Maaş hacizleri ne olacak, 20 yaş altı işe gidecek mi?

Milyonlarca memur ve çalışanı ilgilendiren karar Adalet Bakanlığı tarafından yayınlandı.Karara göre personellerin icra kesintileri aynen devam edecek.

Maaş hacizleri ne olacak, 20 yaş altı işe gidecek miÇin’de başlayarak tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüsü ülkemizde de ne yazık ki etkisini göstermeye devam ediyor. Virüs nedeniyle on binlerce işyeri ise uzaktan çalışma modeline geçmiştir. Tabi ekonomik sistemin değişmesiyle birlikte mevzuatta da hızlı değişiklikler yapılmaktadır. Çalışma hayatının virüs nedeniyle arafta kalan yönlerini sizler için ele alıyoruz.

İcra daireleri durdu, kesintiler devam!

Dünya Sağlık Örgütü’nün 11 Mart 2020 tarihi itibariyle Pandemi ilan etmesiyle birlikte tüm dünyada önlem amaçlı mevzuatsal değişikliklere gidildi. Bu vahim virüsün ülkemize de sıçraması dolayısıyla tedbir amaçlı hızla Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazetede yayımlandı. 22/03/2020 Tarihli Resmi Gazetede yayımlanan ‘İcra ve İflas Takiplerinin Durdurulması Hakkında Karar (Karar Sayısı: 2279)’ başlıklı Cumhurbaşkanlığı kararı doğrultusunda nafaka alacakları hariç tüm icra işlemleri 21/03/2020 ile 30/04/2020 tarihleri arasında durduruldu. (İlgili karara ulaşmak için tıklayın)

Yayımlanmış olan Cumhurbaşkanlığı kararı içeriğinde belirtilen tarihler arası icra ve iflas işlemlerinin durdurulduğu ve bu tarihler arasında yeni icra taleplerinin alınmaması belirtildi. Belirtilen kararda icra kesintilerinin de durdurulacağı belirtilmemiştir. Bu yönde her kesimden farklı yorumlar gelince Adalet Bakanlığı konuyla ilgili bir görüş metni yayınlamış olup konuya açıklık kazandırdı. 02.04.2020 Tarihli Adalet Bakanlığının görüş yazısına istinaden personellerin icra kesintileri aynen devam edecektir. (İlgili görüş yazısı için tıklayın)

Haberin Devamı

20 Yaş Altına Gelen Sokağa Çıkma Yasağına Çalışan Ayarı!

Bilindiği üzere 22 Mart 2020 tarihinden itibaren 65 yaş üzeri ve kronik rahatsızlığı bulunan vatandaşlara sokağa çıkma yasağı uygulanması yönünde İçişleri Bakanlığı bir genelge yayımlamıştı.

Yine aynı şekilde 3 Nisan 2020 tarihinden itibaren uygulanmak üzere bu defa 01.01.2000 tarihinden sonra doğanları da kapsayan bir sokağa çıkma yasağı genelgesi daha yayımlandı.

Ancak bu genelge 20 yaş altında bulunan çalışanları da etkileyecekti. Konuyla ilgili İçişleri Bakanlığı internet sitesinden 20 yaş altında 18 yaşının üstünde bulunan ve hizmet akdine tabi çalışanların bu Genelgeden muaf tutulduğunu açıklamıştır.

Haberin Devamı

İçişleri Bakanlığı duyurusunda;

Bu tereddütlerin giderilmesi ve uygulama birliğinin tesis edilmesi amacıyla 18- 20 yaş arasındakiler için hangi durumlarda istisna getirileceği, 81 İl valiliğine gönderilen genelgede şu şekilde sıralandı:

  • Buna göre doğum tarihi 01.01.2000-01.01.2002 tarihleri arasında (18-20 yaş aralığında) olmakla beraber;
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında memur, sözleşmeli personel veya işçi statüsünde görevli olanlar,
  • Özel sektörde düzenli bir işe sahip olan ve sosyal güvenlik kayıt belgesi ile bu durumu belgeleyenler,
  • Tarımsal üretimin sürekliliği açısından önemli bir fonksiyona sahip olan ve iller arasındaki planlama, seyahat ve konaklama koşulları 03.04.2020 tarih ve 6202 sayılı Genelgemiz ile düzenlenen mevsimlik tarım işçileri, 03.04.2020 tarih ve 6235 sayılı sayılı Bakanlık Genelgesi ile getirilen sokağa çıkış yasağından muaf tutulacak. Bu istisnalar 01.01.2002 tarihinden sonra doğanlara (18 yaşından küçüklere) uygulanmayacak.

Sokağa çıkış yasağından muaf tutulanlar istisna kapsamında olduklarını kanıtlayacak belgeleri yanlarında bulundurmak ve denetimler sırasında bu belgeleri ibraz etmek zorunda olacak. (Tam metni için tıklayın)

DİĞER YENİ YAZILAR