Gazete Vatan Logo

MHP’den ‘Evet’, CHP’den ‘Hayır’

MHP’den ‘Evet’, CHP’den ‘Hayır’

Hükümete yurt dışına asker gönderilmesinden, yabancı askerlerin Türkiye’den geçisine kadar geniş yetkiler tanıyan tezkere bugün TBMM’de görüşülecek. Muhalefet partileri tezkere oylamasında nasıl tavır alacaklarına dair ilk açıklamaları dün yaptı. MHP, ‘evet’, CHP ve HDP’yse ‘hayır’ diyecek.

MHP: Eleştiriyoruz ama

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Her türlü eleştiri hakkımız saklı kalmak şartıyla tercihimizi Türk milletinden yana kullanacağız” derken, Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın da “Türkiye’nin bekası ve milli güvenliği için evet oyu vereceğiz” diye konuştu.

CHP: IŞİD?işin perdesi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Tezkereye şöyle bir baktığımızda sanki IŞİD terör örgütü işin perdesi ama Suriye ile nasıl mücadele edeceğiz? Bu anlayışla geldiğini görüyoruz, o açıdan doğru bir tezkere olarak görmüyoruz. Hayır oyu kullanacağız” dedi.

HDP: İlkesel olarak ‘Hayır’

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş dün Başbakan Davutoğlu’yla görüşmesinden sonra konuya ilgili şunları söyledi: “Tezkerede ucu açık ifadelerin olması, özellikle uluslararası askeri güçlerin Türkiye’de ne amaçla, hangi süre zarfında bulunabileceklerine dair açıklıkların olmaması gibi eleştirilerimiz var. Sayın Başbakan, bunun bir savaş tezkeresi olmadığını ifade ediyor. Tezkere, doğrudan PKK’ye karşı savaş ilanıdır, şeklinde belki bu aşamada ifade edilmez. Çünkü daha dün çözüm sürecinin pratikte nasıl ilerleyeceğine dair Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Asıl referansın o olduğunu düşünüyoruz. Biz yine de ilkesel olarak hiçbir savaş kararına bugüne kadar evet demedik. Bir ilkesel tutum olarak HDP, tezkereye hayır oyu verecek.”

Haberin Devamı

Meclis’ten geçmesi kesin
Siyasi kulislerde bugün 1 Mart 2003’teki durumun yaşanmayacağı belirtiliyor. Oturumun açılması için salt çoğunluk olan 134 milletvekilinin gelmesi gerek. Tezkereye de yine katılanların salt çoğunlunun ‘evet’ demesi gerekiyor. AK Parti’nin 312 milletvekili var. MHP’nin ‘Evet’ oyunu kullanacağını açıklaması da ‘katılım sayısından’ kaynaklanabilecek riskleri ortadan kaldırıyor.

Haberin Devamı