Kendi işyerinden emekli aldığı maaşı geri ödüyor

SGK’nın teknolojik altyapısı bazen emeklilere kötü oyunlar oynayabiliyor. Örneğin, kendi şirketinden sigortalı olan bir vatandaş, aldığı yazı ile şok oldu. 24 aydır aldığı emekli maaşı, hem gecikme zammı hem de faizleri ile birlikte geri isteniyordu

Sadece 10 yıl öncesine kadar emeklilik ve sağlık işlemlerinde aklımıza gelen Sosyal Güvenlik Kurumu bugün yüzlerce uygulaması ile tek başına birçok Bakanlıktan daha fazla hizmet veriyor.
Hizmetlerinin birçoğunu e-devlet uygulaması üzerine taşıyarak bürokrasi örneği gösteren Kurum ayrıca israfın önlenmesi adına da evrak alışverişlerini elektronik ortamdan yapmaya özen gösteriyor.
Değişiklikten habersizler
Hatırlayın; 2000 yılı öncesine ait sigorta girişlerinde pembe küçük fotoğraflı bir sigortalılık kartımız oluyordu. Kurum kayıtlarında bulunamayan ilk işe giriş bildirgemiz bu belge neticesinde hemen yapılıyordu. Sadece ilk işe giriş kaydının SGK kayıtlarında çıkmadığından ve sigortalılık kartını da kaybeden binlerce mağdur haklarını yargıda aramaya devam ediyorlar. Neyse ki artık tozlu klasörlerle dolu arşivlerden korunaklı elektronik veri sistemine geçildi. Artık size sigortalı olduğunuzda pembe bir kart yerine sicil numarası tahsis ediliyor ve bu tahsis numarası öyle arşivlerde kaybolacak şekilde de muhafaza edilmiyor. Ancak zaman zaman bu kadar teknolojik sistemler de hata yapabiliyor. Öyle ki SGK uygulamalarından habersiz şirket yöneticilerinin emeklilik hayali bu başlık altında son buluyor. Burada hata kimin, cevabı siz verin;
Şirket ortaklarının sigortalılığı 01/10/2008 tarihli 5510 sayılı kanunda açıkça belirtilmiştir. Kişiler kendi firmalarında sigortalı olamazlar. 2008 Öncesi sigortalılığı olanlar var ise kesintisiz devam etmesi halinde kabul edilir. Kesintiye uğramış veya sonradan kendisini kendi firmasında sigortalı yapmış kişi 4/a’ya tabi belirlenen yaş ve prim gün şartını tamamlıyor ve emekli oluyor. Bize başvuran böyle biri oldu ne yazık ki. SGK kişiye ‘5510 sayılı kanun gereği 4/b’li olmanız gerekiyordu, tarafınıza hatalı aylık bağlanmış. Tarafınıza ödenen aylıkları gecikme zammı ve yasal faizleri ile birlikte iade etmenizi rica ederiz’ şeklinde hayat karartan bir yazı göndermişti.
Bu ne ilk ne de son. Pek çok kişi böyle kötü bir sürpriz yaşıyor. SGK yaptığı yanlışı çabuk fark ederse sürprizin boyutu da az oluyor. Bu tebligat 6 ayda elinize ulaşırsa bağlanan maaş x 6 yapıyorsunuz 24 ayda ulaşırsa 24x bağlanan aylık yapıyorsunuz.
Sistem maalesef uyarı vermiyor. Olan ya emeklilik talebiyle Kuruma gidince ortaya çıkıyor ya da belirttiğim gibi emekli maaşı alırken hakkın değil geri ver tebligatıyla.
Hal böyleyken;
Teknoloji iyi güzel ama ona güvenerek işlem yapmayın. Hakkı hukuku bilmek lazım…
Sağlıkçı yıpranma payı ile yıprandı
3 Ağustos 2018 Tarihinde yayımlanan 7146 Askerlik Kanunu ile Diğer Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’da Doktor, Eczacı, Hemşire ve diğer sağlık çalışanlarını sevindiren yıpranma payı hakkı tanındı. Yaklaşık 400 bin sağlık çalışanının uzun süredir beklediği yıpranma payı hakkı tüm sağlıkçıları sevindirmişti. Yayımlanan 7146 sayılı Kanun ile birlikte sağlık çalışanlarına bir yıllık çalışmalarına karşılık 60 günlük fiili hizmet süresi zammı ekleneceği belirtildi. Böylelikle sağlık çalışanları yılda 360 gün çalışıp 420 gün hizmet süresi kazanacaklar. 30 Yıllık hizmet süreleri 35 yıl şeklinde değerlendirilecek olup ayrıca 5 yıllık fiili hizmet süresi elde eden bir çalışan 2.5 yıl daha erken emekli olmuş olacak.
Geriye dönük işlemiyor
Tabi bu kanun tasarısını bekleyen binlerce sağlık çalışanı hesaplamalarını yapmış emeklilik dilekçelerini gelecek olan fiili hizmet süresi zammına göre hazırlamıştı. Ancak ortada beklenmeyen bir gerçek var. O da; kanun yayımlandığı tarihten itibaren geçerli olduğundan önceki hizmet sürelerine herhangi bir fiili hizmet zammı verilmeyecek. Sosyal Güvenlik Kurumuna emeklilik hesaplaması talebinde bulunan binlerce sağlıkçı acı gerçekle karşılaşınca çıkarılan kanuna da sevinemediler bile.

Haberin Devamı
DİĞER YENİ YAZILAR