Gazete Vatan Logo

MHP’den üç ihtimale ret!

MHP’den üç ihtimale ret!

MHP, azınlık ve seçim hükümetlerine destek vermeyeceğini, TBMM’de erken seçim oylamasında da ‘hayır’ oyunu vereceğini açıkladı.

MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın, Oktay Vural ve Celal Adan dün ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda AK Parti’yle yapılan koalisyon görüşmesi ve bundan sonraki süreçte nasıl tavır alacakları konularında bilgi verdi. Açıklamalar şöyle:

‘Tek seçenekti’

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Vural: MHP olarak azınlık hükümetlerine destek veremeyeceğimizi Sayın Genel Başkanımız ifade etti. Azınlık hükümetleriyle ilgili genel tavrımızı ortaya koyduk. Bu yönüyle bakıldığında, eğer bir destek arayacaksa CHP, Adalet ve Kalkınma Partisi ile HDP’den araması gerekiyor. Bizim için hükümet modeli, 4 madde ekseninde Adalet ve Kalkınma Partisinin kabul etmesiyle ilgili alternatifti. Onun dışında bir alternatif görünmüyordu bizim açımızdan.”

‘4 maddeyi kabul etmediler’

MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Davutoğlu görüşmede ‘azınlık hükümetini destekleyip desteklemeyeceğimizi’ sordu. Genel Başkanımız ‘Destek vermeyeceğiz’ dedi. İkinci olarak ‘TBMM’de erken seçim kararına destek verir misiniz?’ dedi. Genel Başkanımız ‘Genel Kurul’a da gireriz. Erken seçim çağrınıza ‘hayır’ deriz’ yanıtını verdi. Üçüncü olarak, ‘Bir seçim hükümetine ne dersiniz...’ Seçim hükümetine MHP üye veya bakan vermez’ dedik. Koalisyonla ilgili dört maddemizi daha önce ifade etmiştik. O 4 maddeyi kabul edemediler zaten. Sıkıntı oradan kaynaklanıyor. Davutoğlu’nun buna olumlu cevap verebilmesi lazım.”
‘İlkesizliğe ortak olmadık’
MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan: AKP’nin yürüttüğü koalisyon görüşmelerinin Saray’ın yönlendirmesi doğrultusunda yürütüldüğü görülecektir. AKP’nin koalisyon ilkesi yoktur. 7 Haziran’dan beri suya tirit laflar dışında Sayın Başbakan AKP’nin hangi ilkesini, prensibini ortaya koymuştur? MHP ilkelerini ortaya koymuştur, sonuna kadar bunları savunmuştur. Genel Başkanımızın ortaya koyduğu ilkelerin nesi yanlıştır? Yanlış olan Saray ve Başbakan’dır. MHP, AKP’nin ilkesizliğine ortak olmamıştır.”
Koalisyon çantası
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise önceki günkü görüşmede dikkat çeken Bahçeli’nin siyah çantasıyla ilgili şunları söyledi: “Çantanın içerisinde AKP ile koalisyon kurulsaydı yapılacak olanlar vardı. Hükümet programının ne şekilde olacağı değerlendirmeleri . O çanta koalisyon kurmak için tüm hazırlıklarını yapmış olan bir partinin çantası.”

Haberin Devamı