Terör mağduru illerde SGK borcuna erteleme

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Selim Bağlı, terörle mücadele kapsamında bazı yerleşim yerlerinde uygulanan sokağa çıkma yasağı nedeniyle zarar gören işverenlerin SGK prim ödemelerinin ve belge verme sürelerinin erteleneceğini açıkladı.

Devletin yoluna, kamu kurumlarına, hastanesinden okuluna kadar zarar verilse de Sosyal Güvenlik Kurumu aldığı kararlar ile terör yüzünden mağdur olan vatandaşların hem borçlarını erteliyor, hem bildirgelerinin verilmesi süresini uzatıyor hem de sağlık hizmetlerinden yararlanma haklarını koruyor.

Nerelerde uygulanacak?

Şırnak ve Hakkari il ve ilçelerinin tamamı, Siirt ilinin Eruh ilçesi, Mardin ilinin Nusaybin, Derik ve Dargeçit ilçeleri, Muş ilinin Varto ilçesi, Diyarbakır ilinin Sur ve Silvan ilçeleri uygulamadan yararlanacak. SGK Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nin yaptığı basın açıklamasına göre; 1 Aralık 2015 - 29 Şubat 2016 tarihleri arasında vermek zorunda oldukları her türlü bilgi ve belgenin verme süresi ile yapmak zorunda oldukları başvuru sürelerinin 31 Mayıs 2016 tarihine kadar uzatılması; 31 Mayıs 2016 tarihine kadar (31 Mayıs 2016 dahil) yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde idari para cezası uygulanmaması; 1 Aralık 2015 tarihinden önce ödeme süresi dolmuş mevcut prim borçları ile 1 Aralık 2015 ile 29 Şubat 2016 tarihine kadar (29 Şubat 2016 dahil) olan döneme ait prim borçları ve bu döneme denk gelen her türlü yapılandırma ve taksitlendirmelerin taksitlerinin, gecikme cezası ve gecikme zammı uygulanmaksızın 31 Ağustos 2016 tarihine kadar ertelenmesi; teşviklerden, yapılandırma ve taksitlendirmeden yararlanan işverenler bakımından, bu durumun ihlal nedeni sayılmaması; 1 Aralık 2015 ile 29 Şubat 2016 döneminde verilmesi gereken belgelerin verilmemesi ve ödemelerin yapılamaması nedeniyle uygulanmış ve tahsil edilmiş olan idari para cezaları ile gecikme cezası ve gecikme zamlarının iptal edilerek işveren ve sigortalıların borcu varsa borcuna, borcu yoksa sonraki ödemelerine mahsup edilmesi kararlaştırılmıştır.

Haberin Devamı

Borç olsa da sağlık hizmeti

Haberin Devamı

1 Aralık 2015 ile 29 Şubat 2016 döneminde SGK’ya verilmesi gereken belgelerin tümü kapsam dahilinde ertelendi. İş kazası bildirimlerinden, işe giriş bildirgelerine, rapor onaylarına ve bildirge tahakkuklarının yapılması işlemleri 31 Mayıs 2016 tarihine kadar ertelendi. Erteleme kararı alınan il ve ilçelerde resmi ikameti olan genel sağlık sigortası borçlularının borcu olsa bile hastaneye gitme hakları durmayacak, hastanelerden sağlık provizyonu alarak tedavi olabilecekler.

DİĞER YENİ YAZILAR