Gazete Vatan Logo

Metrobüs yolcuları anlatıyor

Her gün 1 saat 20 dakika kârdayız

25 yaŞIndakİ turizmci Saniye Kotman ’Nasıl buldunuz metrobüsü?’diye sorunca yüzünde huzurlu bir ifadeyle şunları söyledi “Çok büyük avantaj oldu bizim için. Avcılar’dan Şişli’ye 1 saat 20 dakikada gidiyordum. Şimdi bu süre 38 dakikaya düşmüş. Bu demektirki her gün 40 dakika bana kalıyor. Akşam da aynısı olursa 1 saat 20 dakika kardayım. Şimdi bu boş zamanımı nasıl değerlendireceğimi düşünüyorum.”

Onun yanında oturan 43 yaşındaki İlkay Şentürk söze giriyor. “Her gün 1,5 saatimi otobüste ayakta geçiriyordum. İşe giderken daha yoldayken stres küpüne dönüyordu insan. İnsan sabah sabah yorgun olur mu? Akşamları da pestilim çıkmış bir halde eve dönüyordum. Şimdi artık yol bizi yormayacak. 38 dakikada Zincirlikuyu dediler ya inanamadım. Keşke İstanbul’un her noktasına böyle rahat gidebilsek” dedi. Otobüste ayakta bekleyenler arasında dolaştığımda 64 yaşınaki Kemal Özdemir ile karşılaştık. Cama başını dayamış, dalıp gitmişti uzaklara. ’Kızım eskiden Topkapı Edirnekapı arasında faytonlar olurdu. Bizim zamanımızda pek araba, trafik derdi yoktu. Faytonlara binerdik. Nüfus yoktu tabi. Şimdi şehir çok kalabalık. Metrobüs çok faydalı oldu ama Avcılar’dan sonra minibüslere binip devam ediyoruz ve yine ortalık karışıyor. Keşke metrobüsün hattını Beylikdüzü’ne kadar uzatsalar’diyerek istekte bulunmayı da ihmal etmedi.

NOTLAR

* Otobüsler 45 saniyede bir kalkıyor.

* Otobüs şöferleri duraklar ortada olduğu için, kapılar da sağda bu yüzden işleyen trafiğin zıt yönünde kullanıyorlar. Metrobüs hattında trafik sağdan değil İngiltere gibi soldan akıyor.

* Yol zaman zaman daralıyor bu da geçişleri yavaşlatıyor. Özellikle Edirnekapı’da daralma var.

* Otobüs her durakta 15-20 saniye durup yolcu iniş binişlerini gerçekleştiriyor. Bir tek Topkapı’da birkaç dakika beklemek zorunda kaldık yolcu yoğunluğu çok fazla olduğu için.

* Duraklardaki alt yapı eksikleri henüz tamamlanmamış. Tavanları henüz tam olarak kapatılmadığı için turnikelerin üzerine yağmur yağma ihtimaline karşı naylon sarılmış. Levhalar, yönlendirmeler, güvenlik görevlisi konusunda eksikler var.

* Avcılar’dan sabah saat 05’te ilk sefer başlıyor ve aynı tempo gece 24’e kadar sürüyor. Saat 24’ten sonra ise saat başı karşılıklı sefer olacak, böylece metrobüs 24 saat hizmet verecek.

Haberin Devamı