Borçlu Bağ-Kur’lu sağlık hizmeti alabilecek

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’nda emekli, öğrenci, genç girişimci, Bağ-Kurlu, konut sahibi, devletle borçlu her kesimi ilgilendiren bir dizi karar alındı.

Toplam maliyeti 24 milyar TL olan ve TBMM’ye gönderilen, vergi borçlarından, emekliye zam ve emekli ikramiyesine, öğrenci affından devlet borçlarının yapılandırılmasına bütün vatandaşları ilgilendiren o düzenlemeler;

1. Borçlar Yapılandırılıyor

Maliye, gümrük, sigorta, vergi borçları başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçlar yeniden yapılandırılıyor. Trafik cezaları, kara yolu taşıma kanuna göre kesilen cezalar, seçim cezaları, askerlik, nüfus, RTÜK cezaları da kapsamda olacak.

Geçmiş 5 yıla ait matrah artışı yapanlara kolaylık getirilecek. Vergi takibinde olan, uzlaşmazlık sürecinde olan ve inceleme sürecinde olan bütün mükelleflere kolaylık sağlanacak. Kapsama 31 Mart 2018 öncesi borçlar dâhil edilecek, bu tarih sonrası ve cari dönemlerde oluşan borçlar yapılandırma kapsamda değerlendirilmeyecek.

Haberin Devamı

2. SGDP Borçları Siliniyor, Borçlu Bağ-Kur’luya Sağlık Hizmeti Açılıyor

Emekli olduktan sonra kendi adına ticari faaliyette bulunup tarafına SGDP primi tahakkuk etmiş emeklilerin bu prim borçları siliniyor. Daha öncesinde bu borçlarını ödeyenlerin iade alması söz konusu olmayacak.

Ayrıca prim borcu bulunan BağKur’lular provizyon alamadığından sağlık hizmetlerinden faydalanamıyordu. Bu kapsamda Bağ-Kur’lu kişilerin borç durumuna bakılmaksızın provizyon almaları sağlanacak.

3. Genç Girişimcilere ve Ara Vermiş Öğrencilere Müjde

Daha önceki yayımlanan torba kanunlarla 18-29 yaş arasında bulunan genç girişimciler 3 yıl boyunca gelir vergisinden muaf tutuluyordu. Yeni reform paketiyle birlikte genç girişimcilerin 1 yıl boyunca Bağ-Kur primini de devlet üstlenecek.

Çeşitli nedenlerle eğitimine devam edemeyen yaklaşık 500 bin üniversite öğrencisine teröre bulaşmamış, terörle iltisakı olmamaları şartıyla üniversiteye dönüş imkânı sağlanıyor.

4. Emeklilere Bayram Harçlığı Getirildi, 65 Yaş Aylıkları Arttırıldı

Haberin Devamı

12 milyon emeklimizle beraber şehit yakını, gazi ve köy korucuları da kapsam dâhilinde tutularak her bayram öncesi 1.000 lira bayram ikramiyesi ödenmesi kararlaştırıldı. İlk olarak bu Ramazan Bayramı öncesinde ödenecek olan tutar Kurban Bayramı öncesi de 1.000 lira olacak şekilde aktarılacak.

2022 sayılı kanuna göre 3 ayda bir ödenen, aylık 266 TL’lik yaşlı aylığı arttırılarak 500 TL’ye çıkarıldı. Kanun kapsamında her 3 ayda bir 65 yaş aylığı alan kişiler 1.500 TL şeklinde ödeme alacaklar. Bu haktan yararlanan 600 bin civarında 65 yaş ve üzeri kişi var.

5. Çiftçilere Ecri Misil Kolaylığı, Yaş Çay Fiyatı Belli Oldu

Hazine arazisi kullanan çiftçiler isterlerse kullandıkları araziyi 10 yıl sonra satın alabilecek ya da ecri misil süresini 10 yıl daha uzatabilecek. Son

3 yıldır ecri misil ödeyenlere ihalesiz olarak bu kolaylıktan yararlanma imkânı sağlanacak. Kullanıcı ecri misilin yarısını ödeyecek. Ayrıca her yıl tartışma konusu olan yaş çay kilo fiyatı da yaklaşık yüzde 16’lık artışla 2 lira 45 kuruş olarak açıklandı.

Haberin Devamı

6. İmar Kolaylığı

2000 yılından önce yapılmış yaklaşık 12-13 milyon binaya imar barışı getiriliyor. Mülkiyet sorunu olan, tapusu bulunmayan binalara yapı kayıt belgesi verilecek. Başbakan Yıldırım bunun bir imar affı olmadığının altını çizdi.

Yıldırım buradan hatırı sayılır bir kaynak oluşacağını ve kaynağın deprem dönüşümüne, yaşanır kentsel dönüşüm çalışmalarında kaynak olarak kullanacağını açıkladı.

Ne dersen de ama milyonlarca vatandaşımıza güzel haberler geleceği kesin…

DİĞER YENİ YAZILAR