Gazete Vatan Logo

Halk toplanıyor, meydanlar doluyor

İstanbul'da ve İzmir başta olmak üzere ülkenin birçok şehrinde meydanlar doluyor. Yurt dışında da toplanan vatandaşlar sloganlar eşliğinde tepki gösterdi.

Halk toplanıyor, meydanlar doluyor

Türkiye'de dün kalkışılan darbe girişiminden sonra halk demokratik tepkisini meydanları doldurarak gösteriyor.

İstanbul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da konutun olduğu bölgede toplanan halk Erdoğan'a destek sloganları attı. Cumhurbaşkanı Erdoğan burada bir konuşma yaparak halkı dün geceki demokrasiye desteği nedeniyle kutladı.

İzmir'de de meydanlarda büyük kalabalık var.

Bolu’da darbe girişimine Türk bayraklı protesto
Bolu’da belediye meydanında toplanan yaklaşık 2 bin kişi, ellerinde Türk bayraklarıyla yürüyerek darbe girişimini protesto etti.
Paralel Devlet Yapılanması (PDY) tarafından yapıldığı iddia edilen darbe girişimi, Bolu’da protesto edildi. Ak Parti ile MHP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen protestoya katılan vatandaşlar, ellerinde Türk bayraklarıyla belediye meydanında toplandı. Ak Parti İl Başkanı Nurettin Doğanay, MHP İl Başkanı Adem Evcil ve partililer, birlikte kol kola girerek İzzet Baysal Caddesi’nden kent meydanına kadar yürüdü. Yaklaşık 2 bin kişilik grup, ’Vur vur inlesin, darbeciler dinlesin’, ’Bozkurtlar burada, darbeciler nerede’ sloganları attı. Kent meydanına kadar yürüyen gruba yoldan geçen, üzerlerinde Türk bayrakları bulunan araçlar da kornalar çalarak destek verdi. Grup, daha sonra geri dönüp protesto eyleminin başladığı noktaya kadar yürüdü. Burada tekrar toplanan grup sloganlar atarak darbe girişimine tepki gösterdi.
Ordu’da ’Milli İradeye Sahip Çıkıyoruz’ mitingi
Ordu’da Belediye Meydanı’nda ‘Milli İradeye Sahip Çıkıyoruz’ mitingi düzenlendi.
Ordu Büyükşehir Belediye Meydanı’nda, ‘Milli İradeye Sahip Çıkıyoruz’ mitingi düzenlendi. Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, milletvekilleri, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Enver Yılmaz başta olmak üzere daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile binlerce vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla bir araya darbe girişimine protesto etti. Karadeniz Sahil Yolu’ndan geçen araç sürücüleri de korna çalarak mitinge destek verdi. Kentteki camilerden gün boyunca Kur’an-ı Kerim okunarak dualar edildi.
Tokat’ta 10 bin kişi darbe girişimini protesto etti
Tokat’ta yaklaşık 10 bin kişi, TSK içerisindeki bir grup askerin darbe girişimini protesto etti.
Tokat Ak Parti İl Başkanlığı tarafından, dün akşam bir grup askerin darbe girişinde bulunmasını protesto etmek için tepki yürüyüşü düzenlendi. Gaziosmanpaşa Stadyumu’nda toplanan binlerce kişi, ellerinde Türk bayrakları ile yürüyüşe geçti. Sivil toplum kuruşları, diğer siyasi parti temsilcilerinin de katıldığı yürüyüşte kalabalık, İl Emniyet Müdürlüğü önünde İstiklal Marşı okudu. ’Vatan sana canım feda’, ’Şehitler ölmez vatan bölünmez’ sloganı atan kalabalık grup, yaklaşık üç kilometrelik yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdirdi. Kalabalık grup, burada bekleyişe geçti.
Ayrıca Zile, Erbaa, Turhal, Niksar ve Reşadiye ilçelerinde de tepki yürüyüşü düzenlendi. Bu arada kentte 15 hakim ve savcı hakkında gözaltı kararı çıkartıldığı öğrenildi.
Diyarbakır’da darbe girişimi protesto edildi
Diyarbakır’da bazı siyasi partiler ile sivil toplum kuruluşları İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitingle darbe girişimini protesto etti. Protestocular Türk bayrakları taşıyıp, tekbir getirdi.
Diyarbakır’da Ak Parti, Hüda-Par öncülüğünde darbe girişimi İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitingle protesto edildi. Ellerinde Türk bayraklarının yanı sıra Ak Parti ve Hüda-Par bayrakları taşıyan kalabalık sık sık tekbir getirdi. Kadınların da katıldığı protesto eyleminde, ’Asker dışarı, darbeci mezara’, ’Darbecilere direnen polislere bin selam’, ’Dik dur eğilme, bu ümmet seninle’ sloganları attı.
İslami sivil toplum kuruluşları adına konuşan Yunus Memiş, darbe girişimini lanetlediklerini belirterek, her türlü saldırının karşısında duracaklarını söyledi.
Kalabalık daha sonra ellerindeki bayraklarla sloganlar atarak bir süre yürüdükten sonra dağıldı.
ABD
Türkiye'deki darbe girişimini protesto etmek amacıyla farklı eyaletlerden gelen yüzlerce kişi, Fetullahçı Terör Örgütü lideri Gülen'in Saylorsburg bölgesindeki, önünde nizamiye bulunan büyük çiftliğinin önünde bir araya gelmeye başladı.
Çiftlik önünde ABD'nin farklı eyaletlerinden gelen Türklerin sayısı giderek artarken ilerleyen saatlerde basın açıklaması yapılması bekleniyor.
BAKÜ
Bakü'deki Türk ve Azeri vatandaşlar, darbe girişimine tepki gösterdi
Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de toplanan Türk ve Azeri vatandaşları, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) İstanbul ve Ankara'daki darbe girişimini protesto etti.
Azadlık Caddesi’nde toplanan Türk ve Azeri vatandaşları, Nesimi Belediye Başkanı Nazim Karahanov, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan ile iş adamları, ellerinde Türk ve Azerbaycan bayraklarıyla darbe girişimini kınadı.
İzmit Belediyesi Mehteran Takımının gösterisi eşliğinde sahil yoluna yürüyen grup, “Dik dur eğilme bu millet seninle”, “İki devlet tek millet”, “Şehitler ölmez vatan bölünmez” sloganları attı.
İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan da Türk milletinin yine önemli bir sınavı, vatan sevgisiyle atlattığını belirtti.
Şehitlere Allah’tan rahmet dileyen Doğan, yaşanan olaylar nedeniyle üzüntülü olduklarını vurguladı.
Darbe girişimini kınadıklarına işaret eden Doğan, şunları söyledi:
“Türk milletinin kendi evlatlarına silah sıkan askerleri olamaz. Türk milletinin kendi parlamentosuna bombalayan Mehmetçiği olamaz. Bunlar başka bir şey. Bu vatan hainleri milletimizden, tek vücut halinde en güzel cevabı aldı ve almaya devam edecekler. Bu mücadele sürüyor çünkü. “
Öte yandan İzmit Belediyesince bugün Bakü’de düzenlenmesi planlanan 8. Uluslararası Pişmaniye Festivali, FETÖ'nün darbe girişimi nedeniyle iptal edildi.
TUNUS
Tunus'ta Türk Büyükelçiliği önünde toplanan yüzlerce kişi, darbe girişimini protesto etti
Başkent Tunus'ta Türk Büyükelçiliği önünde toplanan çoğunluğu Tunuslu yüzlerce kişi, darbe girişimini protesto ederek, darbenin önlenmesini sevinçle karşıladı.
Ellerinde Türk ve Tunus bayraklarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın posterleriyle Büyükelçilik önünde toplanan vatandaşlar, "Canımızla kanımızla sana fedayız Erdoğan", "En büyük Türkiye", "Türkiye bizim başkasının değil" şeklinde sloganlar attı.
Gösteriye katılanlardan Abdulhamid Turudi, AA muhabirine şunları söyledi:
“Türk halkı darbecilere dün büyük bir ders verdi. Türk halkı dünyadaki bütün ordulara halkları ve kurumları koruması yönündeki görevine saygılı olması gerektiği konusunda dersini verdi. Bütün dünya halklarına böyle bir mesaj ulaştırdı. Bizler buraya darbeye hayır demek için geldik. Bizi buna Türk halkına destek anlayışımız sevketti.”
Bir başka gösterici Abdurrezzak Rahhal ise darbeler döneminin artık bittiğini belirterek, "Bir şey almak istediğinde seçimlerle almalısın, darbelerle değil. Söz halkın sözüdür. Darbelerin değil. Darbeler, silah, despotizm demektir.” şeklinde konuştu.
Kendisinin hem Tunuslu hem Türk olduğunu söyleyen Ümmü Selim de "İnşallah bunun ardından sıra bütün yenik düşen ülkelere gelir. Ardından sıra Kudüs’e gelir. Allah İslam'ı ve Müslümanları zafere ulaştırsın. Bizler Tunus’ta büyük acılar yaşadık hala yaşamaya devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.
Büyükelçilik önünde toplananlar arasında bulunan Türk vatandaşlarından İhsan Durmuş tarihe tanıklık ettiğini ifade ederek, "Kendini bilmez iki-üç çapulcu bir teşebbüste bulundu. Türk halkı bütün benliğiyle bütün ruhuyla dinine, namusuna sahip çıkarak bunlara bir ders verdi. Çocuklarımıza torunlarımıza anlatacağımız çok önemli bilgiler oldu. Buradan Türk halkına teşekkür ediyorum. Namusumuzu şerefimizi koruduğu için.” dedi.
Tunus'ta eğitim gören üniversite öğrencisi Ömer Demirer, darbelerin ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini belirterek, "Darbe olduğunda kanun kalmaz, anayasa kalmaz, ordu her istediğini yapar. Ben bu kadar insanın geleceğini tahmin etmiyordum. Ancak demek ki Tunus’ta hala Osmanlı torunları varmış. Yaşasın Türkiye, yaşasın Tunus.” ifadesini kullandı.
ÜRDÜN
Ürdün'nün başkenti Amman'daki Türk Büyükelçiliği binası önünde toplanan kalabalık, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimine tepki göstererek Türkiye'deki meşru yönetime destek gösterisi düzenledi. Gösteriye katılan bir çocuk, şeker dağıtarak darbe girişiminin başarısız olmasını kutladı.
BUDAPEŞTE
Budapeşte'de toplanan Türkler darbe girişimini protesto etti
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de yaşayan Türkler, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini protesto ederek hükümete desteklerini dile getirdi.
Ülkedeki Türklerin kurduğu sivil toplum kuruluşlarınca Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçiliği önündeki gösteriye, sağanak yağmura rağmen çok sayıda kişi katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümete destek mesajları verilen gösteride, darbe girişimine tepkide bunuldu.
İstiklal Marşı'nın okunduğu ve saygı duruşunda bulunulduğu gösteride, şehitler için dua edildi.
Budapeşte Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Alattin Temur, kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye'nin zor bir dönemden geçtiğini ama sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle ülkenin güçlü bir demokrasiye sahip olduğunun gösterildiğini söyledi.
Eyleme katılan Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Macaristan Başkanı Mehmet İnceoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Türkiye'de hükümetimize karşı dış destekli gerçekleştirilmeye çalışan darbe girişimini Türkiye'nin yanı sıra Avrupa'da da kınıyoruz. Darbe girişimine karşı demokratik seçimlerle göreve gelen Cumhurbaşkanımız ve hükümetimizin yanında yer alıyoruz.'' dedi.
Macar hükümetine teşekkür
Türk-Macar Kültür Derneği Başkanı Ahmet Barışçıl ise, seçimlerle yönetime gelen hükümetin iradesi hiçe sayılarak yapılmaya çalışan darbenin kabul edilemez olduğunu belirterek şöyle konuştu:
''FETÖ silahlı terör örgütü tarafından gerçekleştirilmeye çalışılan darbe girişimi halkımızın desteğiyle Cumhurbaşkanımızın ve hükümetimizin dik duruşuyla engellenmiştir. Halkımızın cuntacı çeteye geçit vermemesi yurt dışında da takdirle karşılanmakta. Bugün büyükelçiliğimiz önünde vatandaşlarımızın yanı sıra Macar, Mısırlı, Faslı, Iraklı kardeşlerimiz de bizlere destek veriyor.''
Macaristan hükümetine Türkiye'ye verdiği destek için teşekkür eden Barışçıl, ''Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto bugün yaptığı açıklamada Türkiye'de gerçekleştirilmek istenen darbe girişimini terör faaliyeti olarak değerlendirdi. Macar hükümetinin verdiği bu destek Macaristan'da yaşayan biz
Türkleri çok memnun etti. Sayın Dışişleri Bakanına ve Macar hükümetine demokrasinin, halk iradesinin yanında durduğu için ayrıca teşekkür ediyoruz.'' ifadesini kullandı.
KOSOVA
Prizren'de toplanan Kosovalı Türk, Arnavut ve Boşnaklar darbe girişimini protesto etti
Kosova'nın güneybatısında bulunan Prizren şehrinde yaşayan Kosovalı Türk, Arnavut ve Boşnaklar, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine tepki gösterdi.
Prizren'deki Şadırvan Meydanı'nda toplanan yüzlerce vatandaş, ellerinde Türkiye bayrakları eşliğinde, ''Biz ümmeti Muhammediz'', ''Dik dur eğilme, Kosova seninle'' ve "Türkiye ile Kosova omuz omuza, Hz. Muhammed'in ümmeti senin yolunda'' yazılı dövizler açtı.
Tepki gösterilerine katılan Kosova Meclis Başkan Yardımcısı Fikrim Damka, Türk halkının ayakta kaldığını ve demokrasisine sahip çıktığını söyleyerek, ''Bugün Kosova'daki Türkler, Arnavutlar ve Boşnaklar desteklerini göstermek ve Türkiye'nin yanında olduklarını ifade etmek için toplandılar." dedi.
Türkiye'nin yalnız olmadığına işaret eden Damka, Türkiye'nin Balkanlar'daki soydaşlarından her zaman destek göreceğini ifade etti.
Öte yandan, şehirdeki Sinan Paşa Camisi'nde de darbe girişiminde hayatını kaybedenler için dualar okundu. Vatandaşlar ayrıca, Türkiye'nin Prizren Konsolosluğuna giderek desteklerini ifade etti.

Haberin Devamı