Gazete Vatan Logo

Mevlüde anneyle el ele!

Almanya’da 5 Türk’ün yanarak öldüğü Solingen faciasının 25. yılı anma törenlerine Başbakan Merkel ilk kez katıldı. Merkel, törenin düzenlendiği salona faciada 5 yakınını kaybeden Mevlüde Genç’le el ele geldi

Mevlüde anneyle el ele!

Almanya’nın Solingen kentinde aşırı sağcıların yaktığı evde 5 Türk’ün hayatını kaybetmesinin üzerinden 25 yıl geçti. Bu facianın ardından her yıl düzenlenen anma törenine Almanya Başbakanı Angela Merkel ilk kez katıldı. Merkel, Düsseldorf’taki Kuzey Ren Vestfaya Eyaleti Başbakanlık binasında yapılan törene faciada 2 kızını, 2 torununu ve bir yeğenini kaybeden Mevlüde Genç’le el ele girdi. Merkel’in törene katılması, Almanya’da aşırı sağcı ve göçmen karşıtı eğilimlerin yükseldiği şu dönemde çok önemli bir mesaj olarak kabul edildi.

‘Bizim için utanç vesilesi’

Merkel burada yaptığı konuşmada, Mevlüde Genç’in böyle büyük bir acıyı yaşadıktan sonra nefret söylemleri yerine birlikte barışçı yaşam için çaba harcamasını takdirle karşıladığını vurguladı. ‘’Yaşanan facia ülkemiz için utanç vesilesidir’’ ifadesini kullanan Merkel, Mölln kentindeki bir evin yakılarak 3 Türk’ün hayatını kaybetmesi ve NSU’nun 10 Türk’ü öldürmesi olaylarını da hatırlatarak “Liste ürkütücü derecede uzun” diye ekledi. Aşırı sağcılara karşı mücadelede yetkili makamların bazı hata ve ihmallerinin olmasının kendisine acı verdiğini dile getiren Merkel, “Bunun için Federal Hükümet olarak ancak özür dileyebilirim” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye’de doğdum Almanya’da doydum

Törende bir konuşma yapan Mevlüde Genç, ‘’5 evladını ateşler içinde kaybeden ve onların haykırışlarını hâlâ hisseden, duyan bir anneyim. İki devletin parçasıyım. Türkiye’de doğdum, Almanya’da doydum’’ dedi.

Erdoğan’ı davet etti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Solingen faciasının 25. yılı anma törenleri için geldiği Almanya’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Alman Şansölyesi’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı 24 Haziran seçimleri sonrası Berlin’e davet ettiğini, kendisinin de bu daveti ileteceğini söyledi. Erdoğan’a yapılan davetin, Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinin başkenti Düsseldorf’ta düzenlenen anma törenindeki görüşme esnasında dile getirildiği öğrenildi.