Her ilçeye SGK merkezi gerekli miydi?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2008 yılından bu yana getirilen reformlarla yenilenmektedir. Önceki yıllarda SSK, Bağkur ve Emekli Sandığı olarak üç ayrı kolda hizmet veren kurumlar birleştirilerek SGK oluşturulmuştur.

Haberin Devamı

Her ilçeye SGK merkezi gerekli miydi
Tüm hizmetlerin SGK çatısı altında toplanmasıyla birlikte sıra merkez müdürlüklerinden şubeleşmeye gelmiştir. İstanbul sınırları içerisinde SGK merkezi olmayan 11 ilçe kalmış durumdadır, tam 28 ilçede SGK merkezi mevcuttur. Artık emeklilik müracaatları Unkapanı SGK yada Kadıköy SGK’dan değil tüm merkez müdürlüklerinden alınmaktaydı. Peki bu şubeleşme avantaj mı, dezavantaj mı? İnceliyoruz…
Her Kurum Her İşi Yapmıyor!
Şubeleşmek, herkesin ayağına hizmet götürmek muazzam bir çalışmadır. Kesinlikle alkışlanması, taktir edilmesi gerekmektedir. Ancak içi boş, işlem takibi yapamayan, henüz oturmamış kurumların büyük resmine bakacak olursak zaman kaybının fazla olduğunu da görmekteyiz.
Önceden Ahmet bey, Unkapanı SGK’ya emeklilik dilekçesini verir, tüm dosyası orada olduğundan işlemleri tek kalemden yapılır sonuçlandırılırdı. Şimdi ise müracaatı Fatih SGM alıyor, aylık hesabını Unkapanı SGM yapıyor. Çünkü Fatih SGM’de emeklilik servisi yok.
Aynı şekilde Ataşehir SGM müracaat alıyor, aylık bağlama işini Kadıköy SGM yapıyor. Çünkü orada da aylık bağlama servisi yok.
Hala Dosya Aktarım Süreleri Çok Uzun!
Kurumlar arası dosya aktarım süreleri oldukça uzun, uzun olarak belirttiğimiz süre 6 ay! Hatta bir dosya için bu kadar süre cevap gelmeyince arayarak göndermelerini rica etmemiz gerekti. Bazı kurumlar dosya isteme yazılarına bakmıyorlar bile.
Örnek vermek gerekirse sadece 4/a hizmeti bulunan bir kişinin aylığını kurum hemen bir ayda bağlıyor. Ancak 4/b ve 4/c hizmetleri de varsa ve bu hizmetleri de başka SGM merkezlerinde ise süreç burada uzamaya başlıyor. Önce ilgili kurumlardan hizmetler isteniyor, ilgili kurumlar Ticaret Odalarına, Esnaf ve Sanatkarlar odalarına vb yerlere yazılar yazıyor. Bu kurumlardan aylık bağlayacak kuruma dönüş ise 6 aya kadar uzuyor.
Çözüm Sistem Üzerinden İletişim
Kurumlar arası iletişim genellikle DYS denilen sistem üzerinden yapılmaktadır, ancak bu sistem üzerinden gönderilen evraklarda da ilgili memura bildirim gitmiyor. Yani bir ay önce gönderilen evrak için memurla görüştüğünüzde sisteme girip bakıyor ve ‘aa evet göndermişler’ tepkisi verebiliyor. 3 Aydır evrak bekleyen bir vatandaş ilgili dosya memurunu aramadan, sormadan işlemlerini yürütemiyor. Bazı kurumları bu yazımızdan tenzih ederiz, işini hakkıyla yapan sayısız memurlarımıza da buradan selam olsun.

DİĞER YENİ YAZILAR