Gazete Vatan Logo

Midilli’nin göçmenleri isyan etti: Biz insanız, hayvan değil!

Midilli’deki sığınmacıların daha zor zamanlara hazır olması gerekiyor. Sağlık, hukuk ve diğer hizmetler konusunda yardım sağlayan bazı yardım kuruluşları adadan çekilmeyi planlıyor. Bazılarıysa çoktan ayrıldı.

Midilli’nin göçmenleri isyan etti: Biz insanız, hayvan değil!

Yunanistan’da göçmen kriziyle ilgilenen sivil toplum kuruluşlarına AB’nin sağladığı fonlar Ağustos’ta sona erdi. O tarihten bu yana sığınmacılarla olan ilişkileri tek başına Yunan devleti yürütüyor. Fakat düzenli bir geçiş planı yapılmadı. Midilli genelinde insani yardım alanındaki sıkıntılar iyice su yüzüne çıkmış durumda.

Ne burada ne orada

Midilli’deki ana kabul tesisi Moria ve diğer mülteci barınakları, az sayıdaki sığınmacının gelişiyle bile baş edemiyor. Gerilim yüksek. Hayal kırıklığı hızla saldırganlığa dönüşüyor. Bireyler arasındaki kavgalar, farklı etnik gruplar arasındaki kavgalara dönüşüyor.

Hijyen sorunu

Moria kampı dışında oluşturulmuş derme çatma duşun yanına atılı boş şampuan ve su şişeleri. Kampın hijyen koşulları kötüleşti. Bu yüzden bir çok kişi farklı seçenekler oluşturmak zorunda kalıyor. Mülteciler, hijyen yetersizliğini kampdaki yaşam koşullarının kasıtlı olarak zorlaştırılmasının bir adımı olarak görüyor.

Kararı beklerken

Eritre’den gelen Aman çadırında çay ya da su ikram edemeyeceği için özür diliyor. Üç ay önce geldiği Midilli’de hala sığınma talebine ilişkin verilecek kararı bekliyor. Aman, “Moria’da çok fazla sorun var” diyor. Aşırı kalabalık ve gerginlikler farklı gruplar arasında kavgalara neden oluyor.

Haberin Devamı

“Biz insanız, hayvan değil”

Bir Afgan sığınmacı, Moria’daki kötü koşulları böyle protesto ediyor. Protestocu Afganların çoğu bir yıldır Midilli’de yaşıyor ve hala sığınma taleplerine yanıt bekliyorlar. Bilgi eksikliği, zorlu yaşam koşulları ve Afganistan’a geri gönderilme korkusu bir çoğunu sürekli endişelendiriyor.

Misafirperverliğin sınırları

Afgan mülteciler protesto sırasında Midilli sakinleriyle tartıştı. Mülteci krizi turizmde büyük bir düşüşe neden oldu. 2015’e kıyasla bu yıl yüzde 75 daha az turist geldi. Birçok ada sakini mültecilere sempati duysa da Yunanistan’ın imkanlarının sınırlı olduğunu düşünüyor.

Çaresizliğe karşı iki hafta

Gönüllüler, sağlık hizmeti gibi önemli bir ihtiyaca cevap vermeye çalışıyor. Alman doktor Juta Meiwald iki haftalığına Midilli’ye geldi. Meiwald, sağlık sorunlarının bir çoğunun Moria’daki yaşam koşullarının bir sonucu olduğunu söylüyor. Kamplarda yaşayanlar, rahatsızlıklarına bakılmaksızın genellikle ağrı kesici verilerek gönderildiklerinden şikayet ediyor.

Haberin Devamı

Yeniden hayata tutunmak

“Mozaik Destek Merkezi”ndeki sığınmacılar sahilden toplanan can yeleklerinden çanta ve cüzdan dikiyor. Bu gibi etkinlikler sığınmacılar için kampın günlük yaşantısının monotonluğundan kurtulmaya yardımcı oluyor. Ayrıca bu İranlı kadın gibi bir ek gelir sağlamalarına da yardımcı oluyor.

Her gün yeni gelenler

2015 başından beri, sığınma talepleri işleme koyuluncaya dek yeni gelenlerin adada kalması zorunlu. Ancak, başvuruların birikmiş olması ve uzun süren itiraz işlemleri, başvuruların yalnızca bir kısmının değerlendirebildiği anlamına geliyor. BM’ye göre bu yıl 14 binden fazla sığınmacı Yunanistan’a geldi. Geçen yıl Yunanistan 12 bin 500 kişiye sığınma hakkı tanıdı.

(DW Türkçe)