Gazete Vatan Logo

MHP oylarını katladı, HDP aynı, Ak Parti 13 puan düştü

Doğu Anadolu’da Ak Parti 8; HDP 6 ilde birinci parti oldu Bölgenin 8 ilinde Cumhurbaşkanı Erdoğan birinci çıktı Ak Parti, Erzurum’da 12 puan kaybetti Tunceli, Meclis’te HDP; Cumhurbaşkanlığında İnce dedi HDP, Hakkari’de bir miktar kan kaybetti MHP çok sayıda ilde oylarını iki katına çıkardı

MHP oylarını katladı, HDP  aynı, Ak Parti 13 puan düştü

Doğu Anadolu Bölgesi’nde milletvekili seçimlerinde Ak Parti 8 ilde; HDP 6 ilde birinci parti oldu. Cumhurbaşkanlığında ise 5 ilde Selahattin Demirtaş, 8 ilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bir ilde de CHP’nin adayı Muharrem İnce birinci çıktı. Bölgedeki tüm illerde Ak Parti 13 puan oy kaybetmesine rağmen, çok sayıda ilde birinci parti çıkmayı başardı. HDP’nin de bölgede ciddi kan kaybı yaşaması; MHP’nin oylarını pek çok ilde 2 katına çıkarması dikkati çekti.

Bingöl’de HÜDA-PAR

Ardahan’da Ak Parti’nin de HDP’nin de oyları 1 Kasım seçimlerine göre değişmedi. CHP ve MHP’nin oyları 5 puan azalırken, bu oyların İYİ Parti’ye gittiği görüldü. Ardahan’ın cumhurbaşkanı tercihi yüzde 42,72 ile Erdoğan oldu ancak oran 16 Nisan referandumundaki ‘evet’lerin gerisinde kaldı. CHP Bingöl’de neredeyse hiç oy alamadı. Ak Parti ise bu ilde 1 Kasım seçimlerine göre 10 puana yakın oy kaybetti; MHP 4 puan kazandı. İYİ Parti’nin yüzde 4 oy aldığı Bingöl’de HÜDA-PAR’ın da yüzde 4 oy çıkarması dikkati çekti. Bitlis’te ise Ak Parti oylarını az da olsa artırdı. HDP’nin oylarında düşüş gözlendi.

Haberin Devamı

Elazığ’da birinci parti Ak Parti; ikinci parti MHP oldu ancak iki partinin toplam oy oranı 1 Kasım seçimlerine göre 11 puan birden düştü.

Ak Parti oy kaybetti

Erzincan ve Erzurum, bölgede Ak Parti’nin en çok oy kaybettiği illerden oldu. Erzincan’da 1 Kasım seçimlerine göre yalnızca Ak Parti oylarında 12 puan düşüş oldu. MHP oylarını 8 puan birden artırdı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Erdoğan’ın oy oranı yüzde 60,7 ile 16 Nisan referandumuna eş değer çıktı. Ak Parti, Erzurum’da da 12 puan birden kaybetti. Ak Parti’den giden oyların MHP, İYİ Parti ve CHP arasında dağıldığı görüldü. Ancak Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimindeki oyun oranının yüzde 73,5 olması dikkati çekti.

MHP oylarını katladı

Kars’ta birinci parti yüzde 38,12 ile Ak Parti oldu. Ak Parti’nin oylarını 2 puan kadar artırdığı Kars’ta MHP ve HDP’nin oyları azaldı. Ancak Cumhur İttifakı’nın toplam oy oranının, 16 Nisan referandumundaki “evet” oranının altında kalması dikkati çekti. Malatya’da da Ak Parti yüzde 54 ile birinci parti oldu ancak 1 Kasım seçimlerine göre 13 puan kaybetti; MHP’nin Malatya’da oylarını iki katına çıkarması dikkati çekti.

Haberin Devamı

HDP, 5 puan yitirdi

Ağrı’da ise HDP, yüzde 61,89 ile birinci parti olurken; HDP’nin 1 Kasım seçimlerine göre Ağrı’da 5 puan birden kaybettiği gözlemlendi. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Ağrılılar yüzde 60,33 ile tercihlerini HDP’nin adayı Demirtaş’tan yana kullandı. Ağrı’da dünkü seçimlerde Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 31 ile 16 Nisan Referandumu’ndaki “evet” oranı olan yüzde 43,08’in de gerisinde kaldı. Hakkari’de ise HDP, yüzde 69,19 ile birinci parti olsa da; HDP’nin oyları 1 Kasım’a göre 13 puan azaldı. Ak Parti ise oylarını 7 puan artırdı. MHP ve CHP de Hakkari’de oylarını iki katına çıkardı. Hakkari’nin cumhurbaşkanı tercihi yüzde 69,49 ile Demirtaş oldu.

MHP Iğdır’da ikinci

Iğdır’da birinci parti yüzde 43,4 ile HDP; ikinci parti yüzde 24,88 ile MHP oldu. Ak Parti’nin, Iğdır’da oyları 12 puan azalırken, MHP’nin oylarını iki katına çıkarması dikkati çekti. HDP’nin oyları 8 puan birden azaldı. Muş’ta ise HDP yüzde 47,37 ile birinci parti oldu. Ancak HDP’nin Muş’taki oy oranı 1 Kasım’a göre 13,5 puan azaldı.

Haberin Devamı

Tunceli İnce dedi

Tunceli, meclis seçimleriyle cumhurbaşkanlığı seçimleri arasında parti farkı bulunan tek il oldu. Buna göre milletvekilliği seçimleri için Tunceli’nin yüzde 51,13’ü tercihini HDP’den yana kullandı. Tunceli’de HDP ve CHP’nin oylarında 1’er puanlık düşüş gözlenirken, Ak Parti’nin oylarında 1; MHP’nin oylarında 3 puanlık artış kaydedildi. Tunceli, Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise yüzde 58,04 ile CHP’nin adayı Muharrem İnce’yi birinci yaptı. Van’da ise oyların yüzde 59,07’sini HDP aldı ve birinci oldu. Ancak HDP’nin de Van’da oylarında 5 puanlık bir düşüş gözlendi; Ak Parti ve MHP ise oylarını bir miktar artırdı.