Gazete Vatan Logo

Meteoroloji’den Topbaş’a kar topu!

Meteoroloji, İBB'nin eleştirilerine cevap verdi

Meteoroloji’den Topbaş’a kar topu!



Kar nedeniyle önceki gün felç olan İstanbul’da, Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Meteoroloji’nin kendilerini yanılttığını söyledi. Ancak, Meteoroloji Hava Tahminleri Daire Başkanı Büyükkasapbaşı, gerekli uyarıları bir gün önce İBB dahil gerekli tüm kurumlara ilettiklerini belirtti

İstanbul’a önceki gün düşen ilk kar, şehri felç etti. Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir ana arterde tuzlama yapmaması da trafikteki kaosu iyice büyüttü. Meteorojinin kar uyarılarına rağmen, Çarşamba günü alınması gereken tedbirler tam 24 saat gecikti. Dün, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, AKOM’da açıklamalarda bulunarak, Cuma günü bekledikleri kar yağışının Perşembe günü yağdığını söyledi. ‘Meteoroloji’nin kendilerini yanıltığını’ ifade eden Topbaş, meteorolojik değerlendirmelere göre yaptıkları çalışmalarda dünkü kar yağışının bugün beklendiğini, ancak daha önce ve etkin şekilde kar yağışının olması nedeniyle sıkıntının ortaya çıktığını dile getirdi. Kar yağışı ve hava sıcaklığının 13 derece düşmesiyle oluşan buzlanma nedeniyle 344 trafik kazası meydana geldiğini söyleyen Topbaş, Sarıyer, Beykoz, Arnavutköy ve Beylikdüzü gibi bölgelerde ulaşımda ciddi sorunlar yaşandığını belirtti.

Topbaş’ın açıklamaları üzerine VATAN, Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Daire Başkanı Fatih Büyükkasapbaşı’na erken uyarıda bulunup bulunmadığını sordu. Büyükkasapbaşı, Büyükşehir Belediyesi de dahil tüm yetkili kurumlara erkenden uyarıda bulunduklarını söyleyip şunalrı kaydetti, “Meteoroloji olarak Çarşamba gününden gerekli uyarıları yaptık. Marmara bölgesinde hava sıcaklığının 6 ile 12 derece düşeceğini kaydettik. Eksi bir dereceye kadar, 13 dereceye yakın bir düşüş oldu. Fakat bu zaten tahminlerimizde vardı. Kurum olarak gerekli bilgileri verdiğimizi düşünüyoruz. Hem merkezdeki arkadaşlarımız, hem de İstanbul Bölge Müdürlüğü’ndeki arkadaşlarımız sürekli olarak gerek Büyükşehir belediyesi olsun ve gerek diğer kurumlarla olsun hepsiyle irtibat halindeler. Elimizdeki bilgiler oralara da yansıtılıyor. Bir gün önce yaptığımız uyarıda zaten Marmara bölgesi geneli için bir uyarı vardı. Genel olarak şehir içerisinde karla karışık yağmur, yüksek kesimlerde de kar yağışı beklediğimize dair Perşembe günü için hava tahminlerimiz vardı. Bu yağış Cuma gününe de yansıyacaktı.”



‘Bu belge ile uyardık’

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahminleri Daire Başkanı Fatih Büyükkasapçı’nın, erkenden uyarıda bulunduk açıklamalarının ardından, İstanbul’daki resmi kurumlara Meteoroloji tarafından gönderilen belgelere de bakınca, uyarının bir gün önce “kuvvetli yağışlara dikkat” genel başlıklı bir şekilde kurumlara iletildiği ortaya çıktı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi’nin yaptığı uyarıda, “Yapılan son değerlendirmelere göre , bölgemizin doğusunda (istanbul, Kocaeli ve Yalova çevrelerinde) kuvvetli karla karışık yağmur ve kar beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir. “ denildi.

Haberin Devamı