Gazete Vatan Logo

Mevcuda ilave edebiliriz

Akçansa kadar bir büyüklüğü daha mevcuda ilave edebiliriz...

SABANCI Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, “Akçansa ve Çimsa’nın faaliyet kârının 3 katı kadar borçlanabiliriz. Bu da 1-1.5 milyar TL yatırım şansımız var demek. Akçansa büyüklüğünde bir yapıyı daha mevcudun üzerine ilave edebiliriz” dedi.

SABANCI Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, çimentoda bölgesel oyuncu olma iddia ve hedefleri doğrultusunda, bu yıl içinde önemli bir satın alma yapmak istediklerini belirterek, bu amaçla grup bünyesinde bulunan Akçansa ve Çimsa’nın toplam faaliyet kârının 3 katı borçlanabileceğini, bunun da 1-1.5 milyar lira arasında bir rakama denk geldiğini söyledi.

Sabancı Holding Çimento Grubu’nun 2010 yılı değerlendirmeleri ve 2011 hedeflerinin anlatıldığı dün akşamki toplantısında konuşan Göçmen, “İki şirketimizin yıllık faaliyet kârı 300-400 milyon TL arasındadır. Üç misli borçlanmak demek, cepten hiç özkaynak koymadan bizim 1-1.5 milyar TL arasında borçlanma kapasitemiz olduğu anlamına geliyor. 1-1.5 milyar lira arasında yatırım yapabilme şansımız var. Bu da bugünkü Akçansa büyüklüğünde bir yapıyı daha mevcudun üzerine ilave edebiliriz anlamına geliyor ” diye konuştu.

Göçmen, birkaç fabrikada (satın alma ile) bu parayı harcayacaklarını belirterek, “Çimento şirketlerinden ya birinin ‘network’ünü alacağız ya da fabrikaları tek tek toplayacağız” dedi.

Fırsatlara tek tek bakıyoruz

Sabancı Holding Çimento Grubu bünyesinde, holdingin Alman Heidelberg Cement ile ortak şirketi Akçansa ve holdingin bağlı ortaklığı Çimsa yer alıyor. Türkiye’nin şu anda açık ara en güçlü bilançolara sahip çimento grubu olduklarını kaydeden Göçmen, holdingin strateji haritasında hızlı büyüme potansiyeli taşıyan sektörlerin başında geldiklerini belirterek, rekabet hukukunun izin verdiği ölçüde hem Türkiye’de hem de dış coğrafyalarda ciddi olarak fabrika/şirket alma çalışmalarının aşağı yukarı şekillenmek üzere olduğunu ifade etti.

Türkiye’deki fırsatları parasal yönden değil rekabet yönünden alamayabileceklerini ancak yine de tek tek baktıklarını kaydeden Göçmen, bu kapsamda Afyon Çimento’yu da alabileceklerini belirtti.

Libya ve Cezayir hariç tüm coğrafyalara baktıklarını söyleyen Göçmen, baktıkları ülkelerin kriterlerini ise şöyle sıraladı:

“Baktığımız ülke, riski alınabilecek bir ülke olsun, mevcut fabrikalarımızla sinerji yaratabilecek coğrafi konumda olsun, kültürel değerleri paylaşan coğrafyalarda olsun. Gideceğimiz yer tek bir ülke, tek bir fabrika olmayacak. Baktığımız yerler Türkiye’yi çevreleyen coğrafyalar. Geniş anlamda Kuzey Afrika, Ortadoğu, Kafkaslar ve Balkanlar, Irak dahil. Ayrıca Rusya ’nın güneyi olabilir. Bütün hedefimiz bu yıl içinde önemli bir satın almayı yapabilmek.”

Göçmen, böyle bir satın alma ile yıllık 15 milyon ton olan kapasitelerinin 25 milyon tona çıkarabileceklerini, bugünkü konjonktürün böyle bir fırsat sunduğunu ifade etti.

Bu yıl üretimde artış olmaz

MEHMET Göçmen, grubun hedeflerini şöyle anlattı: “15 milyon ton civarında bir üretim hacmimiz var. Bu aşağı yukarı aynı kalır. İhracatta Ortadoğu’daki son durumlar bizi doğrudan etkilemez ancak sektörün ihracatının 5.5 milyon tonu Libya, Mısır ve Suriye ’ye gidiyordu. Şimdi 5.5 milyon tonluk ihracat biraz soru işareti haline geldi sektörde. İhracatın etkilenmesi bizi doğrudan değil ama rakipleri etkilediği için bizi etkileyebilir. Ancak Ortadoğu’daki potansiyeli emecek kadar iç pazarda potansiyel var. İç pazar büyümeye devam ettiği takdirde bu ülkelere olan ihracat bizi çok fazla etkilemez.”

Göçmen, çimento ton fiyatlarının, Türkiye’yi çevreleyen ülkelerde 65-100 euro arasında değiştiğini ancak Türkiye’de fabrika çıkış net fiyatının 92 lira (40-45 euro) olduğunu belirtti.

Haberin Devamı