Stajyer ücretine 3 yıl daha destek devletten

2 yıldır stajyerlere verilen ücretin, 20’den az çalışanın olduğu işyerlerinde 290 lirası, 20’den fazla kişinin çalıştığı işyerlerinde de 145 lirası devlet tarafından ödeniyordu. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile uygulama 3 yıllığına daha uzatıldı

İki yıldır zorunlu staj uygulaması kapsamında işletmelerde staj yapan öğrencilerin ücretlerinin bir kısmı devlet tarafından ödeniyordu.

Geçtiğimiz hafta yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle bu uygulama 3 yıl daha uzatıldı. Bu sayede gençlerin işgücü piyasasına geçişlerinin kolaylaştırılması hedefine yönelik önemli bir uygulamanın devamı sağlanmış oldu.

Asgari ücretin % 30’u

İşyerlerinin büyüklüğüne göre stajyerlere ücret ödenmesi zorunluluğu 2016-2017 öğretim yılından itibaren stajyer ücretlerine devlet desteği sağlanmasıyla değiştirildi.

Buna göre 2016-2017 öğretim yılından itibaren staj yapılan işyerindeki çalışan sayısı fark etmeksizin bütün stajyerlere asgari ücretin yüzde 30’u kadar ücret ödenmesi gerekiyor.

2018 yılı boyunca işverenler zorunlu staj yapan bütün öğrencilere en az 435.27 TL ücret ödemek zorunda.

Haberin Devamı

SGK primi okuldan

Zorunlu staj yapan veya staj yapması okul tarafından uygun görülen öğrenciler için SGK’ya staj süresi boyunca iş kazası ve meslek hastalığı ve hastalık sigortası kollarına prim ödenmesi gerekiyor. SGK’ya ödenmesi gereken primler, öğrencinin staj yaptığı işveren tarafından değil, öğrencinin eğitimine devam ettiği okul tarafından yatırılmak durumunda. 20’den az kişinin çalıştığı işyerlerinde staj yapanlar için devlet desteği 290.18 TL, 20 ve daha fazla kişinin çalıştığı işyerlerinde staj yapanlar için destek ise 145.09 TL olacak.

Yani stajyerlere ödenen 435.27 TL’lik ücretin 20’den az kişinin çalıştığı işyerlerinde yüzde 66’sı, 20’den fazla kişinin çalıştığı işyerlerinde ise yüzde 33’ü devlet tarafından karşılanacak. En fazla sorulan sorulardan birine de yeri gelmişken değinelim; ‘Zorunlu stajı olmayan bir çocuk var stajyer olarak gösterebilir miyiz?’

Hayır gösterilemez. Hem sigorta primi işveren tarafından ödenecek hem de en az asgari ücret üzerinden gösterilip maaş ödenecek.

Haberin Devamı

Çırakların staj dönemi emekliliklerine sayılmalı
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, mesleki eğitimin çalışma döneminden bir farkı bulunmadığını, mesleki eğitimin hem ekonomi için hem esnaf için önemli olduğunu ifade etti. Ara eleman ihtiyacının giderilmesi ve nitelikli eleman yetiştirilmesi için çıraklık döneminin önemine işaret eden Palandöken, fakat meslek liselerinde staj yapılan ve iş öğrenilen çıraklık eğitim döneminin, emeklilikte sayılmaması nedeniyle binlerce kişinin mağdur olduğunu bildirdi.
Meclisin açılmasıyla staj mağdurlarının mağduriyetinin giderilmesini isteyen Palandöken, “Çünkü fiili çalışmaya dayalı bu dönemin emekliliğe sayılmaması adaletsizlik olur.
SGK giriş tarihi staj başlama olarak kabul edildiğinde aradaki süre borçlanarak geri çekilmiş olacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın bu konuyu en kısa sürede çözüme kavuşturacağına inanıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR