SGK duyurdu:30 Nisan'a kadar ertelendi

SGK harekete geçti o borçları erteledi.Ayrıca depremden önce sigorta girişi olan ve 30 gün prim bildirimi yapılmış olanlara aylık bağlanma imkanı getirilmişti.

Ezbere bildiğimiz bu acının tarifi yok ama bir şey var ki yazmadan edemeyeceğim;

Yeniden milletçe birbirimize sarılma hali, kenetlendiğimizde rihter ölçeklerine bile kafa tutabilme, bir olunca yaraları beraber sarmayı hatırlamanın gururunu yaşıyoruz...

Gönüllü arama kurtarması, battaniyesini kapıp yola çıkanı, Elazığ üşüme diye tezahurat yapıp tribünlerden atkılarını sahaya atan binlerce taraftarı, maddi manevi tüm desteğini sağlayanı ve daha nicesi…

Devletin tüm bakanlıkları var gücüyle ilk dakikadan itibaren vatandaşımızın yanında oldu.

İşte bu bakanlıklarımızdan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Elazığ ve Malatya'daki depremzedelerin SGK prim ödemelerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Bakan Selçuk, "24 Ocak 2020 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle Elazığ ve Malatya'da iş yeri ve işverenlerimizin yanında olmak adına SGK prim ödeme süresini 30 Nisan 2020 tarihine kadar uzatıyoruz" dedi.

'ERTELENEN BORÇLAR FAİZSİZ TAKSİTLENDİRİLECEK'

Ertelenen prim borçlarının tamamına faizsiz taksitlendirme imkanı da getirilecek. Ayrıca yazılı başvuru yapılması halinde azami 12 aya kadar tecil faizi alınmaksızın ertelenen bu borçların taksitlendirilmesi imkanını da sağlanacak.

Haberin Devamı

DEPREM MAĞDURLARINA BAŞKA HAKLAR SAĞLANACAK MI?

Malum ülkemiz deprem kuşağında. Son 20 senede birçok şehrimizde bu gerçeği acıyla tecrübe ettik.2011 yılında Van şehrimizde art arda yaşanan depremlerden sonra 5510 sayılı kanunda değişikliğe gidilmiş ve deprem mağduru vatandaşlarımıza farklı haklar tanınmıştı.

“19/5/2011, 23/10/2011 ve 9/11/2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonucunda malul kalan sigortalılar ile ölen sigortalılar için, malullük ya da ölüme sebep olan deprem tarihinden önceki döneme ilişkin olarak en az 30 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi veya bir aylık kesenek ile karşılık ödenmiş ve bu süreye ilişkin sigortalı tescil işleminin Kanunda belirtilen sigortalı bildirim sürelerinden kaynaklanan haller saklı kalmak kaydıyla deprem tarihlerinden önce yapılmış olması şartıyla, Kanunda öngörülen prim ödeme süresi, hizmet, prim ve prime ilişkin borcu olmama ve sigortalılık sürelerine ilişkin diğer şartlar aranmaksızın bu Kanun hükümlerine göre Kurumca kendilerine veya hak sahiplerine aylık bağlanır. Bu şekilde bağlanan aylıklarla ilgili Kanunda öngörülen prim veya kesenek ile karşılıkların eksik olan kısmı Maliye Bakanlığı tarafından Kuruma ödenir. Bu konudaki usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığınca müştereken tespit edilir.

Haberin Devamı

Birinci fıkra kapsamına girenlerden depremler sonucunda yaralanan veya engelli hâle gelenlere verilecek protez, ortez, araç ve gereç bedelleri için katılım payı alınmaz.

Bu düzenleme ile 30 günü olanlara hak tanınmıştır.”

Bu uzun düzenlemenin mealini açıklamak gerekirse;

Depremden önce sigorta girişi olan ve 30 gün prim bildirimi yapılmış olan vatandaşlarımıza aylık bağlanma imkanı getirilmiştir.

Bu hakların Elazığ ve Malatya şehirlerimizde vefat edenlerin yakınlarına ve yaralanan vatandaşlarımıza verilip verilmeyeceğini enkazın acısı geçtikten,depremin ateşi söndükten sonra bekleyip göreceğiz.

Haberin Devamı

Bu vesile ile,

Depremde hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Nefesimiz nefesiniz olsun, mucizeler yüzümüze gülsün,yüce Rabbim milletimize böyle acıları bir daha yaşatmasın…

DİĞER YENİ YAZILAR