İşe giriş bildiriminizi kendiniz de yapabilirsiniz

2008 yılından bu yana Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca işveren denetimleri sıkılaştırıldı, idari para cezaları artırıldı ve işçi şikâyetlerine gerçekten önem verilmeye başlandı.

Önceleri kuruma verilen şikâyet dilekçesi ile denetlenen işyerleri daha sonrasında BİMER, CİMER ve Alo 170’e yapılan şikayetlerle de denetim mekanizmasına alınmaya başlandı.

Hükümet her ne kadar yatırım ve yatırımcının yanında yer alıyor olsa da işçi ve beden gücü olmadan gelişimin olmayacağı prensibine de sahip çıkıyor.

Bu açıdan destek ve teşviklerin yanı sıra denetim, şikâyet ve yargı mercilerinde en fazla ceza işverene kesiliyor.

8 milyonu geçti!

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz şikâyet kanalları aracılığı ile kuruma binlerce şikâyet kaydı oluşturulmuş durumda. Alo 170 verilerine göre, sadece 2018 yılında 8 milyon 65 bin 108 müracaat çözüme kavuşmuş durumda.

Bir günde tüm ülke genelinde sadece Alo 170 kanalından 30 bin istek, öneri ve şikâyet kaydı alınıyor.

BİMER ve CİMER kanallarının kesin rakamları yayımlanmamış olsa da tahmini olarak Alo 170 kanalıyla birlikte kuruma aylık 1 milyona yakın müracaat yapılıyor.

Haberin Devamı

İşçi bildirebilecek

Geçtiğimiz hafta Radyo, TV ve internet sitelerinde yayınlanmaya başlayan ‘İşe Giriş Bildiriminizi Siz de Yapabilirsiniz’ isimli kamu spotu işverenler tarafından tepki çekti.

İzlediniz mi kamu spotunu? İzlemediyseniz anlatmaya çalışayım;

Eski maaşının 2 katı isteyen, günde 3 öğün yemek talep eden, işe gidiş gelişlerde VIP servis isteyen ama en önemlisi sigorta girişinin hemen yapılmasını isteyen işe çoktan kabul edilmiş adaya yetkili diyor ki; ‘Onu artık siz de yapabilirsiniz…’

E-Devlet üzerinden kişilerin işe giriş tarihlerini kendilerince belirleyebileceği sistem oluşturan Çalışma Bakanlığı, kayıt oluşturan işçilerin işe girişleri ile işverenin girdiği tarihleri karşılaştıracak.

Uygunsuz veri kaydının tespiti halinde işverenden düzeltme istenilmesi durumunda geriye dönük işe giriş bildirgesi düzenleneceğinden 5510 Sayılı Kanunun 102-a/2 maddesi gereği 4. bin 59 TL idari para cezası tebliğ edilmesi gerekecek.

Haberin Devamı

Her bir personel için ayrı ayrı işlem görülmesi halinde bu sayı katlanarak artacak.

İşveren açıklama bekliyor

KOBİ statüsünde bulunan işyerleri durumu pek kayda değer bulmasa da büyük işletmeler ve sanayi kuruluşlarında bu durum tam anlamıyla can sıkmış durumda. Geriye yönelik işe giriş düzenlemesi verilebilen bu uygulama neticesinde bakanlık denetim uygulayacak mı, uygularsa sadece o personel için mi geçerli olacak ya da işveren kendisi düzeltme verebilecek mi?

Kamu spotunu izleyen işçiler kayıtlarını ata dursun, işverenler en azından kendilerini de savunabilecekleri bir açıklama bekliyorlar.

SGK teknolojisi birilerini sevindirirken birilerini endişeye sürüklüyor.

Hayırlısı diyelim…

DİĞER YENİ YAZILAR