Torba kanun hayatımızda! Neler değişti...

İşsizlik ödeneğinden yararlanırken; 90 gün içerisinde işe giren ve 12 ay süreyle kesintisiz çalışan kişiler için işsizlik ödeneğinden yararlanılan sürenin uzun vadeli sigortalı kolları kapsamında değerlendirilecek. Bu hükümden, aynı işsizlik ödeneği hak sahipliği için sadece bir defa yararlanılacak ve en son işsizlik ödeneği süresi için asgari ücret üzerinden emekliliğe sayılacak bir hizmet oluşacak.

Torba kanun hayatımızda Neler değişti...

Pandemi sürecinden etkilenen ülke ekonomimizi canlandırması planlanan Torba Kanun bugün itibariyle Resmi Gazetede yayımlanarak hayatımıza girdi. Peki torba kanunda neler var, hayatımızda neler değişecek ve çalışma hayatını canlandıracak mı inceleyelim.

Faizsiz yapılandırma dönemi!

Yayımlanan 7256 sayılı torba kanunla birlikte 2020 yılı Ağustos ve önceki aylara ait; sigorta primleri, genel sağlık sigortası primleri, işsizlik sigortası primleri, idari para cezaları, 31.12.2020’den önce kesinleşen idari para cezaları, iş kazası veya meslek hastalığı sonucunda doğan rücu alacakları, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar, BAĞ-KUR (4/B) sigortalılarının daha önce dondurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar SGK’ya 31.12.2020 tarihine kadar başvurulması halinde yapılandırılabilecek. Ancak kurum genelgesi yayımlanmadığından henüz müracaatlar alınmayacaktır.

Yeni teşvik hayatımızda, eskilere güncelleme!

Torba kanunda yapılan bir diğer değişiklik işveren teşviklerinde oldu. 01.12.2020 tarihinden itibaren uygulanması planlanan İstihdama Dönüş Teşviki de hayatımıza girmiş oldu. Bu teşvikten son çalışmış olduğu işyerine dönen personeller faydalanacaktır. Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılıktan ayrılanlar teşvik kapsamı dışında tutulmuştur.

Haberin Devamı

İstihdama dönüş teşviki kapsamında normal çalışmaya dönen personel için işverenlere 44,15 TL günlük sigorta primi teşviki sağlanacaktır.

Personel işine döndükten sonra tekrardan ücretsiz izne ayrılırsa 39,24 TL günlük ücretsiz izin parası alacaktır. İşe dönüş için müracaat edip kabul edilmeyenlere ise e-devlet üzerinden müracaat etmeleri halinde 34,34 TL günlük ücret desteği sağlanacaktır.

Yeni teşvik harici, 6111 ve 7103 teşviki de 31.12.2023 tarihine kadar devam edecek. 7252 sayılı Kanun teşvikinden (KÇÖ ve ücret desteğinden çalışmaya dönüş) faydalanma süresinin 30.06.2021 tarihine kadar uzatılmasına Cumhurbaşkanı yetkilidir.

Ses getiren uygulamalar kaldırıldı!

25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanların uzun vadeli sigorta priminden muaf çalışmaları ve kısmi süreli istihdamına ilişkin düzenlemeler Meclis’e sunulan tasarıda yer almasına rağmen kanundan çıkarıldı.

Haberin Devamı

Bu uygulamalara dikkat!

İşsizlik ödeneğinden yararlanırken; 90 gün içerisinde işe giren ve 12 ay süreyle kesintisiz çalışan kişiler için işsizlik ödeneğinden yararlanılan sürenin uzun vadeli sigortalı kolları kapsamında değerlendirilmesi sağlanıyor. Bu hükümden, aynı işsizlik ödeneği hak sahipliği için sadece bir defa yararlanılacak ve en son işsizlik ödeneği süresi için asgari ücret üzerinden emekliliğe sayılacak bir hizmet oluşacak.

Kısa çalışma ödeneğinden yersiz yararlandırılan personeller için işverenlere af çıktı!2020 Ekim ayı ve öncesi döneme ait işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklanan fazla ve yersiz ödemelerden bu maddenin yürürlük tarihi itibarıyla tahsil edilmemiş olanlar terkin edilir. Tahsil edilenler iade veya mahsup edilemez.

Sigortasız personel çalıştıran işverenlere de af çıktı!1/2019 – 17/04/2020 tarihleri arasında en son işten ayrıldıkları işverenlerine başvurmalarına ilişkin madde kapsamında hizmetleri Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeksizin çalıştırıldığı işveren tarafından kabul edilenlere, işveren tarafından bu şekilde çalıştırıldıkları döneme ilişkin olarak ücret ve ücrete bağlı hakları hariç olmak üzere diğer haklarından feragat etmiş sayılır ve bu şekilde çalıştırıldıkları dönemde ilgili mevzuatı uyarınca daha önce yararlanmış oldukları sosyal yardım ve diğer haklar borç çıkarılmayacak.

Haberin Devamı

Bu dönemler için işverenlere idari para cezası uygulanmayacak, işsizlik sigortası primi de dâhil olmak üzere sigorta primi tahakkuk ettirilmeyecek, ilgili mevzuatta yer alan ortalama ve toplam sigortalı sayısı hesabında dikkate alınmayacak. Ayrıca sağlanan teşvik ve destekler iptal edilmeyecek ve yararlanmalarına engel sayılmayacak.

DİĞER YENİ YAZILAR