Doğan, Deutsche Bank işi için yargıya gidiyor

Doğan Holding ile Radyo Televizyon Üst Kurumu (RTÜK) arasında, Deutsche Bank AG'ye yapılan hisse satışının yasallığı konusundaki fikir ayrılığı mahkemeye taşınıyor

Haberin Devamı

Doğan Holding ile Radyo Televizyon Üst Kurumu (RTÜK) arasında, Deutsche Bank AG'ye yapılan hisse satışının yasallığı konusundaki fikir ayrılığı mahkemeye taşınıyor.

Doğan Holding, RTÜK'ün Doğan TV Radyo Yayıncılık hisselerinin yüzde 20'sinin 150 milyon dolara Deutsche Bank'a satılmasını engelleyen kararına karşı yürütmeyi durdurma kararı almak için, birkaç gün içinde yargıya başvuracak.

RTÜK yasanın finans kuruluşlarının "radyo ve televizyon yayın izni almış şirketlere" ortak olamayacaklarınıamir olduğunu ileri sürerek satışın yapılamayacağı kararını verdi. Doğan, bünyesinde Kanal D ve CNN Türk gibi kuruluşları barındıran TV Radyo Yayıncılık'ın doğrudan hiçbir yayın iznine sahip olmadığını ileri sürerek satışta ısrarcı oldu.

Doğan'ın itirazı üzerine RTÜK geçen hafta yeniden toplandı. Kendi yorumunun doğru, kararlarının haklı olduğunda ısrar etti ve Doğan'dan işlemi iptal etmesini istedi. Şirkete 30 günlük süre veren kurum bu süre içinde işlemin iptal edilmemesi halinde "Gerekli işlem yapılacak" tehdidinde bulundu.

Doğan grubunda bilgi aldığım üst düzey bir yönetici "Kesinlikle haklı olduğumuzu düşünüyoruz. Deutsche Bank da bizimle aynı fikirde. Hakkımızı arayacağız. Kazanacağız" dedi.

Ancak, mahkemenin uzun sürme olasılığına karşılık Doğan, Deutsche Bank'la görüştükten sonra, işlemi "dondurma" kararı aldı.

Yönetici "Parayı geri vereceğiz. Hisselerimizi geri alacağız" dedi.

Ancak Doğan'ın mahkemeden lehinde bir karar çıkartma şansı az değil. Güvenilir kaynaklardan aldığım habere göre, RTÜK alışverişi yasaklama kararını beş lehte, dört aleyhte oy ile aldı. Eğer kanun çok açık ve net olsaydı kararın oybirliği ile çıkması gerekirdi.

Fakat 20 Temmuz'da adli tatilin başlıyor olması, grubu zaman açısından kısıtlıyor. Konuyu yakından izleyen bir avukattan aldığım bilgiye göre, mahkeme bir aciliyet görmezse, ilk savunmayı aldıktan sonra kararını vermeden önce duruşmayı 30 gün erteleyebilir. Bu süreyi ikinci bir 30 gün daha da uzatılabilir.

Yönetici, Doğan'in Deutsche Bank ile işbirliğini Doğu Avrupa'da sürdüreceğini söyledi: "Doğu Avrupa, Özellikle Ukrayna ve Rusya, Deutsche Bank'ın güçlü olduğu ülkeler. Buralarda knowhow'ımızı kullanabileceğimiz yatırım olanaklarına bakıyoruz. Ukrayna'da incelediğimiz spesifik bir iş var. Olursa Deutsche Bank finansman sağlayacak. İyi bir ikili oluşturduk."

DİĞER YENİ YAZILAR