Gazete Vatan Logo

MGK, Kürtler’le görüşme kararını hükümete bıraktı

‘Kürt liderlerle diyalog’ tartışması gölgesinde toplanan Milli Güvenlik Kurulu’nun Şubat ayı olağan toplantısında, PKK terörünün ve Kerkük kaygılarının aşılabilmesi için ‘diplomatik ve siyasi çabaların artırılması’ kararı alındı

Milli Güvenlik Kurulu’nun (MGK) Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in başkanlığında Çankaya Köşkü’nde yapılan Şubat ayı olağan toplantısında en sıcak gündem maddesi, Türkiye’nin Bağdat hükümetinin yanı sıra kuzeydeki Kürt yönetimini muhatap alıp almayacağı konusu oldu. 5.5 saat süren toplantının sonunda MGK bildirisinde “Kürt liderler” konusuna açıklık getirilmezken, siyasi ve diplomatik çabaların yoğunlaştırılacağı belirtilmekle yetinildi . Bildiride “Kuzey Irak’tan yönelen terör tehdidinin ve Kerkük’ün statüsüne ilişkin uzlaşmazlığın Irak’ta yarattığı istikrarsızlık ve gerilimin aşılabilmesi amacıyla siyasi ve diplomatik çabaların yoğunlaştırılmasında yarar görülmüştür” ifadesi yer aldı.

‘İrade sizin’ denildi
Başkent kulislerine yayılan iddialara göre komutanlar, sınırın Irak tarafının tamamıyla PKK kontrolünde olduğunu, Kürt yöneticilerin Türkiye’ye terörist sızmaların engellenmesi için en ufak bir çabalarının olmadığını vurguladılar. Irak Cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana geçen 2 yılı aşkın zamandır Celal Talabani’ye randevu vermeyen Cumhurbaşkanı Sezer de askerlerin “Teröre destek verenlerle neyi görüşeceğiz?” tavrını destekledi.

‘Siyasi kimlik’ uyarısı
Cumhurbaşkanı ile komutanlar Kürt liderlerle görüşmeme gerekçelerini sıraladılar. Hükümet kanadı ise Kürt gruplarla görüşülmesinin terörle mücadeleye katkı sağlayabileceğini ve gerekli görüldüğünde her kesimle her düzeyde görüşülebileceğini savundu. Tüm bu değerlendirmelerin ardından, hükümete Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ’ın ABD’de “Kimsenin iradesine ipotek koyacak yetkide değilim” şeklindeki sözlerine paralel bir mesaj verildi. Diplomatik ve siyasi görüşmelerin kimlerle yapılacağı konusundaki iradenin hükümete bırakıldı ve “Kimlerle görüşeceğinize siyasi otorite olarak siz karar verin” mesajı aktarıldı. Ancak komutanlar, yapılacak görüşmelerde PKK’ya “siyasi kimlik kazandırma” çabalarına karşı dikkatli olunması gerektiğini de vurguladılar.

Komşularla temas
Irak’taki güvenlik durumu ve mezhep çatışmalarının vardığı boyutu değerlendiren MGK, Irak’ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunmasının önemini de bir kez daha vurguladı. Bildiride “Sınırların güvence altına alınmasının, istikrarın sağlanmasının, Irak’ın komşuları sürecine canlılık kazandırılmasının ve bölge ülkeleriyle temasların arttırılmasının önemi üzerinde durulmuştur” denildi.

Asker görüntü izlettirdi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ABD’de düzenlediği basın toplantısında “Eskiden teröristler ufak tefek malzemelerini, yiyeceklerini katırla taşıyorlardı, kendileri yaya gezerlerdi. Şimdi arabalarla geziyorlar hududumuzun ötesinde. Bunlar dedikodu değil, görüntüleri elimizde” ifadesini kullanmıştı.

PKK’ya en büyük desteği Kuzey Irak’taki Talabani ve Barzani gruplarının sağladığı kanaatinde olan askerler, bunun delili olan görüntüleri MGK’ya sundular.

İç göçün yarattığı sorunlar
MGK’ya Türkiye’nin asayişi bağlamında “iç göçün yarattığı sorunların çözümüne yönelik olarak İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı çalışmalar” konusunda da bilgi sunuldu. Kurul, özellikle büyük kentlerin varoşlarında meydana gelen kapkaç ve her türlü çete faaliyetlerinin önüne geçilmesine yönelik olarak, öncelikle iç göçün engellenmesi üzerinde durdu. Bölücü faaliyetlere karşı alınan önlemlerin “etkin takibinin” önemi vurgulandı.

Dink cinayeti de konuşuldu
Türkiye’nin iç güvenliği değerlendirmesinde Gazeteci Hrant Dink cinayetinin de gündeme geldiği öğrenildi. Cinayetin iç ve dış yansımaları üzerinde durulurken, yükselen aşırı milliyetçi akımların şiddet olaylarına dönüşmemesi için geliştirilecek önlemler ele alındı.

‘Yayınlamak vatana ihanet’
Başbakan Erdoğan toplantıdan sonra soru soran basın mensuplarına, “MGK’nın içeriği gizlidir. Bunları yayınlamak vatana ihanettir” diye cevap verdi.

Haberin Devamı