Gazete Vatan Logo

Metrekare metrekare ev

Metrekare bazında ev satışına sayılı günler kaldı. SPK, gayrimenkul sertifikası tebliğini Haziran’da yürürlüğe koymayı hedefliyor. Vatandaşlar yeni finansal enstrümanla konut ve dönüşüm projelerinin sertifikalarını alarak, kazanca ortak olabilecek. İsteyen de ev alacak

Metrekare metrekare ev

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), gayrimenkul sertifikaları için son aşamaya geldi. Konut projelerindeki daireleri metrekare metrekare satışa açmanın yolunu açacak gayrimenkul sertifikalarının Haziran ayında yürürlüğe girmesi hedefleniyor. Böylece hem yerli hem de küresel yatırımcılar gayrimenkul projelerine daha erken aşamada yatırım yaparak oluşacak değer artışından kazanç sağlayabilecek.

Kentsel dönüşüm eklendi

Gayrimenkul sertifikaları, 1995 yılından sonra rafa kaldırıldıktan sonra 2013 yılında yeniden gündeme geldi. SPK, Mart 2013’te ‘Gayrimenkul Sertifikalarının İhracına İlişkin Esaslar Tebliği Taslağı’nı ardından da Temmuz 2013’te ‘Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği’ni yayımlamıştı. 64. Hükümetin 2016 Yılı Eylem Planı’nda “Gayrimenkul sertifikası modelinin hayata geçirilmesi”nin yer alması üzerine SPK, mevcut tebliğ üzerinde yeniden çalıştı. Yeni tebliğdeki en büyük değişiklik, kentsel dönüşüm projelerinin de sisteme dahil edilmesi oldu.

Belediyeler de yapacak

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın başkanlığında başta Belediyeler Birliği, TOKİ ve İller Bankası olmak üzere eylemle ilgili kurum ve kuruluşlarla son iki aydır yaptıkları toplantılar sonucunda mevcut Gayrimenkul Sertifikaları Tebliği’nde çeşitli değişikliklerin yapılmasına karar verildiğini aktardı. Ertaş, bu kapsamda kentsel dönüşüm amaçlı projelerde ihraç edilecek gayrimenkul sertifikaları için tebliğde ayrı bir bölüm açıldığını belirtti. Ertaş, ayrıca tebliğin özel sektör kuruluşları tarafından da yoğun olarak kullanılmasını teşvik edecek diğer önerilerin de dikkate alındığını ifade etti.

Haberin Devamı

SPK Başkanı Ertaş, tebliğin tamamı üzerinde yürütülen çalışmaları büyük ölçüde tamamladıklarını ve Haziran’da Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesini beklediklerini söyledi. Yeni düzenlemelerle birlikte hem Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, hem de TOKİ gibi kuruluşların kolaylıkla ve özel düzenlemelerle Gayrimenkul Sertifikası ihraç edebileceğini aktaran Ertaş, gerekli yasal değişikliğin yapılmasının ardından belediyelerin de gayrimenkul sertifikası ihraç edebileceklerini ifade etti. Belediyelerin kentsel dönüşüm sürecinde önemli bir rol oynadığının altını çizen Ertaş, “Dolayısıyla gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşüm sürecine ilave edilmesi ile birlikte bu imkandan yararlanmak isteyecek çok sayıda belediyemizin olacağını tahmin ediyoruz”dedi.

Haberin Devamı

İsteyene ev isteyene prim

Gayrimenkul sertifikaları ile yatırımcılar devlet güvencesinde konut projelerinden metrekare bazında sertifika alabilecek.

Sertifika bir metrekarelik bile olabilecek.

Proje başlarken satışa çıkacak gayrimenkul sertifikası, proje tamamlanana kadar işlem görecek.

Projeler prim yaptıkça, sertifikanın değeri artacak.

Proje bittiğinde işlemden çekilecek.

Bundan sonra sonra sertifika sahipleri isterlerse sertikanın o günkü değeri üzerinden kazancını alacak.

İsterlerse de yeterli miktardaki sertifikalarını toplayıp o projeden daire sahibi olabilecek.

Proje bittiğinde, elinde yeterli sayıda gayrimenkul sertifikası olmamasına rağmen daire almak isteyenler için sertifikalar peşinat olacak.

Haberin Devamı

Milyar liralık ihraç olabilir

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, ihracın büyüklüğü ile ilgili, “Kentsel dönüşüm kapsamında yapılacak projelerin büyüklüğü dikkate alındığında Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ya da TOKİ gibi kuruluşlarımızın öncülüğünde gerçekleşecek ihraçların milyonlar hatta milyarlık projeler olması muhtemel” dedi. Ertaş, başarılı ilk uygulamaların ilerlemesi durumunda özel sektörün de ilgisinin bu alana kaymasını ve ihraçların artarak devam edeceği bir sürecin sürpriz olmaması gerektiğini dile getirdi.

Körfez’in sertikafaya ilgisi var

Gayrimenkul sertifikalarının yurt içinde ve yurt dışında tüm yatırımcılara satılabileceğini kaydeden SPK Başkanı Ertaş, yurt dışı uygulamalarına bakıldığında bu tür ihraçların faize duyarlı Körfez sermayesi gibi büyük kurumsal yatırımcıların ilgisini daha çok çektiğini vurguladı. Ertaş, son yıllarda özellikle Körfez bölgesi yatırımcılarının Türkiye’deki kurumsal konut ve diğer gayrimenkul projelerine yoğun bir ilgi gösterdiğini hatırlattı.

Haberin Devamı