Kazanan ‘çalışma hayatı’ olsun

7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi iktidara gelebilmek adına yapılan vaatler ile başlayan seçim maratonu 1 Kasım’da tek partinin hükümeti kurabilecek oya erişmesi ile sonlanmış oldu. Hükümet henüz kurulmuş değil, ancak verilen vaatlerin ne kadarının hayata geçeceği merak konusu.

Ak Parti’nin 1.300 TL olarak vadettiği asgari ücret için eski başbakan yardımcısı Ali Babacan’ın seçimin hemen ertesine yaptığı açıklamayla kafaları karıştırdı. Babacan, asgari ücretin bu seviyeye gelmesinin 2016 yılı için tavsiye niteliğinde olduğunu söylemesinin ardından AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, “Bin lira olan asgari ücreti hemen 2016 başında bin 300 liraya çıkartıyoruz” dedi. Davutoğlu, 1 Ocak kararlılığını “Asgari ücret, Aralık ayındaki komisyonda kamu kesimi tarafından bin 300 lira olarak teklif edilecek. Yanımıza ya işçileri ya da işverenleri alacağız veya ikisini birden alacağız ve ittifak yapacağız. Eğer ittifak olmazsa bize bir tarafın desteği yetiyor. Böylece asgari ücret bin 300 lira olmuş olacak. Bu konuda kararlılığımızı sürdüreceğiz” sözleriyle konuya açıklık getirdi.

SGDP kaldırılacak mı?

Emekli olup aktif vergi mükellefi olarak çalışma hayatına devam edenlerin emekli maaşlarından yapılan yüzde15 oranındaki kesinti 2015 yılının Ağustos ayından itibaren yüzde 10’a indirilmişti. AK Parti’nin seçim öncesindeki vaadi ise bu destekleme priminin kaldırılmasına yönelikti. SGDP’nin kaldırılıp kaldırılmayacağı ise şimdi beklentiler arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

Hem işverenleri hem de iş tecrübesi bulunmayan gençleri ortak olarak ilgilendiren bir vaat ise ilk kez işe başlayacak olanların maaşlarının bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanması. Bu uygulama hayata geçirilebilirse hem işverenin “Tecrübeli eleman arıyoruz” klişesinin rafa kalkması hem de gençlerin işgücü piyasasındaki çalışma oranının artması muhtemel. AK Parti’nin diğer seçim vaatleri ise şöyle:

Neler vaat edildi?

- KADINLAR: Kadının iş gücüne aktif katılımı ve istihdamının arttırılmasına dair iş modelleri hazırlanacak. Kadınların karar alma mekanizmalarına etkin şekilde katılmaları sağlanacak.

Doğum izinlerinin memuriyet kıdeminde değerlendirilmesi konusunda çalışma yapılacak. Kadınlar ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve sonraki çocukta 6 ay yarım gün çalışacak, ancak tam ücret alacak. Bu süreler bittikten sonra kadınlar isterlerse yarı zamanlı ve yarı ücretli olarak çalışabilecek.

Haberin Devamı

- GENÇLER: Lise ve üniversite mezunu gençlerin Genel Sağlık Sigortası (GSS) giderlerini 2 yıl boyunca gelir testine girmeksizin devlet karşılayacak. İş kurmak isteyen gençlere 50 bin lira nakdi yardım yapılacak, 100 bin lira faizsiz kredi verilecek. Gençlerde evliliği teşvik etmek amacıyla açılacak çeyiz hesabında biriktirilen paranın 5’te biri kadar devlet desteği verilecek.

- EMEKLİLER VE YAŞLILAR: Tüm emeklilere ayda 100 lira, yılda 1.200 lira ek ödeme yapılacak. Böylece tarım bağ-kur’luları hariç bin liranın altında maaş alan emekli kalmayacak.

Emekliler aylık 250 lira taksitle TOKİ’den ev satın alabilecek.

- ESNAF: Esnafa düşük faizli kredi desteği devam edecek. Yatırımcıya sembolik kira bedeli karşılığı fabrika yapılıp verilecek.

- ASGARİ ÜCRET: Asgari ücret 1.300 TL’ye çıkacak. Yapılan işin tehlike sınıfına göre asgari ücret seviyesi değişecek.

- TAŞERON İŞÇİLER: Taşeron işçiler kamuda istihdam edilecek. Kıdem tazminatı ve özlük hakları korunacak.

Haberin Devamı

Seçim beyannamesi ve vaatler oldukça kabarık. Tüm bakanlıkların işi çok ve de zor. Tek partiyi yeniden iktidara getiren vatandaş ise sabırsız. Ne diyelim seçimin kazanını “Çalışma Hayatı” olsun…

DİĞER YENİ YAZILAR