Gazete Vatan Logo

Meslek yüksek okullarının kanayan bir yara olduğunu belirten Bakan Çelik: 'İsimlerimiz ya ilim irfan yuvalarına, ya mezar taşına yazılacak'

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Türkiye'de geçmiş dönemlerde çok sayıda meslek yüksek okulu açıldığını, ancak yeterli sayıda öğrenci olmadığı için bu okulların eğitim veremediğini belirtirken, "Meslek yüksek okulları kanayan bir yaradır.

İsimlerimiz ya ilim irfan yuvalarının alnına, ya da mezar taşına yazılacak" dedi.

Bakan Çelik, Ankara'nın Bala ilçesinde, Balalılar Derneği'nin katkısıyla hayırsever işadamı Osman Şahin tarafından yenilenen binada hizmete giren Hacettepe Üniversitesi Bala Meslek Yüksek Okulu ile Kesikköprü beldesinde Opal Madencilik Şirketi tarafından yaptırılan Kesikköprü Faik Güngör Çok Programlı Lisesi'nin açılış törenlerine katıldı. Okulun tuvaletlerini de gezen Çelik, hayırseverlerle davul ve zurna eşliğinde halay çekti. Törende, Bakan Çelik ile Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Tuncalp Özgen'in samimiyeti ve kulak kulağa konuşarak kahkaha atmaları dikkat çekerken, birbirlerine iltifa ederek, plaket verdiler.

Bala'daki açılış töreninde konuşan Bakan Çelik, ülke genelinde 612 meslek yüksek okulu bulunduğunu, bunlardan yaklaşık 170'inin öğrencisi olmadığı gerekçesiyle eğitim veremediğini belirterek, "Türkiye'de meslek yüksek okulları kanayan bir yaradır. Eğer iyi bakılmazsa, öğretim üyesi yerli yerinde olmazsa, donanımı olmazsa, sadece tabelası olursa, yüksek okul olmaz" dedi. Tüm vatandaşların olanakları ölçüsünde milli eğitime katkıda bulunması gerektiğininin önemine değinen Bakan Çelik, şunları söyledi:

"Paranız pulunuz, mevkiiniz, makamınız, rütbeniz olabilir. Ancak bunlar gelip geçer. Bunlar olduğu sürece siz önemli adamsınız, esas olan değerli adam olabilmektir. Okul yapan, hastane yapan, içinde yaşadığı topluma katkıda bulunanlar bizim gönlümüzde de eser ve tesir bırakırlar. İşte onlar değerli insanlardır. İsimleri ya böyle ilim, irfan yuvalarının alnına yazılacak, ya da mezar taşına. Zenginlere duyurulur."

Ankara Valisi Kemal Önal ise eğitime yapılan anlamlı katkıların önemine değinirken, "Üniversite hayatı ömür boyu unutulmaz. Buradan yetişenler yurdun dört bir yanına dağılacak ve "ben Bala'da okudum' diyecekler. Bunun kıymetini bilin demiyorum, çünkü sizler zaten biliyorsunuz" dedi.

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçalp Özgen de belli kriterler aranmaksızın yüksek okul açılmasına karşı olduğunu ancak Balalı hayırseverlerin bina ve binanın tüm giderlerini karşılamayı üstlenmeleri üzerine, buraya bir yüksek okul açılmasını onayladıklarını kaydetti. Özgen, dünyanın her yerinde yerel yönetimlerin ve hayırseverlerin eğitime katkıda bulunduklarını hatırlatırken, bu yıl 54 öğrenci ve iki bölüm ile eğitim öğretime başlayan yüksek okulunun gelecek yıllarda gelişeceğini söyledi.

BABASI ADINA OKULU YAPTIRDIĞINI SÖYLERKEN AĞLADI
Bala Meslek Yüksek Okulu'na binayı bağışlayan Osman Şahin, kürsüde konuşurken ölen babası Kemal Şahin adına okulu yaptırdığını söyleyince duygulanarak ağladı. Şahin konuşmasını yarıda keserken, kendisini arkadaşları teselli etti.

HER ŞEY İYİ OLACAK

Açılışın ardından gazetecilerin Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği'ne ilişkin soruları üzerine, "Her şey iyi olacak" dedi. Bakan Çelik daha sonra Kesikköprü beldesinde Opal Madencilik Şirketi tarafından yaptırılan 8 derslikli Kesikköprü Faik Güngör çok Programlı Lisesi'nin açılış törenine katıldı. Bakan Çelik konuşmasında "Eğitime Yüzde Yüz Destek Kampanyası"na Ankara'da önemli ölçüde destek sağlandığını belirtirken, çok programlı liselerin önemine değindi, şunları söyledi:

"Bizden önceki dönemlerde ikiyüz küsur adet okul yapılmış, maalesef öğrenci mevcudu 50'nin altında. Öğrenci mevcudu 100'ün altında olan bu okulları önümüzdeki yıllarda kapatacağız. Dağda bayırda 30-40 öğrenci ile çok programlı lise olmaz. Anneler babalar sizlere sesleniyorum, çocuklarınızı burada bu güzel okula gönderin. Çocuklarınız burada çocuk gelişimi öğrenimi yapsın, onları öğretmen olarak ana okullarına aldırırım."

Bakan Çelik, gazetecilerin açılışını yaptığı okulun 40 öğrenci mevcutlu olduğunu hatırlatması üzerine ise "Ben olsaydım yapmazdım. Ama hayırsever işadamımız yapmış. Zaten civardaki köylerden öğrenci getirilecek" yanıtını verdi.

Haberin Devamı