Gazete Vatan Logo

Miami Irma’dan kaçıyor!

Karayip Adaları’nda büyük tahribata yol açan ve 14 kişinin ölümüne sebep olan Irma kasırgası hafta sonu Florida’yı vuracak. Kasırganın şiddetini en yüksek hissedecek yerler arasında ünlülerin ve zenginlerin tatil şehri Miami de var

Miami Irma’dan kaçıyor!

Irma Kasırgası, en tehlikeli seviye olan 5. Kategoride kalmaya devam ederken, şu ana kadar en az 14 kişi hayatını kaybetti. Irma dün geçtiği ada ülkeleri resmen yerle bir etti. Barbuda Adası Başbakanı adada hasar görmemiş tek bir bina bile olmadığını söylüyor. Karayipleri gelecek hafta Jose Kasırgası da vurabilir. Kasırganın gözü Dominik Cumhuriyeti’ni kıyılarından ilerleyip adayı teğet geçiyor olsa da, Ulusal Kasırga Merkezi’ne göre, Irma’nın getirdiği rüzgarlar ve yağmur, ada ülke için hâlâ oldukça tehlikeli. Aynı koşulların Bahamalar ve Turks ve Caicos Adaları için de geçerli olması bekleniyor. Kasırganın daha sonra Küba çevresine ilerleyeceği, oradan da Florida’ya yöneleceği tahmin ediliyor.

Araç kuyruğu oldu

Kasırganın Florida kıyılarını saatteki hızı 290 kilometreyi bulan rüzgarlarıyla pazar erken saatlerde vurması beklenirken, eyalette acil durum ilan edildi. Yetkililer, Miami kenti ve Key adalarının belirli kesimleri için 400 bin kişiyi kapsayan zorunlu tahliye emri yayınladı. Uzmanlar, kasırganın Florida’nın tüm Atlantik kıyılarında etkili olabileceği, Georgia ve Güney Carolina eyaletlerine de erişebileceği uyarısında bulunuyor. Son meteorolojik tahminler, kasırganın Miami’yi ve eyaletin doğu kıyılarını etkileyeceğini gösteriyor. Florida’nın güney bölgelerinde şimdiden tahliye emri uygulanıyor. Floridalılar, benzin istasyonları ve süpermarketlerde uzun kuyruklar oluşturmaya başladı. Tahminen 25 bin kişi ya da daha fazlasının eyaletteki Key adalarını terk ettiği belirtilirken, adayı ana kıtaya bağlayan yolda araç kuyruğu oluştu. Florida Valisi Rick Scott, halka kasırga için hazırlık yapmaları ve zorunlu tahliye emirlerine uymaları çağrısı yaptı.

Haberin Devamı

Karayipler kan ağlıyor

Fransa Başbakanı Edouard Philippe St. Martin adasında 4 kişinin öldüğünü, 50 kişinin yaralandığını açıkladı. St. Martin’de ölü sayısı daha önce 8 olarak verilmişti. İngiliz adası Anguilla, bağımsız Barbuda ve St. Martin’in Hollanda’ya ait kesiminde de toplam 3 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Fransa İçişleri Bakanı Gerard Collomb da, kasırganın vurduğu St. Martin ve St.Barts adalarına 4 gün yetecek gıda yardımı gönderdiklerini belirterek, “Bu bir trajedi. Her iki adayı da yeniden inşa etmemiz gerekecek. Okulların çoğu yerle bir oldu” dedi. St. Martin, Fransa ve Hollanda arasında bölünmüş durumda. Adanın Hollanda tarafında yetkililer ölü sayısı hakkında tam bir bilgileri olmadığını, ancak havaalanı ve liman dahil birçok yerde çok büyük hasar olduğunu belirtti.
Elektrik, su, yakıt yok
Hollanda Başbakanı Mark Rutte de açıklamasında, kasırganın altyapı, evler ve işyerlerinde geniş çaplı hasara yol açtığını kaydederek, “Elektrik, akaryakıt, içme suyu yok. Evler sular altında, arabalar yollarda yüzüyor, halk harabeye dönmüş evlerde karanlıkta kaldı ve dış dünyayla bağlantıları kesildi” diye konuştu. İngiliz yetkililer de, İngiltere’ye ait Anguilla ve İngiliz Virgin Adaları’nda ağır hasar meydana geldiğini bildirdi. Porto Riko’yu dün gece vuran kasırga, yaklaşık bir milyon kişiyi elektriksiz bıraktı.

Haberin Devamı