Sahi ne oldu taşeron işçiye kadro işi?

2010 yılından itibaren sadece seçim vaadi olmaktan çıkan ve bir toplum sorunu haline gelen taşerona kadro sorunu bir çözüme kavuşamadan beklemeye devam ediyor. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlarından Faruk Çelik ve Süleyman Soylu taşeron konusunu çözeceğine dair sözler vermiş olsa da Çelik, Tarım Köy ve Hayvancılık Bakanlığına, Soylu ise İçişleri Bakanlığına atandı. Geçtiğimiz günlerde mevcut Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız’a taşeronların kadro sorunu ile ilgili bir soru yöneltildi, ancak cevaptan kimse bir sonuç çıkaramadı.

Bakan Müezzinoğlu’nun açıklaması şöyle: “Türkiye’nin çalışan veya kamu çalışanı için önemli bir konu başlığı. Bugün geldiğimiz noktada kamu çalışanı, memur, işçi, geçici işçi, sözleşmeli işçi gibi karmaşık birbiri arasında uyumsuzluğu yoğun olan bir yapımız var. Kamu personeli reformunu bir bütün olarak ele almak gerekir. Sistemi yeniden kurgulayan, A’dan Z’ye yeniden kamu çalışanı statüleriyle şekillendiren bir yapıyı çalışıp da 3’üncül bakışın ayaklarına koyabilsek çalışan da ülke de çok rahat edecek.”

Haberin Devamı

En az 1 yıl alır

Bakanın açıklamalarını dikkatle inceledikten sonra kamu da ki personel yapılanmasının değişeceği anlaşılıyor. Bu denli bir çalışma ise en az 1 yıl alacaktır. Kamu düzenindeki çalışma yapılanmasının, taşerona kadro verilmesi ile bağlantısı henüz anlaşılmıyor olsa da oluşturulacak bir taslak ile taşeronların da kamuya dahil edilmesi amaçlanıyor olabilir.

Meclis gündeminde de bu konuda herhangi bir çalışma bulunmazken akla tek gelen yeni seçim zamanı yapılır mı? Bu konuda 1 milyon kişinin heyecanlı beklentisini yitirmesini elbette istemeyiz ancak en erken taşerona kadro verilme tarihi 2019’u gösteriyor. 2019 Yılında Türkiye yeni Cumhurbaşkanı ve hükümeti belirleyecek, iktidar partisi olsun diğer partiler olsun vaatleri değerlendirdiğimizde ortaya çıkan sonuç seçim öncesi yapılan vaatler.

Umarım ben yanılırım

Bu noktada yapılan eylemlere bakıldığında seçim öncesi beklentileri karşılayan paketler çıkarılıyor, vaat edilen diğer sözler bir başka seçim zamanına bırakılıyor.

Haberin Devamı

Umarım ben hatalı olurum da “Burada yanıldın, bak seçim öncesi de biz verilen vaatlerine yerine getiriyoruz” derler. Amacım unutulanı unutturmamak, hakkın hakkaniyetine kavuşmasını sağlamak.

1.5 milyonu aşıyor

Ülkemizde taşeron sayısı azımsanmayacak kadar fazla şöyle ki kamu sektöründe kayıtlı taşeron sayısı 661 bin, özel sektörde ise 572 bini aşıyor. Taşeron çalışan sayısı 2016 yılı itibarı ile 1.5 milyona yaklaşmış durumda. Türkiye’de toplam kayıtlı çalışan sayısı 13,5 milyonu bulurken bunlara ek olarak bir de 9 milyon emeklimiz var.

DİĞER YENİ YAZILAR