Gazete Vatan Logo

Metro Geçiş Köprüsü Tamamlanıyor

İstanbul metrosunun önemli bağlantı noktalarından biri olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü’nde çalışmalar tamamlanıyor.

İstanbul metrosunun önemli bağlantı noktalarından biri olan Haliç Metro Geçiş Köprüsü'nde çalışmalar tamamlanıyor. 180 milyon liraya mal olan köprü, Unkapanı ve Azapkapı'yı birbirine bağladı. Geçtiğimiz ay bel fıtığı ameliyatı geçiren Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, önümüzdeki günlerde köprüden basın mensuplarıyla birlikte geçecek.

29 Ekim 2013’te açılması planlanan metro geçiş köprüsü ile Haliç’in iki yakası bir kez daha bir araya geliyor. 180 milyon TL’ye mal olan köprü ile İstanbul metrosu, Yenikapı Aktarma İstasyonu’na kesintisiz ulaşacak. Yenikapı’da Marmaray ve Aksaray-Havalimanı hafif metro hattına aktarma sağlanabilecek.

Denizden 13 metre yükseklikte yapılan 430 metre uzunluğundaki köprüde, 47 metrelik iki taşıyıcı kule bulunuyor. Zemini balçık olan köprüde herhangi bir çökme yaşanmaması için kule ayakları deniz tabanından 110 metre dibe kadar batırılıp sabitlendi. 180 milyon liraya mal olan köprünün Marmaray ile birlikte 29 Ekim’de açılması için hummalı bir çalışma devam ediyor.

Yalova’da imal edilen 380 ile 450 ton arasında değişen ağırlığa sahip köprü ayaklarının montajı için özel olarak vinç getirildi. 800 ton taşıma kapasitesine sahip olan vinç, montajın tamamlanmasıyla birlikte sökülecek. Köprünün montajının tamamlanmasıyla birlikte elektrik-mekanik işlemleri, ray döşemesi ve aydınlatması işlerine geçilecek.

Taksim-Şişhane-Unkapanı- Şehzadebaşı-Yenikapı metro hattının önemli bir parçası olan Haliç metro geçişi, Azapkapı’da gün yüzüne çıkarak köprü ile Haliç’i geçtikten sonra Unkapanı’nda tekrar yer altına giriyor. Unkapanı ve Azapkapı viyadükleri ile köprü 936 metre uzunluğuna sahip.

Köprüden geçecek olan Taksim-Yenikapı metro hattı toplam 5,2 km uzunluğunda 4 istasyondan oluşacak. Haliç’ten gemi geçişleri için köprünün açılır kısmı bulunuyor. Unkapanı tünel girişindeki döner köprü olağanüstü durumlarda 12 cm yükselerek tek ayak üstünde 90 derece açılacak ve gemi geçişleri için 50 metrelik açıklık sağlanacak.

Haberin Devamı

UNESCO’NUN DA GÜNDEMİNDEYDİ

Köprü ile ilgili projeler 6 Temmuz 2005 tarihinde Koruma Kurulu’nca onaylanmıştı. Onaylandığı günden beri tarihî yarımada silüetine vereceği etki sebebiyle tartışmalara konu oldu. Alternatif proje üretilmesini isteyenler mevcut köprünün inşasının durdurulması için imza kampanyaları düzenledi.

Tartışmaların gölgesinde çalışmaları süren köprünün taşıyıcı kulelerin yüksekliği ilk projede 82 metre idi. Ancak UNESCO’nun İstanbul’un Dünya Miras Listesi’nden çıkarılarak “risk altındaki dünya miras listesine” alınacağı yönündeki uyarıları üzerine yükseklik birkaç kez düşürüldü.

Taşıyıcı kule yükseklikleri önce 65 metreye, sonra 47 metreye kadar düşürüldü. Geçtiğimiz yıl hızlanan köprünün yapım çalışmasında artık sona yaklaşıldı. 29 Ekim 2013’te açılması planlanan köprü ile İstanbul metrosu, Yenikapı Aktarma İstasyonu’na kesintisiz ulaşacak.

Yenikapı’da Marmaray ve Aksaray-Havalimanı hafif metro hattına aktarma sağlanabilecek. Günde 1 milyon yolcunun kullanacağı köprüyle Hacıosman’dan metroya binen yolcular kesintisiz olarak Yenikapı aktarma istasyonuna ulaşacak. Burada Marmaray bağlantısıyla, Kadıköy-Kartal, Aksaray-Havalimanı veya Bağcılar-Olimpiyat Köyü- Başakşehir’e kısa sürede ulaşabilecek.

Haberin Devamı

Kaynak:Habertürk

Haberin Devamı