Gazete Vatan Logo

MHP'li vekilden şaşırtan Öcalan yorumu

MHP Ankara Milletvekili Yeniçeri, Meclis'teki uygulamalı kalp masajı eğitiminde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeniçeri, "acil müdahale" sorusuna "Öcalan bile olsa fark etmez, bu insanlık meselesi" dedi.

Sağlık personeli dışındaki bireylere ani kalp durmasında, kalp masajı eğitimi verilmesine yönelik "Hayata el ver kampanyası" çerçevesinde TBMM'de farkındalık toplantısı düzenlendi.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doğan Ünal, toplantıda yaptığı konuşmada, ani kalp durmasında hayatta kalım oranının yükseltilmesi için erken müdahalenin önemine işaret etti.

Ünal, kalp durmalarında erken müdahalede bulunulmaması durumunda hayatta kalma oranının yüzde 2 olduğunu ancak hastane dışında gerekli müdahale yapıldığı takdirde bu oranın yüzde 20'lere kadar çıkabildiğini ifade ederek, sağlık personeli dışındaki kişilere bu eğitimi vererek konunun önemine dikkat çekildiğini söyledi.

Toplantıda daha sonra MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ile TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı katılımcılara uygulamalı kalp masajı eğitimi verildi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yeniçeri, bu tür müdahalelerin sadece genel kurulda değil her yerde gerekli olabileceğini belirterek, "Sırat köprüsü burası. Olmak ya da olmamak, ölmek ya da ölmemek, hayati derecede önemli" dedi.

Haberin Devamı

Toplantıda daha çok milletvekilinin bulunmasını arzu ettiğini ancak çalışmaların sabah erken saatte bitmesi nedeniyle katılımın olamadığını dile getiren Yeniçeri, "Kafa masajı mı kolay, kalp masajı mı?" sorusu üzerine şunları söyledi: "Biz beyin masajı yapıyorduk, burada kalp masajı bölümü ortaya çıktı. Kafa masajı daha zor. Orada ön yargılar, kalıplar var. Aşmak zor. Bu işin tekniğini öğrenmek lazım. Ben şimdiye kadar kalbin üzerinden yapılıyor sanıyordum, göğüs kafesinin tam ortasından yapılıyormuş ve elleri tutmak önemli. Bu arada ağızdan tekrar solunum vermek suretiyle göğüs kafesinin kalkıp inmesini sağlanmalı. Allah kimseyi düşürmesin. Ola ki başımıza bu tür şeyler gelebilir, ölüm hiç uzakta değil. Herkesin bilmesi, öğrenmesi, hayatta kalma eğitimi alması lazım. Zor değil. Pratikleri artırmak, refleks haline getirmek lazım."

"Böyle bir durum olursa hemen müdahale etmek için gider misiniz?" sorusu üzerine Yeniçeri, "Tabii giderim ama orada tıp doktorları var, Sayın Haberal var. Ama benim yanımda birisi böyle duruma düşerse ilk hayata döndürecek ben olurum kuşkunuz olmasın" dedi.

Haberin Devamı

"İktidardan da olsa mı?" sorusuna ise Yeniçeri, "İktidar, muhalefet, Makaryos, Öcalan bile olsa fark etmez. İnsan meselesi bu, insanlık meselesi, insanla ilgileniyoruz. İdeolojilerle filan ilgilenmiyoruz" yanıtını verdi. Toplantıda daha sonra eğitim alanlara birer plaket verildi.