GSS ve Bağkur prim borcu olanlara yıl sonuna kadar sağlık hizmeti müjdesi

Üçüncü kez GSS prim borçlularının sağlık hizmeti almalarının önünde ki yasal engel kaldırılıyor. Ancak bu borçların silineceği ve yeniden tahakkuk ettirilmeyeceği anlamına gelmiyor.

GSS ve Bağkur prim borcu olanlara yıl sonuna kadar sağlık hizmeti müjdesi

İki hafta önce kaleme almıştım.Bağkur prim borçlularının ve genel sağlık sigortası prim borçlularının sağlık hizmeti temininde sıkıntı yaşadıklarını, yapılandırma kapsamına girmeyen borçları nedeniyle provizyon alamadıklarını belirtmiştim.

Pandemi etkileri tüm hızıyla devam ederken borçlu vatandaşın bu durumunun göz ardı edilmeyeceğini ve en kısa sürede yayımlanacak yeni bir kararla sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için provizyon almalarının sağlanacağı yönünde görüşümü bildirmiştim.

Cumhurbaşkanımız milyonlarca vatandaşı ilgilendiren bu konuya kayıtsız kalmadı ve kendi imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; Genel Sağlık Sigortası ve Bağkur prim borcu olan vatandaşlar 31 Aralık 2021'e kadar Devlet Hastaneleri ve Devlet Üniversitesi hastanelerinde sağlık hizmetlerinden faydalanmaya devam edecek.

GSS PRİM TUTARI 2021

2021 yılında belirlenen asgari ücrete göre ödenmesi gereken GSS primi aylık 107 lira 32 kuruş. Ödeme gücü olmayanların GSS primleri devlet tarafından karşılanıyor. Ödeme gücü tespiti ise gelir testi ile belirleniyor. Daha önce hiç gelir testine girmeyenler, bulundukları ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek test yaptıracaklar. Yapılacak testin sonucunda hane içinde kişi başına gelir asgari ücretin 3'te 1'inden az çıkanların prim borçları silinecek.

Haberin Devamı

GSS ve Bağkur prim borcu olanlara yıl sonuna kadar sağlık hizmeti müjdesi

PEKİ YA BUNDAN SONRASI NE OLACAK?

Şimdi sizinle istişare etmek istediğim aklımda tek bir soru var.Üçüncü kez GSS prim borçlularının sağlık hizmeti almalarının önünde ki yasal engel kaldırılıyor. Ancak bu borçların silineceği ve yeniden tahakkuk ettirilmeyeceği anlamına gelmiyor.

Bir örnekle anlatmam gerekirse, GSS prim borçlusu Mert’in hali hazırda gecikme zammı dahil 7.500 TL borcu var. Mert hala sigortalı bir işe de giremedi ve bu yılda iş bulması zor gözüküyor. 2021 yılında aylık ödemesi gereken 107 TL GSS prim borcunun 12 ay daha işlemesi halinde mevcut borçla beraber 2021 sonunda borç toplamı oldu sana 9.000 TL.

2022 yılında devlet bir kez daha böyle bir uzatma kararı vermez ise vatandaş faiziyle biriken borcu nasıl ödeyip sağlık hizmeti alabilecek? Hadi yapılandırma hakkı verildi diyelim. Nasıl olsa devlet affeder mantığıyla toplam borç geçmiş dönemlerle beraber oldu koca bir dağ. Yapılandırsak ne fayda olacak, nasıl ödenecek?

Haberin Devamı

Hal böyleyken; Devletin bu borç tahsilatından vazgeçebileceğini söylemek keşke mümkün olsaydı. Ancak yıllardır sadece ötelemek üzerine kurulu sistem içerisinde borçlar birikmeye devam ediyor.

Bir gün önümüze bu borcun tamamının çıkarılması ve sağlık hizmetinden yararlanmama ihtimaline karşın yapılandırma hakkı varken borçları yavaş yavaş ödeme fikriyatı bana daha doğru geliyor.

Yine de tabi ki karar sizin…

DİĞER YENİ YAZILAR