Gazete Vatan Logo

Metalik renk karaborsada

Japonya'da yaşanan deprem ve nükleer tehdit, dünya otomotiv sektörünü olumsuz etkiliyor

Bölgedeki yan sanayi tesislerinin kapanması, otomotiv devlerinin bu ay 600 bin araçlık üretim kaybına neden olacak. En büyük sıkıntı ise otomobil boyasında yaşanıyor. Metalik boyada kullanılan Xirallic maddesinin üretilememesi yüzünden gümüş, gri ve siyah renkli araçlar bulunamıyor.

Japonya’da yaşanan deprem ve tsunami felaketi, dünya otomotiv sektörünü olumsuz etkilemeye başladı. Toyota, Nissan, Honda, Isuzu gibi dev üreticiler bölgedeki fabrikalarında üretimlerini durdururken, en büyük sıkıntı otomobillere parça tedarik eden yan sanayi şirketlerinde başgösterdi. Dünyanın en büyük boya üreticilerinin depremden zarar görmesi nedeniyle, otomotivde büyük sıkıntı başladı.

Patlama tehlikesi bulunan nükleer santral Fukushima’nın 30 kilometre yakınında fabrikası olan boya üreticisi Merck’te üretim durdu. Almanya merkezli şirket, metalik boya üretiminin ana maddesi olan Xirallic isimli pigmenti üretiyordu. Xirallic’in üretilememesi nedeniyle şu an dünya otomotiv sektöründe metalik boya sıkıntısı yaşanıyor. En büyük darbeyi dünyanın en popüler rengi gümüş, gri ve siyah aldı. Fabrikanın en az 2 ay sonra üretime geçeceğin açıklanması ise sektörü paniğe soktu.

Chrysler, bayilerine mail atarak siyah ve kırmızı renkli otomobilde sorun yaşandığını bildirdi. Ford Motor Company ise simokin siyahı ve kırmızının 3 farklı tonundaki araçların bulunmadığını duyurdu. Boya devi DuPont Co. Japonya’daki depremin otomotiv sektörüne darbe vurduğunu belirterek, Xirallic sıkıntısının büyüyeceğini ve metalik renkte sıkıntı yaşanacağına dikkat çekti.

Boyanın yanı sıra Avrupa’da dizel motorlarda Euro 4’dan Euro 5’e yükselmeyi sağlayan “airflow” (hava akımını düzenliyor) parçasının deprem sonrası Japonya’dan tedariğinin durması da GM, Toyota, Peugeot ve Citroen fabrikalarındaki dizel motor üretimini riske attı. Uzmanlar, deprem ve tsunaminin etkisiyle Mart ayında global çapta 600 bin araçlık üretim kaybının olacağını bildirdi.

En popüler renk gümüş

DuPont’un 58. Global Otomotiv Renk Popülarite Raporu’na göre, son dönemde araçlarda beyaz renk tüketiciler tarafından büyük rağbet görmesine karşın, gümüş yine en popüler renk konumunda. Gümüş, yüzde 26’lık oranla birinci. Gümüşü, yüzde 24’le siyah, yüzde 16’yla beyaz (inci beyaz) ve gri takip ediyor. Kırmızı ise global renk popülaritesi sıralamasında beşinci. Kuzey Amerika’da, beyaz/inci beyazı arka arkaya dört yıl, yüzde 21’lik popülariteyle liderliğini koruyor. Avrupa trendlerinde siyah hemen hemen tüm taşıt kategorilerinde, yüzde 24’le ilk sırada yer alıyor. Avrupa’da gri yüzde 19’luk oranla ikinci, gümüş yüzde 17’lik oranla üçüncü sırada. SUV’larda beyazın ağırlığı var. Güney Amerika’da gümüş yüzde 33’lük pazar payıyla hakimiyetini korurken, siyah yüzde 10’luk puanla onu takip edyor. Çin’de gümüş yüzde 33’lük popülarite payıyla zirvede. Japonya’da, beyaz/inci beyazı taşıtlarda en çok tercih edilen renk olmayı toplam pazar payını yüzde 28’de tutarak sürdürüyor. Hindistan’da beyaz renk pazarda yüzde 29’luk payıyla taşıtlarda en fazla tercih edilen renk. Güney Afrika’da da beyaz yüzde 35 ile en popüler taşıt rengi konumunda.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Türkiye’deki renk popülaritesi dünyaya paralel. Gümüş renk ilk sırada, onu beyaz ve siyah takip ediyor.

Japonya ağır yara alacak

Dünyanın önde gelen araştırma kuruluşu J.D. Power and Associates, depremin Japon otomotiv sektörüne faturasını ortaya çıkardı. J.D. Power and Associates’ın hazırladığı rapora göre, dünyanın üçüncü büyük otomotiv üreticisi konumundaki Japonya, felaketten ağır yara alacak. Kuruluş, tüm şirketlerin üretim, ihracat ve satış hedeflerinde revizyona gitmeye başladığını bildirdi. Kuruluş, Japonya’yla ilgili 2011 yılı iç pazar öngörüsünü yüzde 10 düşürerek, 4.4 milyon adetten 4 milyona indirdi. İç pazar satışlarının Mart ve Nisan’da keskin düşüş sergileyeceğini ifade eden kuruluş, pazarın yılın ikinci yarısında toparlanmaya başlayacağını kaydetti. J.D. Power and Associates, 2012 yılı satış hedefini de 4.99 milyon adetten 4.89 milyona düşürdü. 2010’da Japonya’da 9 milyon 264 bin hafif araç üretilirken, bu rakamın 9 milyon adedin de altına ineceği belirtildi. Araştırma kuruluşu, 2011 yılı için üretim tahminini 8 milyon 710 adet olarak açıkladı. Böylece Japon otomotiv sektörü, 2011 yılı hedeflerinin 420 bin araç, 2010’un ise 840 bin araç gerisinde kalacak.

Haberin Devamı