Asgari ücretin işçi işveren maliyetleri ortaya çıktı

Milyonların beklediği asgari ücret belli oldu. Asgari ücret desteği 75 TL olarak uygulanmaya devam edecek. Ücretlerinden gelir ve damga vergisi kesilmeyen tek meslek grubu kapıcılar. Yeni asgari ücretle 2021 yılında kapıcıların eline geçen net ücret 3 bin 40 lira 87 kuruş oldu.

Asgari ücretin işçi işveren maliyetleri ortaya çıktı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işveren-hükmet kesimi temsilcilerinin oy çokluğuyla aldığı kararla, 01.01.2021-31.12.2021 döneminde uygulanacak asgari ücreti geçtiğimiz hafta belirledi. Asgari Ücret Yönetmeliği’nin Komisyon, en az on üyenin katılımı ile toplanır ve oylarının çoğunluğu ile karar verir” hükmü doğrultusunda karar alındı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işçi kesimi adına görev yapan Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) temsilcileri, oy çokluğuyla kabul edilen asgari ücreti, yetersiz ve çalışanların beklentisini karşılamadığı için kabul etmedi ve karşı oy kullandı.

Canlı yayında açıklanan karar sonrası işçi kesimini temsil eden Türk-İş Sekreteri Nazmi Irgat, Bakan Selçuk'un açıklamasının ardından söz alarak açıklanan rakama itiraz etti.

En az 3.000 TL net beklentisiyle yola çıkan asgari ücret tüm bu kargaşanın içerisinde brüt 3.577,50 TL, AGİ dahil net 2.825,90 TL olarak belirlendi.

ENFLASYONA GÖRE DAHA YÜKSEK ARTIŞ

2020 yılından ortaya çıkan yüzde 14 enflasyon oranına göre asgari ücrete daha yüksek bir oranda artış yapıldı. 2021 yılı asgari ücretine yüzde 21,56 oranında artış yapılmış oldu.

Haberin Devamı

Ancak döviz kurunda ki artış, pazardaki gerçek enflasyon ve asgari ücretin alım gücünü hesap edersek Türk-İş tarafına hak vermemek elde değil.

İŞVEREN DESTEĞİ 75 TL OLARAK DEVAM

İki yıl önce işçi başı 150 TL olan asgari ücret işveren desteği geçtiğimiz yıl 75 TL olarak uygulandı. 2021 yılında bu rakama ciddi bir artış bekleyen işveren kesimi de sükûtu hayale uğradı.

Asgari ücret desteği uygulaması 75 TL olarak uygulanmaya devam edecek ancak artan asgari ücret karşısında ki işveren maliyetine bu destek devede kulak kaldı

KAPICI ÜCRETİ NET 3.040 TL

Ücretlerinden gelir ve damga vergisi kesilmeyen tek meslek grubu kapıcılar.

Yeni asgari ücretle 2021 yılında kapıcıların eline geçen net ücret 3.040,87 TL olacak

KALEM KALEM ASGARİ ÜCRET KARŞILAŞTIRMASI

Asgari ücretin işçi işveren maliyetleri ortaya çıktı

DİĞER YENİ YAZILAR