Gazete Vatan Logo

Metrodan önce lüks otobüs formülü

İstanbul Yeni Havalimanı’na ulaşım için çözümler hayata geçiriliyor. İETT, 18 merkezden 150 otobüsle ‘lüks taşımacılık’ yapılması için ihaleye çıktı. Günde 75 bin yolcu taşınacak.

Metrodan önce  lüks otobüs formülü

İstanbul Yeni Havalimanı’nın ilk etabının 29 Ekim’deki açılışı için gün sayılırken, havalimanını kullanacak herkesin aklında ‘Nasıl ulaşırım’ sorusu var. Havalimanına İstanbul’un birçok yerinden metro ağı örülüyor ancak bu hatlar henüz tamamlanmış değil. Metro hattının açılışı için en erken 2019 sonu işaret ediliyor. Metro hatları tamamlanana kadar havalimanına ulaşımda karayolu öne çıkacak.

Bu kapsamda önemli bir adım atıldı ve İETT, havalimanına ‘bagajlı lüks taşımacılık’ yapılması için ihaleye çıktı. İhaleyi kazanan firma, İstanbul’un 18 merkezinden, 150 otobüsle 10 yıl süreyle İstanbul Yeni Havalimanı’na yolcu taşıyacak. Başka bir deyişle İstanbul’un 18 merkezinden havalimanına ulaşım sağlanmış olacak.

468 milyonluk ihale

Açılışı 29 Ekim’de planlanan İstanbul Yeni Havalimanı’nın yapımı tüm hızıyla devam ediyor. Yüzde 95’i tamamlanan havalimanı açıldığında ulaşımda sıkıntı yaşanmaması adına ulaşım alternatifleri de artıyor. İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Yeni Havalimanı’na bagajlı lüks taşımacılık yapılmasıyla ilgili bir ihaleye çıktı. 4 Eylül’de kapalı teklif usulü artırma ile yapılacak ihaleyi kazanacak olan şirket 10 yıl süreyle İstanbul’da oluşturulacak 18 hat üzerinde 150 otobüsle İstanbul Yeni Havalimanı arasında taşımacılık yapacak. Hat kiralama işi ihalesinde muhammen bedelin KDV dahil 468 milyon TL olduğu ve bu bedelin yüzde 3’ü oranında 14 milyon 40 bin TL’lik geçici teminatı olduğu ilanda belirtildi.

Haberin Devamı

İETT de hizmet verecek

18 merkezden hareket edecek araçlarla günde 75 bin yolcunun taşınması bekleniyor. Bu araçlar için otobüs durakları terminalin altında yer alacak. Yürüyen merdivenler veya asansörle terminale giriş yapılabilecek. Bagajsız seyahat edenlere yönelik de 36 İETT otobüsü hizmet verecek. Bu taşıma ile de 15 bin kişiye hizmet verilmesi bekleniyor.

Metro 2019’da bitiyor

İstanbul Yeni Havalimanı’na ulaşım için ilk etapta 660 adet ticari taksi de hizmet verecek. Taksi sayısı, havalimanının kapasitesi geliştikçe artabilecek. Gayrettepe-İstanbul Yeni Havalimanı arasındaki metronun 2019 yılı sonu, 27 kilometreden oluşacak 6 istasyon bulunan Halkalı-İstanbul Yeni Havalimanı arasındaki metronun 2020 yılı sonunda hizmete açılması bekleniyor.

Haberin Devamı