Kısa çalışma ödeneğine uzatma kararı gelmedi! Peki şimdi ne olacak?

Kısa çalışma ödeneğinin devam ettirilmesi hem işçi hem işveren kesiminin bırakalım nisan mayıs aylarını yıl sonuna kadar uzatılmasını beklediği uygulamaydı. Ancak 31.03.2021 tarihi geride kaldı ve verilen karardan geri dönülmedi. Peki şimdi ne olacak?

Kısa çalışma ödeneğine uzatma kararı gelmedi Peki şimdi ne olacak

Son güne kadar Cumhurbaşkanımızdan gelecek kararı bekledik…Ancak kısa çalışma ödeneği uygulamasını Haziran 2021 tarihine kadar uzatma yetkisi olmasına rağmen Cumhurbaşkanımız mart ayı içerisinde yaptığı son açıklamalarında üzerine basa basa dile getirdiği “son tarihe” uzatma kararı vermedi.Elbette ki 3 ay olarak öngörülen uygulama süreciyle başlayan ancak 1 yılı aşan kısa çalışma ödeneğinin uzatılmaması kararının altında oldukça fazla sebep var.

Diğer taraftan vaka sayılarının hem ülkemizde hem dünya genelinde yeniden artışa geçmesi, pandemi sürecinin ilk aylarında takip ettiğimiz sayılardan daha vahim vaka tabloları izlediğimiz, aşı takvimlerine rağmen tüm önlemlerin her ülke bazında yeniden devreye girdiği bu dönemde kısa çalışma ödeneğinin devam ettirilmesi hem işçi hem işveren kesiminin bırakalım nisan mayıs aylarını yıl sonuna kadar uzatılmasını beklediği uygulamaydı.Ancak 31.03.2021 tarihi geride kaldı ve verilen karardan geri dönülmedi.Peki şimdi ne olacak?

RAMAZAN’DA UYGULANACAK KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ

Haberin Devamı

29 Mart tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kabinesi koronavirüs gündemiyle toplandı ve ülkemizde ki son durumla ilgili değerlendirmeler yapıldı. Masadaki önemli konulardan bir tanesi de ramazan ayında uygulanacak tedbirlerdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrası alınan kararları açıkladı.

Ramazan ayı boyunca; 81 ilde hafta sonları sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak.Türkiye genelinde lokanta ve kafe gibi işletmelerin hizmetleri paket servisle sınırlandırılacak. Ülke genelinde toplu iftar ve sahur gibi etkinliklere de müsaade edilmeyecek.

KISA ÇALIŞMA YOK NAKDİ ÜCRETSİZ İZİN ÖDENEĞİ DEVAM

Kısa çalışma ödeneği uygulaması 31.03.2021 tarihinde sona erdi ancak 17.04.2020 tarihinden beri uygulamada olan Nakdi Ücretsiz İzin ödeneği uygulaması 17.03.2021 tarihinde sona erecek olmasına rağmen 2 aylık uzatma kararıyla 17.05.2021 tarihine kadar uygulanmaya devam edecek.

NAKDİ ÜCRETSİZ İZİN ÖDENEĞİ KAÇ PARA?

Nakdi ücretsiz izin uygulamasının uzatılmasıyla 17 Mayıs 2021 tarihine kadar fesih yasağı da devam ediyor. Fesih yasağı süresince işverenin işçisini ücretsiz izne çıkartma hakkı var.İşveren bu hakkını kullandığında işçiye ücretsiz izinde olduğu her gün için 47.7 TL nakdi ücret desteği ödenecek.

Haberin Devamı

TABLO TERSİNE DÖNECEK Mİ?

Kısa çalışma ödeneği desteği kapsamında Mart/2021 sonuna kadar yaklaşık 4 milyon vatandaşımıza ödeme yapıldı.Destek tutarı daha fazla olan kısa çalışma ödeneğinin bitmesiyle nakdi ücretsiz izin başvuru sayısının 4 milyon kişinin üzerinde olması bekleniyor.

Özellikle 12 Nisan tarihi itibarı ile başlayacak ramazan ayı boyunca alınacak tedbirlerin çalışma hayatına etkileri göz önünde bulundurulduğunda bu sayının artması da söz konusu.

Nisan ve mayıs aylarında normalleşme ve ücretsiz izin uygulaması kapsamında sigorta primi desteğinden yararlanamayan lokanta ve kafe çalışanlarının prim yüklerinin üstlenilecek ve nakdi ücretsiz izinden yararlanma hakkı olmayan çalışanların da mağdur olmaması için 1500 TL nakdi ödeme yapılacak.

Diğer taraftan; sayıları 100 bini aşan kahvehanelere yönelik herhangi bir destek açıklaması henüz yok.

Haberin Devamı

Türkiye genelinde sayısı 3 bine yaklaşan sinema salonlarının da 1 Nisan’da açılacağı belirtilmişti. Artan vakalara bağlı olarak sinema salonlarının açılışı da yayımlanan genelge ile 12 Mayıs tarihine ertelendi. Bu sektöre de şu an için açıklanan bir destek paketi yok.

Özetle işten çıkarma yasağı 17 Mayıs tarihine kadar devam ederken, devlet destekleri de uzayan süreç karşısında kan kaybetmeye başladı.Görünen o ki ; tüm ülkeyi zor bir ramazan dönemi bekliyor…

Kısa çalışma ödeneğine uzatma kararı gelmedi Peki şimdi ne olacak

DİĞER YENİ YAZILAR