Gazete Vatan Logo

Metro, Da Vinci’nin şifrelerini çözdürecek!

“Leonardo: Zamanın Ötesinden İcatlar” sergisi Türkiye’ye getiriliyor

Metro, Da Vinci’nin şifrelerini çözdürecek!

Metro Group, Leonardo Da Vinci’nin orijinal çizimlerinden yola çıkılarak tasarlanan ve çoğu gerçek ebatlarda interaktif replikalardan oluşan “Leonardo: Zamanın Ötesinden İcatlar” sergisini Türkiye’ye getiriyor. 18’i interaktif 35 mekanik icat, göz, iskelet, sinir, kalp, damar gibi sistemleri tasvir eden anatomik çizimler, Mona Lisa, Son Yemek gibi tablolalardan oluşan sergi 20 Eylül-5 Aralık tarihleri arasında Metro Group’un yönettiği 6 AVM’de sergilenecek.

Metro Group Asset Management, dünyanın en ünlü sanatçılarından Leonardo Da Vinci’nin orijinal çizimlerinden yola çıkılarak tasarlanan ve çoğu gerçek ebatlarda interaktif replikalardan oluşan “Leonardo: Zamanın Ötesinden İcatlar” sergisini Türkiye‘ye getiriyor.

İtalya’dan getirildi

İtalya’dan getirtilen 18’i interaktif olmak üzere 35 mekanik icat, göz, beyin, kemik, iskelet, sinir, kas, kalp, damar, solunum, sindirim ve beslenme sistemlerini tasvir eden 80 civarında anatomik çizim, sanatçının otoportresinin yer aldığı tablosu, Mona Lisa, Son Yemek, Altın Oran gibi değerli tablolalar ve videolardan oluşan sergi 20 Eylül-5 Aralık tarihleri arasında Metro Group Asset Management’ın yönetimini yaptığı 6 AVM’de sergilenecek. Metro yönetimi, 1.5 milyon euroluk bir harcamayla İtalya’dan getirtilen serginin ziyaretçi sayısında yüzde 25 artış sağlamasını bekliyor.

Metro Group Asset Management Pazarlama ve Reklam Bölümü Müdürü Nesrin Özkan, “Biz buna bir sosyal sorumluluk projesi olarak bakıyoruz. Leonardo Da Vinci’nin evrensel dehasını insanlarımıza bir kez daha ve yakından göstermek istedik. Sergiyle sadece okulda veya kitaplarda gördüğümüz inanılmaz Leonardo Da Vinci eserlerinin deneyimlenmesini, bizzat dokunularak, incelenerek görülmesini sağlayacağız” dedi.

Serginin ziyaretçilerini sanatçının mühendislik dehasıyla tanıştıracağını kaydeden Özkan, şöyle konuştu: “Leonardo Da Vinci’nin 1480 ile 1518 yılları arasında hayata geçirdiği “Codici Vinciani” denilen Da Vinci’nin Şifresi dönemine ait eserlerin paylaşıldığı bu serginin eşsizliği, birçok makinenin gerçek boyutlarda ve işlevsel olarak yeniden hayata geçirilmesinden kaynaklanıyor. Eğlence ve öğrenmeyi bir araya getiren, bu nedenle okulların ilgisini çekecek, çocuklar ve gençler için de son derece ufuk açıcı bir nitelik taşıyan sergide ziyaretçiler bazı makinelere dokunabiliyor ve hatta harekete geçirebiliyorlar. Zaten tüm okulları sergimiz hakkında bilgilendirdik. Öğrencilerimizi, öğretmenlerimizi sergimize bekliyoruz” diye konuştu.

% 25 artış olacak

Nakliyeden kuruluma tüm süreç için 1.5 milyon euro bütçe ayırdıklarını ifade eden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz daha önce de orijinal Hollywood giysilerini sergilemiştik. Matrix’in gözlüğü, Baba’nın paltosu ziyaretçilerimizin beğenisine sunuldu. Bu projelere sosyal sorumluluk projesi olarak bakıyoruz. Amacımız sektörde farklı olmak, ilkleri gerçekleştirmek ve lider olmak. Son sergimizin bu hedeflerimize katkısı büyük olacak. Alışveriş merkezimizde yüzde 25 ziyaretçi artışı bekliyoruz.”

Güncel cihazlar yerine dönemin el aletleriyle yapıldı

NESRİN Özkan, Leonardo: Zamanın Ötesinden İcatlar sergisiyle ilgili şu bilgileri verdi: “Leonardo Da Vinci, döneminde sadece uygulama sorunlarını çözmekle kalmamış; tank, makineli tüfek ve uçak gibi günümüzde yüksek teknoloji ile üretilen modern makinelerin ilk örneklerini yüzyıllar önce ortaya çıkarmıştı. Sergideki makinelerin imal edildiği malzemeler Da Vinci’nin çağında mevcut olup yine Da Vinci tarafından kullanılması önerilen malzemelerden oluşuyor. Tahta, ip ve tutkal dahil olmak üzere tüm malzemeler, Da Vinci’nin yönlendirmelerine sadık kalınarak güncel cihazlar yerine zamanının el aletleri ile elle imal edildi.”

Toprak, hava, su ve ateş olarak gruplandırılıyor

Leonardo: Zamanın Ötesinde İcatlar sergisinde yer alan makineler, 4 bölümde gruplandırılıyor. Bunlar, Leonardo Da Vinci’nin hayranlık duyduğu, doğadaki temel maddelerle bağlantılı. Savaş Makineleri; top, makineli tüfek ve serginin en büyük sürprizlerinden biri olan tahtadan yapılmış hareketli ve içi gezilebilir zırhlı araç gibi makineleri içeriyor ve ateş grubunu oluşturuyor.

Suyun gücünü enerji elde etmek için kullanan, solucan vidası veya Arşimet vidası gibi makineler, Da Vinci’nin su üstünde yürümek için tasarladığı donanım ve bugünün paletine denk gelen yüzme hızını artıran perdeli eldiveni kapsıyor. Vinç, matbaa makinesi, yağ presi; Da Vinci’nin toprak grubu olarak tasarladığı makinelerden... Leonardo Da Vinci’nin gökyüzü keşfedilmeden çok önce tasarladığı uçan makinelerin modelleri hava grubunu oluşturuyor. Sanatçının paraşüt ve ‘uçan ornitofer bisiklet’inin yanı sıra, insanların uçmalarını sağlayan mekanik kanatlar ve bugünkü planörün öncülüğünü yapan icatları da hava grubunda yer alıyor.

Haberin Devamı