Gazete Vatan Logo

Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek? Rebiülevvel ayı nedir?

Mevlid Kandili, İslam alemi için Hz. Muhammed (S.A.V)'in doğduğu geceyi temsil ediyor. Dünya'nın çeşitli yerlerinde bulunan milyarlarca müslüman Mevlid Kandili'nin ne zaman başlayacağını merak ediyor. Rebiülevvel ayının 19 Kasım tarihinde başlaması Mevlid Kandili'nin yaklaştığının habercisi olarak nitelendiriliyor...

Mevlid Kandili ne zaman idrak edilecek? Rebiülevvel ayı nedir?

Rebiülevvel ayının ne olduğu ve 2017 yılında Mevlid Kandili'nin hangi tarihte idrak edileceği merak konusu oldu. Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'in doğduğu gece olan Mevlid Kandili, Müslüman alemi için oldukça önem taşıyor. İşte Rebiülevvel ayı ve Mevlid Kandili'ne ilişkin tüm ayrıntılar...

MEVLİD KANDİLİ 2017 NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı takvime göre bu sene mübarek Mevlid Kandili, 29 Kasım 2017 tarihine denk gelmektedir. Mevlid Kandili, aynı zamanda Rebiülevvel ayının 12. gecesine denk geliyor.

REBİÜLEVVEL AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Hz. Muhammed (S.A.V)'in doğduğu gece olan Mevlid Kandilini içinde barındıran Rebiülevvel ayının Müslümanlar için ayrı bir önemi vardır. Vatandaşların merakla beklediği Rebiülevvel ayı bu sene 19 Kasım'da başlıyor.

REBİÜLEVVEL AYI NEDİR?

Dünyanın her kesiminden Müslümanlar, her sene bu geceyi Mevlid Kandili olarak kutlamaktadır. İslam'da Hz Muhammed (sav)'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan geceyi, Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir. Peygamber Efendimiz (sav)'in doğumu tüm Müslüman Alemin de kutlu doğum haftası olarak adlandırılarak bir hafta kutlanılır. Bu hafta Müslümanların bayramıdır.

Haberin Devamı

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILMASI GEREKEN İBADETLER NELERDİR?

Aslında sadece mevlid kandilinde yapılması gereken özel ibadetler yoktur. Her kandil gecesinde yapılması gereken ibadetler;

1. Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli;

2. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir.

4. Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli

Haberin Devamı

6. Bol bol zikirde bulunulmalı.

7. Mü'minlerle helalleşilmeli

8. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

9. Kişi kendine ve diğer Mü'min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

10. Üzerimizde hakları olanlar büyüklerimiz aranıp sorulmalı

11. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

12. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan okunmalı.

13. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli.

14. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

15. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı

16. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli

17. Bu kandil gehcelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

MEVLİD KANDİLİ

Mevlid Kandili ya da Veladet Kandili, İslam dininin peygamberi olan Hz. Muhammed (S.A.V)'in doğum gecesi ve aynı zamanda Hicrî Rebiülevvel ayının Onikinci gecesidir. İslam Nebisi Ashab-ı Kiram, Emevîler ve Abbâsîler dönemlerinde herhangi bir kutlama örneğine rastlanmayan Rebiulevvel ayının Onikinci gecesi olan Mevlid kandili, ilk defa hicretten yaklaşık üç yüz elli yıl kadar sonra Mısır'da, Şii Fâtımî Devleti döneminde kutlanmaya başlamıştır.

Haberin Devamı

Mevlid, "doğum zamanı" demektir. Kuranı kerimde yer almamaktadır. İslam'da Hz.Muhammed (S.A.V)'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Sünniler Rebiülevvel ayının Onbirinci gecesini Onikinci'ye bağlayan geceyi (25-26 Nisan 571 Miladi tarihine Hz. Muhammed'in doğum gününe rastlaması nedeniyle mevlid kutlanır), Şiiler ise 17. günü Mevlid günü ve 17'ye dönen geceyi de Mevlid Gecesi olarak adlandırırlar. Bu iki tarih arasındaki haftayı da Kutlu Doğum Haftası olarak ilan etmişlerdir.