10 soruda yeniden yapılandırma!

Borçların yapılandırılması ve yeni teşvikleri kapsayan düzenleme Meclis’te kabul edildi ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Yeni dönem başladı.10 soruda yapılandırma...

10 soruda yeniden yapılandırma

Selam, benim 225 TL GSS borcum vardı, gecikme zammıyla birlikte bin 250 TL’ye çıktı. Yeni çıkan torba kanun kapsamında ne gibi bir indirim olacak?

Merhaba, torba kanun kapsamında GSS prim borcunuzu ister yapılandırır ister peşin ödeme yapabilirsiniz. Hiç gelir testine girmediyseniz 31.03.2021 tarihine kadar gelir testine girerek prim borcunuzu gelir durumunuza göre güncelletebilirsiniz. Geliriniz asgari ücretin 1/3’ünden daha az olması durumunda primleriniz hazinece karşılanır. Ayrıca yapılandırma kapsamında tüm gecikme zammı ve cezaları da silinmektedir. Borçlarınız müracaat etmeksizin otomatik olarak yapılandırılacaktır.

Merhaba, ben Ali berber dükkanım var. 2018 yılında açtım dükkanımı ancak hiç Bağkur primi ödemedim. Çıkarılan borçların silinmesi ya da yapılandırılması mümkün müdür?

Merhaba, tarafınıza tahakkuk ettirilen Bağkur prim borçlarının 31.10.2020 tarihine kadar olan kısmı 7256 sayılı Kanun kapsamında durdurulacaktır. Bu tarihten sonra tarafınıza yeniden Bağkur prim borcu tahakkuk ettirilecektir. Ödeme yapmak istemiyorsanız bu süreleri dondurabilirsiniz. Bunun için kuruma müracaat şartı da bulunmamaktadır. Yapılandırma yapmak isterseniz yakınınızda bulunan SGK merkezine müracaat edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Sayın uzman, benim küçük bir dikim atölyem var. 2 tane personelle birlikte çalışıyorum. Bize Şubat ayında idari para cezası geldi. Faiziyle birlikte 2 bin liraya çıktı. Yeni çıkan kanunla bu borç siliniyor mu?

Merhaba, idari para cezaları 7256 sayılı Kanun kapsamında silinmiyor ancak %50’sinden vaz geçiliyor. Peşin ödemeniz halinde gecikme zammı ve cezası da siliniyor. Yapılandırma müracaatı için SGK’nın işveren sistemini kullanmanız gerekmektedir. Ya da bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumuna 31.12.2020 tarihine kadar müracaat etmelisiniz.

Merhaba ben Sami, pandemi dolayısıyla 20’den fazla personel çıkarmak durumunda kaldık. Bu personelleri yavaş yavaş işe alacağız. Yararlanabileceğimiz yeni bir teşvik var mıdır bununla ilgili? Teşekkürler

Merhaba, yeni çıkan 7256 sayılı Kanun kapsamında ‘İstihdama Dönüş Teşviki’ getirilmiştir. Bu teşvik kapsamında 01.01.2019 ile 30.04.2020 tarihleri arasında en son işyerine müracaat ederek dönüş yapan personellerin günlük 44,15 TL’ye kadar sigorta primleri hazinece karşılanmaktadır. İşe alacağınız personelleriniz için bu teşvikten faydalanabilirsiniz.

Haberin Devamı

Sayın uzman, ben Giresun’da esnafım. Bizim sigorta prim borçlarımız ertelenmişti. Ancak hem sel hem de ekonomik sıkıntılardan dolayı ertelenen prim tutarlarını da ödeyemeyeceğiz. Bu süreleri torba kanun kapsamında taksitlendirebilir miyim?

Merhaba, 7256 sayılı torba Kanunda Giresun ilinde meydana gelen sel felaketinden dolayı ertelenen sigorta primleri muaf tutulmuştur. Bu sürelerin torba kanun kapsamında yapılandırılması mümkün değildir ancak 6183 sayılı kanun kapsamında her zaman taksitlendirme talebinde bulunabilirsiniz. (Teminat ve peşinat şartı mevcut)

Merhaba, 27 Ocak 2021 tarihinde emeklilik için şartları tamamlıyorum. Ancak hizmet listeme baktığımda 2010 ile 2017 yılları arasındaki hizmetlerimde (K) kodu konulduğunu fark ettim. Diğer hizmetlerimde böyle bir durum yok, bu kod emekliliğime engel midir ve nasıl kaldırılır?

Haberin Devamı

Merhaba, hizmet listesinde bulunan (K) harfinin anlamı ‘Kontrollü kodu’ dur. Bu kod hizmet vermiş olduğunuz işletmenin ya da belgelerinin denetime girdiğini gösterir. Genellikle sahte sigortalılık ya da sahte işyeri durumlarında konulur. Bu kod kaldırılmadan ne yazık ki emeklilik müracaatınız alınmaz. Kodla ilgili detaylı bilgi için ilgili Sosyal Güvenlik Merkezinin denetmenler servisini ziyaret edebilirsiniz.

Ben bir inşaat firması sahibiyim. Pandemi döneminde tüm işletmeler gibi inşaat sektörünün de durumu kötü oldu. Yapmış olduğumuz dairelerin satışını zamanında yapamadık, bu durum da borç yükü ve peşinde faizi getirdi. Çıkan kanun kapsamında borçlarımı yapılandırırsam ‘Borcu Yoktur Yazısı’ alabilir miyim ve ihalelere katılabilir miyim?

Merhaba, inşaat ve ihaleli işyerlerinin yapılandırmadan faydalanıp ilk iki taksiti eksiksiz ödemesi durumunda ‘Borcu Yoktur Yazısı’ verilir ve ihalelere katılabilir. Tabi yine borçlarınızı kanun kapsamında gecikme zammı ve tescil faizi olmaksızın peşin öderseniz hemen borcu yoktur alabilirsiniz.

Haberin Devamı

Mert Bey merhaba, ben yurtdışında üniversite okumaktayım. 2017 Yılında yurtdışına çıktım ve Nisan ayı gibi pandemi nedeniyle ülkeye dönüş yaptım. Geçtiğimiz ay hastaneye gittim, tedavimi oldum ancak ilaçlarımı borcumdan dolayı alamadım. SGK bana 780 TL borç çıkarmış, bunu ödemem gerekir mi?

Merhaba, yaşınızı belirtmemişsiniz ancak üniversite eğitimi gören 20-25 yaş arasındaki kişiler anne ve babalarının sigortalarından yararlanabilmektedir. Öğrenci belgesiniz ile birlikte kuruma müracaat ederseniz tahakkuk ettirilen prim borçlarını sildirebilirsiniz. Yaşınız 25’den büyük ise yurda giriş çıkış belgenizle birlikte yine SGK merkezine müracaat ederek yurtdışında olduğunuzu belirtin, borcunuzu sileceklerdir.

Benim emeklilik için prim günü eksiğim var, 2015 yılından beri sigortalıyım. 5450 gün ile emekli olacağım, 500 günüm eksik. 2010 ile 2013 yılı arasında 2,5 yıllık Bağkur’um var ancak silinmiş. Bunu ödeyebilir miyim?

Merhaba, yayımlanmış olan torba kanun kapsamında çok uygun rakamlarda son 10 yıla ait Bağkur sürelerinizi ihya edebilirsiniz. Konuyla ilgili 31.12.2020 tarihine kadar bağlı bulunduğunuz SGK merkezine müracaat edebilirsiniz.

Babam 2001 yılında vefat etti ve 4/b emeklisiydi. Eşim de 2019 yılında vefat etti ve 4/a sigortalısı. Eşimden dul aylığı almaktayım. Babamdan da aylık alma imkanım var mıdır?

Merhaba, normal şartlarda her iki aylığı almanız mümkündü ancak SGK’nın 2018/9 sayılı Genelgesi ile bu durum ortadan kaldırılmış oldu. İlgili Genelge ile 05.12.2017 tarihinden önce müracaat edenlere çift aylık imkanı verilirken bu tarih itibariyle sadece tercih edilecek aylığın bağlanacağı aktarılmıştır.

Sorularınız için: uzmanasor@gazetevatan.com’amail atabilirsiniz…

DİĞER YENİ YAZILAR