Gazete Vatan Logo

Mevlid Kandili gecesi hangi dualar okunur? Mevlid Kandili tarihi neden her sene değişir?

Mevlid Kandili gibi mübarek günler ve geceler dua ve niyazda bulunma zamanlarıdır. Müslümanlar bugünü dua ederek, namaz kılarak idrak ederler. Bugün ibadet etmek ve dua etmek isteyenler, Mevlid Kandili dualarının neler olduğunu araştırıyor. Peki, Mevlid Kandili’nde hangi dualar edilir? Mevlid Kandil’i tarihi neden her sene değişir.

Mevlid Kandili gecesi hangi dualar okunur? Mevlid Kandili tarihi neden her sene değişir?

Hz. Muhammed’in dünyaya geldiği gece olduğuna inanılan bu gecede binlerce Müslüman, Peygamber Efendimiz için dualar ediyor, namazlar kılıyor. Peki, Mevlid Kandili’nde hangi dualar edilir?

MEVLİD KANDİLİ'NDE HANGİ DUALAR EDİLMELİDİR?

Mevlid Kandili gibi mübarek geceler, dua ve niyazda bulunma zamanlarıdır. Bununla ilgili olarak Kur'an-ı Kerim'de şöyle buyurulur:

"(Ey Resûlüm!) de ki: Sizin duâ ve niyâzlarınız olmazsa, Rabbim size ne diye değer versin?.." (el-Furkân, 77). Yine Rabbimizin verdiği nimetlere hamd ve şükür halinde bulunmayı unutmamalıdır. Nitekim hadis-i şerifte duanın kabul olmasının iki şartından birinin hamd, diğerinin de salavat olduğu bildirilmiştir.

-Ey Güzeller Allah'ım! Ey güzelliği akılara hayret ve durgunluk veren Bedi olan Allah'ım. Seni çok seviyoruz. Ne olur Mevlid Kandili Gecesi ve Habibin (sav) aşkına Sen de bizleri çok sev. Bu gecemizi, bu günümüzü, bu haftamızı, bu ayımızı, ömrümüzü hayırlı eyle. Bize ve nesillerimize uzun hayırlı ve sıhhatli bir ömür ver. Geçmiş devirlerde peygamberlere, alimlere nasıl hayırlı işler yaptırdıysan bizlere de öyle hayırlı işler ve dualar yaptır. Meleklerin dillerine destan olacak hayırlı işler ve dualar yapmayı bizlere lütfeyle. Vakti gelmiş bekarlara Saliha eş ver. Evlilerin Sana olan aşkını arttır Allah'ım. Evlilerin evleri mutluluk ve huzur yuvası, Cennet köşesi olsun Allah'ım. (Amin)

Haberin Devamı

"Senden başka Allah yoktur. Allahım seni bütün noksanlıklardan uzak tutarım. Ben öz nefsime yazık edenlerden oldum."

-"Allah'ım ! Senin ilmin benim isteğime yeterlidir. Fatiha hürmetine dileklerimi ihsan eyle. Senin keremin bana kafidir. Kereminle muamele eyle. Fatiha hürmetine gönlümde olanı meydana getir Allah'ım!"

MEVLİD KANDİL'İ TARİHLERİ NEDEN HER SENE DEĞİŞİR?

Mevlit Kandili kutlaması Peygamber'in koyduğu bir uygulama, Peygamber'den 3-4 asır sonra bazı zahidler tarafından ortaya atıldığına inanılan bir gündür. Mevlit, Kur'ân veya sünnet ile belirlenmiş bir ibadet olmadığından, bugün sadece Hz. Muhammed dualarla idrak edilir. "Doğum gününü kutlama İslâmi değildir. Hz. Peygamber ne doğum günü, ne de ölüm günü anması yapmıştır. Bunlar sonradan çıkmış bid'atlardır. Ama bid'at olmakla beraber Mevlit Kandili (yani doğum günü kutlaması), köklü bir gelenek halini almıştır.

Haberin Devamı

Ramazan her sene 10 gün gerilediğinden, Mevlit Kandili de buna bağlı olarak geriler. Bu nedenle Peygamberimizin doğum günü her sene başka güne, başka ay ve hatta başka mevsime denk gelir.