2016 yılı emeklinin yılı olacak

Seyyanen zam, enflasyon farkı ve kaldırılan SGDP kesintisi sonrası artışla tüm emeklilerin gözü bankaların vereceği promosyonda.

64. Hükümet eylem planı içerisinde ilk sırada yerini alan asgari ücret vaadi yerine getirildi. Asgari ücret, bekâr kişi için AGİ dâhil 1.300 TL’yi görebildi. Bu durum da daha yüksek bir asgari ücret bekleyen kesimi pek sevindiremedi ancak emekli olduktan sonra asgari ücretle çalışmaya devam eden emeklilere biraz olsun nefes aldırdı.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri bu yıl 3.6 oranında enflasyon zammı almalarına karşılık bir de 100 TL seyyanen zam aldı. Belirtilen seyyanen zam sadece SSK ve BAĞ-KUR emeklilerini kapsamakta. Emekli Sandığına tabi emekliler toplu sözleşmelerinden doğan farkı ve yüzde 0.9 enflasyon zammını geçtiğimiz yıl sonunda almışlardı.

13’üncü maaş nedir?

13’üncü maaş ilaç gibi gelecek…

Promosyon geldi geliyor..

Bankalar emekliye ekstra ödemeye yanaşmıyor…

Emekliye Şok…

Promosyon için yeni girişim…

SGK, Bankaları dize getiriyor…

Uzun zamandır emeklilerin gözü kulağı bu haber başlıklarında. Bankalarla bir küsüp bir barışır olduk hal böyle olunca… Yaklaşık 11 milyon emekliye 125 milyar TL emekli maaşı ödeniyor. Bankalar bu yatırılan tutardan ciddi kazanç elde ederken emekliye pay vermeye yanaşmıyorlardı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önderliğinde bankaların belirtilen maaşlardan kazançlarının bir bölümünü emeklilerle paylaşmaları adına yeni bir adım atılıyor.

Haberin Devamı

Emekliler için beklenen 300 ile 500 TL arasında bir ek ödeme Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız tarafından daha önceden duyurulmuştu. Tüm emekliler 300 -500 TL arasında bir ek rakam beklerken Maliye Bakanımız son durumun bilgisini veren isim oldu. ‘’Bankalar 3 yıl için 900 TL’ye kadar çıktı.’’ Özel ve kamu bankalarıyla pazarlıklar sürerken, mevcut durumda ortada 2 formül var;

FORMÜL 1: Tüm bankalar emeklilere aynı tutarda promosyon ödeyecek. Anlaşma 3 yıllık dönem için 900 liradan sonuçlanırsa, emekli hangi bankadan maaş alıyorsa olsun bu tutarda promosyon alacak. Emekli, maaşını almak istediği banka ile sözleşme imzalar imzalamaz, 900 lirayı peşin olarak alacak. Karşılık olarak da 3 yıl boyunca sözleşme imzaladığı bankada kalacak.

Haberin Devamı

FORMÜL 2: Bu formüle göre de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bankalarla anlaştığı promosyon tutarı, ‘taban tutar’ olacak. Bankalar, emekliye bu tutarın altında promosyon veremeyecek. Banka isterse maaş pastasından alacağı payı artırmak için emekliye daha fazla promosyon ödeyebilecek. Banka isterse, emeklilerin maaşlarını kendi şubelerine taşıması için 900 liranın üstünü de vaat edebilecek. Emekli, vaatleri görerek bankasını seçecek ve bu banka ile sözleşme imzalayarak peşin olarak bu ödemeyi alacak.

Haziran ayını bulabilir

Diğer taraftan bankaların promosyon yarışında emeklilere;

Kredilerde düşük faiz, mevduatta da yüksek faiz imkanı

Ücretsiz bankacılık imkânları, ücretsiz havale ve EFT,

Kredi kartına yıllık aidat ödenmemesi, hesap işletim ücreti alınmaması

Şubelerde işlem önceliği tanıması bekleniyor.

Pazarlıkların devam edeceği önümüzdeki haftalarda, kararın açıklanmasının Haziran ayını bulacağını söylemekte fayda var. Sayın Bakan söz artık sizde; Saniyelerle para kazanan bankaları, yılların emeğiyle emekli maaşına hak sahibi olan milyonlarca emeklimizin karşısında ikna etmenizi bekliyoruz…

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR