Gazete Vatan Logo

Mescitli alışveriş merkezinde alkole 100 metre muafiyeti

AVM ve zincir mağazalar dahil perakende ticaretini düzenleyen kanun tasarısı TBMM’ye sevk edildi. 28 maddeden oluşan yeni kanun tasarısı ile alışveriş merkezlerinde ortak kullanım alanları oluşturulacak. Acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi alanların oluşturulması zorunlu hale getirilecek. AVM’ler ibadethane ile perakende veya açık alkol satışının yapıldığı yer arasında en az 100 metre mesafe bulunması zorunluluğundan muaf olacak. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Tasarının temel hedefleri sektörün gelişmesinin desteklemesi, ödeme süreleri, çalışma saatleri gibi sorun alanlarına çözüm getiriyor. Geleneksel perakendeciliğin korunması hedefleniyor. Rekabetin sağlanması tüketicini korunması, kayıtdışılığın önlenmesi gibi konuları amaçlıyor” dedi. Tasarının önümüzdeki yasama yılında TBMM’de ele alınması bekleniyor. Perakende sektörünün düzenlenmesi amacıyla daha önce 3 kez taslak hazırlandı ancat hiçbiri yasalaşmadı. İşte kanun tasarısında öne çıkan maddeler:

Haberin Devamı

- Tasarı ile Perakende Bilgi Sistemi kurulacak (PERBİS) kurulacak. Bütün iş süreçleri standart hale gelecek.

- İnsan sağlığını tehdit eden, ’merdiven altı’ diye tabir edilen ruhsatsız işletmelerin faaliyete geçmesi önlenecek.

- Kampanyalı satışlarda süre, iş yeri açılışı, devri, kapanışı, adres veya faaliyet değişikliği 3 ayı geçemeyecek. Tasfiye söz konusu ise bu süre 6 ayı geçemeyecek.

- Kampanyalı satışlar ve alışveriş festivalleri, yasal dayanağa kavuşturulacak.

- Yılboyu sürekli indirimli satışların yapılabilmesi için işletmede satılan malların en az yüzde 70’inin indirimli ürün olması gerekecek.

- AVM’lerde toplam satış alanının en az yüzde 5’i esnaf ve sanatkar işletmelerine, en az binde ikisi geleneksel, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere ayrılacak.