSTEMİ DENGESİNDE ROL OYNAYABİLİR

Migren veya diğer baş ağrılarının boyun kireçlenmesi gibi başka bir nedenden kaynaklanmıyorsa vagus terapi yöntemiyle tedavi edilebileceğini belirten Dr. Özden, “Amerikan Migren Vakfı’na göre migren ataklarının yaklaşık yüzde 70’i stres kaynaklı gelişiyor. Vagus terapi özellikle stres kaynaklı aktivitesi azalmış olan vagus sinirini aktive ederek bedende dinlenme ve sakinleşmeyi sağlar. Vagus terapi ile vagus siniri uyarılarak migren tedavi edilebilir. Ayrıca otonom sinir sistemini ilgilendiren bulantı, kusma, ışığa hassasiyet gibi durumlar baş ağrılarında da görülmektedir. Otonom sinir sisteminde dengenin sağlanması hem bu ağrıları hem de baş ağrılarına eşlik eden diğer sorunları ortadan kaldırır” şeklinde konuştu. / NTV