Şeyh Mo'ya verdiklerinden ben de istiyorum!

Anlaşmanın ayrıntıları belli değil ve muhtemelen hiçbir zaman da belli olmayacak. Gazetelerden öğrendiğimiz kadarıyla Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Reşit el Maktum, kısa adıyla Şeyh Mo, İstanbul Belediyesi'nden alacağı arsalar üzerine 5-10 milyar yatırım yapıp dev binalar dikecek

Haberin Devamı

Anlaşmanın ayrıntıları belli değil ve muhtemelen hiçbir zaman da belli olmayacak. Gazetelerden öğrendiğimiz kadarıyla Dubai Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Reşit el Maktum, kısa adıyla Şeyh Mo, İstanbul Belediyesi'nden alacağı arsalar üzerine 5-10 milyar yatırım yapıp dev binalar dikecek.

Ben de istiyorum bu arsalardan.

Değişik devlet kurumlarının İstanbul'un merkezi yerlerinde çok değerli arsaları var.

Bunları geliştirmek için asiller sınıfına mensup veya Şeyh Mo gibi dünyanın en zengin beş kişisinden biri olmak gerekmez. Marifet finansmanda değil arajnmandadır. İstanbul'da bu boyutta arsa bulmak zor, finansman bulmak kolay. İnşa edilecek rezidansları ve dükkânları yere kazma vurmadan satmak mümkün.

Bu tip gayrimenkullere hem içeride, hem de dışarıda büyük talep var.

Geçtiğimiz nisan ayında Akmerkez'in yüzde 49'u halka arz yöntemiyle 200 milyon dolara satıldı. Satışa aracılık Yapan Garanti Menkul Değerler "dışarıdan o kadar çok talep var ki daha on Akmerkez olsa bir günde satarız" demişti. Neden? Çünkü Türkiye'de ticari gayrimenkuller yüzde 10 rant getirirken Avrupa'da ortalama rant yüzde 5-6.

İnşaat sektöründe büyük bir patlama var. Sektör birinci üç ayda yüzde 16,5, ikinci üç ayda yüzde 22,2 büyüme gösterdi. İnşaat izinleri yılın ilk yarısında yüzde 57 arttı ve 205 bin üniteye ulaştı. Gayrimenkul fiyatları ortalama yüzde 47 arttı.

Bu patlamada konut kredilerinin ucuzlamasının önemli rolü var. Konut kredilerinin aylık yüzde 1,20'ye düşmesinden sonra, ilk sekiz ayda konut kredileri 2 milyar dolardan 6 milyar dolara çıktı. Önümüzdeki üç yıl içinde bu rakamın 30 milyar dolara çıkması bekleniyor.

Gayrimenkul endeksinin performansı, 2004 için karşılaştırıldığında, İMKB endeksinin performansından yüzde 23 yüksek.

Analistler uzun sürmesi olası bir büyüme döneminin başlangıcında olduğumuzu söylüyor. Gelecek yıl mortgage sisteminin (kira gibi ödeyerek satın alma) yürürlüğe girmesiyle özellikle yüksek kaliteli inşaatlara talep daha da artacak.

Bütün bunlar Dubai International Properties'in neden Türkiye'ye gelmek istediğini açıklıyor.

Yanlış anlaşılmak istemiyorum. Hükümet, Dubai'nin kaderini değiştiren yatırımlara imza atan ve Orta Doğu'nun en ileri görüşlü yöneticilerinden olan Şeyh Mo'yu Türkiye'ye çekmekle çok iyi etti. Eğer gerçekleşirse bu, Türkiye'deki ilk büyük Körfez yatırımı olacak.

Ama Şeyh kara gözümüz için değil para kazanmak için gelecek. Bunda da anormal bir şey yok. Bir bulut altında gelmemesi için kendisiyle yapılan anlaşmanın ayrıntılarını kamuoyunun öğrenmesinde yarar var.

DİĞER YENİ YAZILAR